Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis όπου αναμένεται η κατάθεση της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Θυμίζουμε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς έχει ζητήσει προθεσμία 15 ημερών, προκειμένου να καταθέσει στην επιτροπή. To πόρισμα της επιτροπής οφείλεινα ξεκινήσει να καταρτίζεται στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με την προθεσμία που έχει δώσει το κοινοβούλιο.

Η Νέα Δημοκρατία

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Μεγάρου Μαξίμου, είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα οι ανακοινώσεις που σχετίζονται με την υπόθεση. Σε αυτές, κεντρική θέση έχει ο ισχυρισμός περί τεκμηρίωσης της πεποίθησης πως επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε παραδικαστικός μηχανισμός. Τέτοιος ώστευπό την εποπτεία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στόχευε να συκοφαντήσει και να δρομολογήσει την δίωξη πολιτικών αντιπάλων.

Ενδεικτική αυτής της άποψηςήταν η τελευταία ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας, για την κατάθεση του Γιάννη Αγγέλη. Συγκεκριμένα τα όσα φέρεται να είπε στον Εισαγγελέα Ευάγγελο Ζαχαρή, που ερευνά την υπόθεση Novartis,ως μάρτυρας . Σύμφωνα με δημοσιεύματα αυτά, ο Γιάννης Αγγέληςανέφερε ότι στόχος της έρευνας για τον σκάνδαλο Novartis επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να διωχθουν και ναπροφυλακιστούν πολιτικά πρόσωπα, από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της ανέφερε συγκεκριμένα πως «οι πληροφορίες από τη νέα κατάθεση Αγγελή, όλα όσα συγκλονιστικά καταγγέλλονται παραπέμπουν σε ένα παρακράτος που εκτελούσε ένα οργανωμένο σχέδιο για την πολιτική εξόντωση των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Θεσμοί της Δημοκρατίας όμως είναι πιο ισχυροί. Και κάθε μέρα φωτίζουν πτυχές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης»

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Εντελώς διαφορετική εικόνα έχει όμως η αξιωματική αντιπολίτευση. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο οι αποφάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής -που ελέγχεται από την πλειοψηφία καταρχήν της Νέας Δημοκρατίας και κατά δεύτερον των βουλευτών που μετέχουν από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ – να έχουν ήδη ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο.

Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρα τεκμηριώνεται από τις καταθέσεις και τα στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της προανακριτικής. Οι μαρτυρίες που έχουν έως τώρα καταγραφεί χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο κατηγορίες: Αυτές που υποτίθεται ότι είχαν στόχο να καταδείξουν την εμπλοκή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η μόνη από αυτές τις μαρτυρίες που αναφέρθηκε ευθέως στο όνομα του πρώην αναπληρωτή υπουργού είναι εκείνητης Ελένης Ράϊκου. Μόνο που πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η πρώην εισαγγελέως διαφθοράς όχι μόνον έχει πέσει σε αντιφάσεις που υπονομεύουν την ίδια της την μαρτυρία αλλά υφίσταται και θέμα αξιοπιστίας. Αυτό συμβαίνειλόγω των χρηματικών ποσών που έχει λάβει ο σύζυγός της, γιατρός, από την Novarits. Ως κορυφαία αντίφαση στην μαρτυρία της Ελένης Ραϊκου,θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον ισχυρισμό της ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis πιστοποιήθηκαν αρχικά από τις αμερικανικές αρχές. Γεγονός που οδηγεί σε κατάρρευση τον ισχυρισμό ότι οι μαρτυρίες κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα. ¨Όσον αφορά την δεύτερη κατηγορία μαρτύρων, αφορούν τα πρόσωπα που προέρχονται από την ίδια την Novartis όπως ο πρώην επικεφαλής Γιάννης Φρουζής και ο πρώην υπεύθυνος τιμολόγησης Νίκος Μανίας. Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι τα όσα κατέθεσαν επιβεβαιώνουν πέραν και πάνω από όλα την ύπαρξη του σκανδάλου Novartis με σαφείς σχέσεις με πολιτικούς.

Τα αδικήματα

Θυμίζουμε ότι τα τυχόν αδικήματα εναντίον του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που καλείται να τεκμηριώσει στο πόρισμά της η Προανακριτική Επιτροπή είναι τα εξής:

Πρώτον: Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.

Δεύτερον: Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.

Τρίτον: Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Τέταρτον: Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις