Brexit – Ελληνικά Κόμματα: Ένας ευρύτερος προβληματισμός για τον τρόπο που πορεύεται και λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προκύπτει από τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα την φυγή της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η αποτίμηση των πολιτικών κομμάτων παρουσιάζει ενδιαφέρον όπως καταγράφθηκε στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή, όπου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση όσα καταγράφηκαν στην συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκύπτουν τα εξής:

Νέα Δημοκρατία: Από την πλευρά του κυβερνητικού κόμματος, ο εισηγητής βουλευτής του Χρήστος Δερμεντζόπουλος τόνισε πως «κυριότερη αιτία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ συνιστά η διάψευση των προσδοκιών και η αδυναμία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να απαντήσει αποτελεσματικά στις αγωνίες και τις ανάγκες των Βρετανών πολιτών». Έκανε λόγο για «παταγώδη αδυναμία της Ευρώπης να διαχειριστεί με έναν στοιχειωδώς αποτελεσματικό τρόπο τις μεγάλες προσφυγικές ροές» . Υποστήριξε πως καθοριστικός παράγοντας ήταν «η έξαρση τρομοκρατικών χτυπημάτων τόσο στη μεγάλη Βρετανία, όσο και στην ηπειρωτική Ευρώπη» όπως και μια «ιστορικά ριζωμένη τάση απομονωτισμού από την Ευρώπη, που χαρακτηρίζει μεγάλο τμήμα της βρετανικής κοινωνίας».

ΣΥΡΙΖΑ:«Η Μεγάλη Βρετανία αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στη γεωπολιτική σκακιέρα ως τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης» εκτίμησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. Σημείωσε πως «κατ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, θεωρούσε πάντα πως για να επιτελέσει ορθότερα τον ρόλο της αυτό, θα πρέπει να είναι πολιτικά ανεξάρτητη». Για τον λόγο αυτό η Θεοδώρα Τζάκρη υποστήριξε πως η Βρετανία «δεν επέδειξε ποτέ ειλικρινές ενδιαφέρον να προσδεθεί στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στρατιωτικά, αμυντικά, δημοσιονομικά, με την έννοια της ομοσπονδιακής Ευρώπης. Αντίθετα, την ενδιέφερε και έβλεπε πάντα την ΕΕ ως κοινή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, για να πωλεί δηλαδή ευκολότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της».

Στην «θατσερική» περίοδο αναζήτησε τα αίτια η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τόνισε πως ήταν «το κρίσιμο σημείο που δημιούργησε την αποδοχή τελικά της ευρωπαϊκής συμπόρευσης, ήταν τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και την δεκαετία του ’90 η κατοχύρωση της κοινωνικής Ευρώπης. Αυτό ήταν το στοιχείο –ειδικά σε μια περίοδο θατσερισμού– που ακόμα και το εργατικό κόμμα της Βρετανίας τότε και η πιο ευρωσκεπτιστική ευρύτερη πολιτική τάξη στη Βρετανία, έγινε ευρωπαϊκή στη λογική της οικοδόμησης μιας Ευρώπης δημοκρατικής και κοινωνικής και με συνοχή».

Κίνημα Αλλαγής: Στα αίτια του Brexit αναφέρθηκε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής διτύωσης η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά. Όπως επισήμανε«ξέρουμε πολύ καλά τη δύναμη που έχει ο λαϊκισμός. Γι' αυτό η σημερινή μέρα, για όλους εμάς που πιστεύουμε βαθιά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, είναι διπλά πικρή. Αντίο Βρετανία. Είμαι σίγουρη πως κάποτε θα ξανασυναντηθούμε»Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ,Γιώργος Αρβανιτίδης κατέθεσε την εκτίμηση ότι το Brexit «συμβαίνει για πρώτη φορά ιστορικά» αποδίδοντας την εξέλιξη και στην «sui generis φύση του Ηνωμένου Βασιλείου, που πάντα είχε έναν ξεχωριστό τρόπο να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

ΚΚΕ: Για τον Περισσό σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο το Brexit «είναι το αποτέλεσμα της ανισόμετρης εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης, στο εσωτερικό της ΕΕ, όπου ισχυροποιείται ιδιαίτερα ο ρόλος της Γερμανίας σε αντίθεση με το ρόλο της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας».

Μέρα 25: Σύμφωνα με τον βουλευτή του Μέρα 26 Γιώργο Λογιάδη οι αιτίες εστιάζονται στην οικονομική κρίση του 2008. Αφού «όταν ξέσπασε η κρίση του 2008, η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε αμέσως να τυπώνει βουνά λιρών για να αντιμετωπίσει την διογκούμενη κρίση άμεσα. Πριν τελειώσει το 2009, η ύφεση είχε λήξει εκεί. Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγρόν ηγόραζε. Για την ακρίβεια άρχισε να τυπώνει ανάλογο χρήμα μόνο τον Μάρτιο του 2015. Το αποτέλεσμα ήταν, ότι από το 2008 μέχρι το 2015 πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, Πορτογάλοι, Ισπανοί, Ιταλοί και βέβαια Έλληνες μετακόμισαν στη Βρετανία, μαγνητισμένοι από τη σχετική ευκολία εύρεσης εργασίας εκεί. Ο συνδυασμός λοιπόν της εισβολής των Ευρωπαίων και της βιαιότητας της τρόικας στους λαούς, οδήγησε μεγάλο ποσοστό Βρετανών πολιτών να στραφούν υπέρ του Brexit».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις