Βουλή – Συμφωνία για της Βάσεις των ΗΠΑ: Διευρυμένη συζήτηση τόσο για την εξωτερική πολιτική της χώρας όσο και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγών, αναμένεται σήμερα στην Βουλή που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στις 14.00 το μεσημέρι η συμφωνία για την ανανέωση της λειτουργίας των βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Στην συζήτηση κατά πάσα πιθανότητα θα παραβρεθεί και θα παρέμβει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ενώ τον λόγο αναμένεται να λάβουν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Αν και δεν έχει υπαρξει επίσημη ανακοίνωση κατα πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν και ανασχετικός παράγοντας σε μία τέτοια πρωτοβουλία θεωρείται η εξέλιξη που υπήρξε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ψηφίσει παρών στην συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις, παρότι όπως δήλωνε πρόσφατα ηγετικό στέλεχος του κόμματος “εμείς έχουμε επεξεργαστεί το μεγαλύτερο μέρος της”. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εδώ και εβδομάδες ζητήσει την καθυστέρηση της ψήφισης της συμφωνίας. Όπως ανέφερε άλλωστε και στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει την απαραίτητη από τα πράγματα ξεκάθαρη θέση για την τουρκική προκλητικότητα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε από τον πρωθυπουργό«ζήτησα εξαιτίας αυτού του λόγου να αναστείλει την υπογραφή της, μέχρι ο ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους μας να θέσει με σαφήνεια το πώς θα υπερασπιστεί τον σύμμαχό του, σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια».

Γιατί θα γίνει ονομαστική

Πρόκειται για το νομοθέτημα που τιτλοφορείται «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» και αφορά την ανανέωση και επέκταση της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Στα σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου περιλβμάνεται η χρήση των στρατιωτικών αεροπορικών εγκαταστάσεων σε Λάρισα και Στεφανοβίκειο αλλά και το καθεστώς προτεραιότητας των ΗΠΑ στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Επίσης θα κυρωθεί και η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ για τα προξενικά προνόμια και τις ασυλίες.

Να σημειωθεί πως για το νομοθέτημα αυτό απαιτείται ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου αυτό να ψηφιστεί και πρέπει να συγκεντρώσει 151 ψήφους. Η συμφωνία για τις βάσεις εμπίπτει στο άρθρο 27 του Συντάγματος και συγκεκριμένα στην παράγραφο 2 που αναφέρει ότι “χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή”.