Μητσοτάκης Τσίπρας Βουλή: “Μνημόνιο” και “νταβατζήδες”. Δύο λέξεις κλειδιά από το πρόσφατο και το …λιγότερο πρόσφατο παρελθόν της πολιτικής ζωής της χώρας, επανήλθαν στην Βουλή, κατά την διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για την συμφωνία ανανέωσης της λειτουργίας των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε 175 θετικές ψήφους 33 αρνητικές και 80 “παρών” πέρασε – ειδησεογραφικά τουλάχιστον- σε δεύτερη μοίρα.

Το μνημόνιο

Η λέξη “μνημόνιο” αναφέρθηκε δύο φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρώτη, ήταν αναφορικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για την συνέχιση του πρωταθλήματος, εφόσον όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός δεν εξαναγκαστεί να το διακόψει εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση την οποία “χρέωσε” στους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, χωρίς να αναφερθεί πάντως ονομαστικά. Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “η Κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στη FIFA και στην UEFA. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο”.


Μάλιστα, συνέχισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: ”Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και αυτήν τη φορά μη σας φοβίζει, κ. Τσίπρα, η λέξη. Γιατί αυτού του τύπου τις συμφωνίες, και με δική σας υπαιτιότητα, τις ζήσαμε παντού εκτός από εκεί που υπήρχε πραγματική ανάγκη να εφαρμοστούν. Γιατί μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνή παρακολούθηση. Στοιχεία, που στην περίπτωσή μας, όπως αποδεικνύεται, πρέπει να εισαχθούν εδώ από την παγκόσμια αθλητική εμπειρία".

Η δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός ανέφερε την λέξη “μνημόνιο” ήταν για να κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός, “σταματήστε αυτή την πιπίλα για το πόσο απρόβλεπτοι είστε, για το πώς βγάλατε την Ελλάδα από τα μνημόνια, αφού τη βάλατε πρώτα.Είστε σαν τον πυρομανή ο οποίος αφού έχει κάψει το σπίτι έρχεται και πανηγυρίζει γιατί φώναξε την πυροσβεστική”. Η φράση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Χαρίτση, εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: “Ο κ. Μητσοτάκης μας πληροφόρησε πριν λίγο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια! Μάλλον τα απανωτά "γκολ" που έχει φάει τις τελευταίες μέρες του έχουν προκαλέσει απώλεια μνήμης. Του συνιστούμε ψυχραιμία, η ιστορική μνήμη δεν διαστρεβλώνεται”.

"Νταβατζήδες"

Η λέξη “νταβατζήδες” ακούστηκε για πρώτη φορά και πάλι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος σχολιάζοντας τα όσα γίνονταιστο ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε για “κατάσταση η οποία επαναφέρει στο μυαλό όλων μας παλιούς όρους, όπως «νταβατζήδες» και «διαπλοκή»”.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας:“Αν κατάλαβα καλά μιλάτε για νταβατζήδες; Κατονομάστε τους. Σε ποιους αναφέρεστε; Στον κ. Μαρινάκη; Στον κ. Σαββίδη; Στα «ΝΕΑ»; Στο Open ή στο «Εθνος»; Κατονομάστε τους”.

Ανταπαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “Θα μιλήσω κι εγώ με ονόματα. Εξ όσων θυμάμαι ο κ, Μαρινάκης σας έκανε διθυραμβικά εξώφυλλα αλλά δεν τα βρήκατε κάπου δεν ξέρω πού.Οσο για τον κ. Σαββίδη που τον είχατε πάρει αγκαλιά στην ΔΕΘ, εξ όσων ενθυμούμαι, ο κ. Σαββίδης ήταν που είχε πει ότι ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός”.

Η αναφορά αυτή έφερε νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που αναρωτήθηκε ρητορικά: “Μου είπατε για τον Μαρινάκη και τα πρωτοσέλιδα που μου έκανε. Δηλαδή εσείς τα βρήκατε και σας κάνει διαρκώς πρωτοσέλιδα τώρα;”

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις