Μυστικά κονδύλια στην Πολιτική Προστασία: Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκαλεί η πρόβλεψη για μυστικά κονδύλια στην Πολιτική Προστασία. Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ζητήματα πολιτικής προστασίας. Αφορά τηντην χρήση μή δημόσιων λογαριασμών με την ονομασία "Ειδικές Δαπάνες".

Οι αντιδράσεις

Η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάννη Ραγκούση, αρμόδιο τομεάρχη για ζητήματα προστασίας του Πολίτη να αναρωτιέται: “Είναι δυνατόν, με αφορμή το νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, να θεσπίζεται με μυστικά κονδύλια; Αυτό είναι ο ορισμός του σκανδάλου. Μυστικά κονδύλια στην πολιτική προστασία;”. Επισήμανε μάλιστα ότι «η πρωτοφανής προσπάθεια νομοθέτησης απόρρητων, μυστικών κονδυλίων – στο νέο Σχέδιο Νόμου – για την Πολιτική Προστασία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι θεσμικά, λειτουργικά και διοικητικά εντελώς αναιτιολόγητη. Είναι πολιτικό σκάνδαλο!».. Στο ίδιο μήκος κύμματος η κεντρική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη επισήμανε ότι για το θέμα αυτό«οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση. Αυτά τα πράγματα μας βάζουν σε σκέψεις. Μάλλον δουλειές στήνονται και ο καθένας μπορεί να βγάλει το συμπέρασμά του». Αντίστοιχες επιφυλάξεις εξέφρασαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολιτευσης.

Η απάντησηΧρυσοχοΐδη

Απαντώντας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι “δεν υπάρχουν απόρρητα κονδύλια. Οι απόρρητες δαπάνες, είναι μια συνταγματική και νόμιμη διαδικασία που κάτω από συγκεκριμένους κανόνες, ελέγχους και προϋποθέσεις διεξάγονται αυτές και αφορούν πολύ συγκεκριμένες, πάρα πολύ συγκεκριμένες διαχειρίσεις πληρωμών, που αφορούν θέματα που άπτονται της εθνικής μας ασφάλειας. Όπως είναι η κυβερνοασφάλεια για παράδειγμα. Και ποιος είπε, ότι τα απόρρητα κονδύλια, – που δεν λέγονται απόρρητα κονδύλια- η διαχείριση των απορρήτων δαπανών, αποτελεί προνόμιο κάποιου ο οποίος σπάει και πληρώνει κατά βούληση; Αυτά είναι αστεία πράγματα”. Ουσιαστικά δηλαδή δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι προβλέπονται τέτοιου είδους δαπάνες

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Άλλωστε σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει υποχρεωτικά το νομοσχέδιο όπως και κάθε νομοσχέδιο αυτό τεκμηριώνεται. Όπως αναφέρει η έκθεση σχετικά με το επίμαχο άρθρο 53, με την ρύθμιση "εισάγονται ρυθμίσεις για την εγγραφή στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας ειδικής πίστωσης απορρήτων εθνικών αναγκών και ρυθμίζονται συναφή θέματα (απαγόρευσης διάθεσης, προσδιορισμός ύψους δαπανών, απαλλαγή των πληρωμών από κράτηση υπέρ δημοσίου η τρίτων, λειτουργία τριμελούς επιτροπής Ειδικών Δαπανών για την καταχώρηση των δαπανών σε ειδικό βιβλίο με εχεμύθεια)"