Ελλείψεις Φαρμάκων – Πολιτική ατιπαράθεση: Ως κυρίως τεχνικό ζήτημα που σχετίζεται με την παγκόσμια παραγωγήκαι μάλιστα διογκωμένο θεωρείται από την πλευρά της κυβέρνησης ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως η κυβέρνηση επιδεικνύει αργά αντανακλαστικά απέναντι σε ένα σοβαρό θέμα. Αυτό τουλάχιστον αναδείχθηκε από την αντιπαράθεση που είχαν στην Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό. Η κόντρα καταγράφθηκε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας σχετικά με την κύρωση της σύμβαση δωρεάς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

Υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα

Σύμφωνα με την τοποθέτηση στην Βουλή του υφυπουργού υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη υφίσταται “το πρόβλημα με τις ελλείψεις των φαρμάκων”. Επισήμανε όμως ότι “προβαίνουμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξομαλύνουμε το πρόβλημα που υπάρχει με τις ελλείψεις. Το πρόβλημα των ελλείψεων καταρχήν πρέπει να το πιστοποιούμε. Πρέπει η έλλειψη να είναι πιστοποιημένη και να μην στεκόμαστε μόνο σε διάφορες λίστες, οι οποίες κυκλοφορούν. Έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, πέραν των προβλημάτων που υπάρχουν στην παγκόσμια παραγωγή και δημιουργούν προβλήματα κατά καιρούς στη χώρα μας, αλλά και σε άλλες χώρες, έχουμε προβεί και στη λήψη άμεσων μέτρων όπως είναι η απαγόρευση συγκεκριμένων σκευασμάτων, τα οποία παρουσιάζουν ελλείψεις και βεβαίως, η πλήρης καταγραφή των πραγματικών ελλείψεων και επιμένω στον όρο “πραγματικών ελλείψεων””.

Όπως υποστήριξε ο υφυπουργός “δεν έχει σημασία ο αριθμός των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη, αλλά ο αριθμός των δραστικών ουσιών που πιθανώς παρουσιάζουν έλλειψη, διότι σε μια θεραπευτική κατηγορία υπάρχουν πάρα πολλά εναλλακτικά σκευάσματα. Επομένως, η έλλειψη πρέπει να πιστοποιείται σε επίπεδο θεραπευτικής κατηγορίας”.

Ολιγωρία, άγνοια και ιδεοληψία

Σε πολιτικές αιτίες απέδωσε πάντως το πρόβλημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Επισήμανε ότι “κάποια από αυτά είναι και φάρμακα ειδικής ευαισθησίας, αντινεοπλασματικά κ.λπ. Τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα χαμηλά και νομίζω ότι υπάρχει ένα μείγμα χαμηλών αντανακλαστικών, ολιγωρίας, άγνοιας πολλές φορές από ανθρώπους που έχουν θέσεις ευθύνης και που δεν επιλέχθηκαν με αξιοκρατικό τρόπο την προηγούμενη περίοδο”.

Επίσης όμως σημείωσε ότι είναι “θέμα και ιδεοληψίας απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας. Θεωρώ ότι το κρίσιμο ζήτημα αυτήν την περίοδο είναι να επενδυθούν επιπλέον πόροι στο δημόσιο σύστημα υγείας και βεβαίως να βάλουμε και μηχανισμούς αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, να αναδιοργανώσουμε συνολικά το σύστημα, έτσι ώστε οι πόροι που θα επενδυθούν, οι ανθρώπινοι και οι υλικοί, να έχουν μεγαλύτερη κοινωνική ανταποδοτικότητα”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις