Πρόστασία πρώτης κατοικίας: Ανησυχία φαίνεται να προκαλουν στην κυβέρνηση οι συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά την λήξη της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις 30 Απριλίου. Διαφαίνεται ότι θα είναι από τα σημαντικά επίδικα του επόμενου διαστήματος καθώς η αντιπολίτευση εκτιμά ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν εκτός ελέγχου. Μάλιστα κάθε άλλο παρα καθησυχαστική θεωρείται και η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, στην Βουλή, σύμφωνα με την οποία απαιτούνται πρόσθετες παρεμβάσεις για να απαλλαχθούν οι τράπεζες από τις δανειακές επισφάλειες.

Ο Στέλιος Πέτσας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το θόρυβο που ξέσπασε μετά την δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με το ότι δεν υφισταται πουθενά, σε καμμία χώρα, "απόλυτη προστασία" της πρώτης κατοικίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν καθησυχιαστικός λέγοντας πως "μετά τις 30 Απριλίου, θα μπει σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας που θα απλώνει ένα δίχτυ προστασίας για όσους είναι πραγματικά αδύναμοι. Και μόνο για αυτούς. Για τους αδύναμους, όχι για τους πονηρούς. Έτσι, θα δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις που τα βρήκαν δύσκολα λόγω της κρίσης. Θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά δεν θα υπάρχει καμιά προστασία για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές". Θύμισε πάντως πως "έχουμε δώσει τη δυνατότητα στα τραπεζικά στελέχη να ρυθμίζουν δάνεια, χωρίς να κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για απιστία απέναντι στην τράπεζα. Είναι καθοριστικό στοιχείο προκειμένου οι ίδιες οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία".

Ο Γιάννης Στουρνάρας

Παρόλα αυτά στην ενημέρωση που έκανε στην Βουλή ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το σχέδιο Ηρακλής όχι απλά πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρά αλλά ότι ίσως και να μην είναι αρκετό. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «για να επιτευχθούν υψηλότεροι και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης, χρειάζεται να αναθερμανθεί η πιστωτική επέκταση. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η απαλλαγή των ισολογισμών των τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους». Δήλωση που προμηνύει σημαντικές προσπάθειες των τραπεζών να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες που θα οδηγούν σε λήξη εκκρεμών ζητημάτων.

Η αντιπολιτευση

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκε έντονη κριτική στο νέο τοπίο που δημιουργείται 'Οπως επισήμανε ο τομεάρχης ανάπτυξης του κόμματος, Νίκος Παππάς, "ο κ.Μητσοτάκης τελειώνει οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας. Καμία διαστρέβλωση δήλωσης δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι χιλιάδες εξώσεις εν αναμονή. Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν είναι μπαταχτσήδες. Και το καταστροφικό σχέδιο της ΝΔ για την πρώτη κατοικία θα βρει απέναντι του ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Θα βρει απέναντί του όλη την κοινωνία". Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε πως "καθήκον της πολιτείας είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου, τουλάχιστον των πιο αδύναμων μερών της και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη για το αν θα υπάρχει κάποια μέριμνα – και τι θα περιλαμβάνει αυτή – στο ενιαίο πλαίσιο που λένε ότι θα φέρουν για την μετά τον Απρίλιο περίοδο. Άρα θεωρεί ότι σε τρεις μήνες οι άνθρωποι θα βρίσκονται στα επίπεδα προ κρίσης και ότι ο κόσμος δεν θα χάσει τα σπίτια του σε εκτεταμένους πλειστηριασμούς".

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Το θέμα της πρώτης κατοικίας έθεσε μιλώντας στην Βουλη και ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως "μπορεί ο υπουργός σας επί των πλειστηριασμών με θράσος και κυνισμό να προαναγγέλλει χιονοστιβάδα τέτοιων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όμως να ξέρετε ότι θα τα βρείτε μπαστούνια!Γιατί η πάλη και η αλληλεγγύη ενάντια στους πλειστηριασμούς μπορεί ακόμα περισσότερο να δυναμώσει".

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδρης τονίζοντας πως "για εμάς προτεραιότητα έχουν οι αδύναμοι πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις