Υπουργικό Συμβούλιο:Πλούσια ατζέντα περιλαμβάνει η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί υπο την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα μέλη της κυβέρνησης θα ενημερωθούν για συγκεκριμένα νομοσχέδια, για τους μεσοπρόθεσμους κυβερνητικούς στόχους και θα επιλέξουν πρόσωπα για σημαντικές θεσμικές θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Να επισημάνει δηλαδή πως παρότι η εμπιστοσύνη των πολιτων στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται αλώβητη υπάρχουν μέτωπα που απαιτούν συλλογικές παρεμβάσεις ώστε οι ρωγμές να μην μεγαλώσουν υπονομεύοντας το κυβερνητικό έργο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι αισιόδοξος για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και για τις προοπτικές της οικονομίας. Όχι όμως για την καθημερινότητα του πολίτη όπου θα ζητήσει να εστιαστεί η προσοχή των υπουργών. Το γνωστό “δίδυμο” των Άκη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη αναμένεται να αναλάβει τον ρόλο της πρακτικής μεταφοράς των κατευθύνσεων τόσο ώς προς το θέμα της γρήγορης προώθησης των μεταρρυθμίσεων όσο και της λειτουργίας του κυβερνητικού μηχανισμού στο επίπεδο της νομοθέτησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στο ζήτημα που προέκυψε με την τροπολογία για την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Τα όσα προηγήθηκαν ενώ δεν είναι σαφές αν θα αναφερθεί στο ζήτημα του Αντώνη Σαμαρά. Πάντως το ζήτημα των χειρισμών του Λευτέρη Αυγενάκη δεν θα συζητηθεί – εισηγητικά τουλάχιστον-στο υπουργικό αφού θεωρείται αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού ο χειρισμός τέτοιων ζητημάτων.

Τα μπλοκάκια των υπουργών

Είναι άγνωστο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα …εξετάσει τα “μαύρα μπλοκάκια” που είχε μοιράσει στα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου με την λήξη της προηγούμενης χρονιάς για να κρατούν σημειώσεις. Πάντως ήδη πάντως στοιχεία ανησυχίας διαφαίνονται για μια σειρά υπουργούς. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται σημαντική ανησυχία για το ζήτημα του προσφυγικού. Όμως έως στιγμής δύσκολα μπορούν να προσωποποιηθούν οι ευθύνες σε έναν ή δύο διαχειριστές της υπόθεσης στο κυβερνητικό επίπεδο. Ο νέος υπουργός Μετανάστευσης δεν τίθεται καν υπό κρίση λόγω του ελάχιστου χρόνου παραμονής στον συγκεκριμένο θώκο ενώ τα πρώτα δείγματα της δουλειάς του φαίνονται θετικά, εντός των ορίων φυσικά των αποκαρδιωτικών κυβερνητικών επιδόσεων.

Η εικόνα στα ζητήματα της ασφάλειας επίσης δεν θεωρείται ιδιαίτερα καλή. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πτώση και αρνητικό πρόσημο για την πολιτική που ακολουθείται αν και ήταν ένα από τα ζητήματα που ήταν ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών και αποτελούσε δυναμικό παράγοντα της κυβερνητικής πολιτικής. Αρνητική γνώμη των πολιτών καταγράφηκε στην τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll και για την Νίκη Κεραμέως στον χώρο της παιδείας. Πάντως στην τελευταία συζήτηση του νομοσχεδίου που εισηγήθηκε σχετικά με την Ανώτατη Αρχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραβρέθηκε και πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρνητικό πρόσημο έχει στην τελευταία δημοσκόπηση και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αν και εκτιμάται ότι βρίσκεται σε ένα πόστο που τα αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από την κοινωνία.

Αναλυτικά η θεματολογία του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου έχει ώς εξής:

-Παρουσίαση νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία (Υπουργείο Υγείας).

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης».

-Παρουσίαση νομοσχεδίου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών.

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου.

-Παρουσίαση νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό.

-Συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας).

-Εφαρμογή νόμου για το επιτελικό κράτος, νέα νομοπαρασκευαστική διαδικασία (Υπουργός Επικρατείας).

-Παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου μεταρρυθμίσεων (Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμού του κυβερνητικού έργου).

-Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου).

-Προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (Υπουργείο Δικαιοσύνης).

-Πρόταση για την επιλογή Προέδρου Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (Υπουργείο Παιδείας).

-Επιλογή Αντιπροέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης).