ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική – προοδευτική κυβέρνηση:Ομοβροντία δηλώσεων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της ύπαρξης προοδευτικών λύσεων μετά από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό να ενστερνιστούν αυτή την προοπτική. Αυτά την ίδια στιγμή που στο πίσω μέρος των επιτελώντης Κουμουνδούρου βρίσκεται πάντα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είτε αυτές δρομολογηθούν με γνώμονα τον αιφνιδιασμό σε νεκρό πολιτικό χρόνο, είτε – που θεωρείται το πιθανότερο- έχουν ξεκινήσει να μεθοδεύονται από τώρα, με ορίζοντα τα μέσα της θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητοστάκη.

Ο Αλέξης Χαρίτσης

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης η απλή αναλογική «δεν είναι πρόβλημα, όπως την παρουσιάζουν οι οπαδοί της παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού συστήματος, αλλά ο δρόμος προς τα εμπρός. Αλλιώς επιστρέφουμε στο μονοκομματικό κράτος-φέουδο». Τόνισε μάλιστα πως «το ευρωπαϊκό παράδειγμα μας δίνει θετική απάντηση στη δυνατότητα συνεργασίας ριζοσπαστικών και προοδευτικών δυνάμεων». Αναφερόμενος προφανώς στις εξελίξεις που οδήγησαν στην συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών και Podemos στην Ισπανία.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο,επισήμανε ότι αυτή η προοπτική θα αναδειχθεί και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αφού «θα ανανεώσει στο συνέδριό του, την προγραμματική του πρόταση για κοινό μέτωπο ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς και στην επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού. Σκοπός μας είναι η προώθηση των ριζοσπαστικών τομών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, για ένα αναπτυξιακό μοντέλο με κανόνες για όλους και δίκαιη κατανομή του πλούτου».

Η Όλγα Γεροβασίλη

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ» και «μπορούν και πρέπει να δώσουν λύση προοδευτικής διακυβέρνησης» δήλωσε και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Μάλιστα ερωτώμενη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σημείωσε πως «δεν αποκλείω τίποτα και τα περιμένω όλα από αυτή την κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς ο κ. Μητσοτάκης, από πολύ νωρίς, έκανε γνωστή τη βούλησή του για "διπλές" εκλογές για να «κάψει» την απλή αναλογική. Βέβαια, βλέποντας και ο ίδιος την εικόνα της κυβέρνησής του και τα «επιτεύγματά» της ακόμα και στην υπόθεση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μπορεί να άλλαξε γνώμη».

Ο Νίκος Βούτσης

Στην συζήτηση του 2016 στην Βουλή όταν ψηφίστηκε η απλή αναλογική παρέπεμψε σε συνέντευξή του στην Real News ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «στην άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση επ’ ευκαιρία της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την κατάργηση της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας και όλοι όσοι πήραμε τον λόγο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σημειώσαμε το βαθύ πολιτικό περιεχόμενο που είχε η απόφασή μας από τις αρχές του 2016 κιόλας να μπει η χώρα στη νέα μετα-κρίση εποχή με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, προσδίδοντάς του τον χαρακτήρα του εμβρυουλκού για πολιτικές προοδευτικές εξελίξεις. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι βρίσκεται σε προφανή προτεραιότητα και ανάγκη η διαμόρφωση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων που θα δώσουν έμπνευση τόσο στις κοινωνικές αντιστάσεις πάνω στις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην ίδια την κοινωνία μας, όσο και στη διαμόρφωση της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, προφανώς συμμαχικής, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Στο πλαίσιο αυτό είναι αυτονόητη -κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι και αμοιβαία ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις αυτού του ευρύτερου χώρου που βρίσκονται σήμερα στη Βουλή».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις