ΕργασιακάΒουλή: Κατά πάσα πιθανότητα σήμερα θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η επίσημη επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου να υπάρξει ειδική συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τα εργασιακά ζητήματα. Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά την κατάθεση ερωτήσεων για την Ώρα του Πρωθυπουργού από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το διαδικαστικό

Με την απόφαση που έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά μετατρέπει την συζήτηση δύο ερωτήσεων σε προ – ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και αντικείμενο τα εργασιακά. Το άρθρο 142Ατου κανονισμού που θα επικαλεστεί στην επιστολή του προς τον Κώστα Τασούλα προβλέπει την διαδικασία σύμφωνα με τη οποία ο πρωθυπουργός μπορεί «να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της Βουλής για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση». Η ανακοίνωση γίνεται υποχρεωτικά από τον πρωθυπουργό και προβλέπεται συμμετοχή των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, δηλαδή των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με το τυπικό της διάταξης η διαδικασία είναι ολιγόλεπτη αφού ο πρωθυπουργός μπορεί να μιλήσει για 10 λεπτά, οι πολιτικοί αρχηγοί για 5 λεπτά και προβλέπονται και δευτερολογίες επίσης ολιγόλεπτες. Πάντως κατά πάγια πρακτική με την ανοχή του προεδρείου της Βουλής οι διαδικασίες μπορούν να διευρυνθούν χρονικά.

Οι αιτίες

Οι λόγοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγήθηκε σε αυτή την λύση και την επίκληση του κανονισμού της Βουλής, έχουν να κάνουν με ζητήματα πολιτικής τακτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες σύμβουλοι του πρωθυπουργού εκτίμησαν ότι εάν και την ερχόμενη Παρασκευή δεν γίνονταν η Ώρα του Πρωθυπουργού θα ήταν η δεύτερη φορά που δεν θα είχε απαντηθεί η ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα. Θυμίζουμε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει δύο φορές επί δύο συναπτές εβδομάδες την ερώτηση για τα εργασιακά. Η τελευταία ήταν την προηγούμενη Πέμπτη. Με ανάρτησή του μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε δεσμευθεί για την επανακατάθεσή της μέχρι να απαντηθεί. Έτσι με την ανακοίνωση μίας διαδικασίας ανώτερης -με κοινοβουλευτικά κριτήρια- της απάντησης μίας επίκαιρης ερώτησης το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι αποδεικνύει ότι δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί κοινοβουλευτικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Μάλιστα είναι κάτι που αναμένεται να αναφέρει και στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εναντιούμενος στην λογική της «μονοπώλησης» της ευαισθησίας για τους εργαζόμενους από την αντιπολίτευση και την αριστερά.

Επίσης εκτιμάται ότι με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν επιτρέπει στον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα, να εμφανιστεί ως ο εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων ή των μισθωτών. Αντιθέτως στην Βουλή θα καταγραφούν οι απόψεις όλων των κομμάτων ενώ τρία από αυτά (Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Μέρα 25) θα ασκήσουν κριτική για τα εργασιακά και στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης υπάρχει έντονη φημολογία, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά αύξησης του κατώτατου μισθού στην διαδικασία που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο. Αν και θα συνδέσει τις αυξήσεις με την έως τότε πορεία της οικονομίας. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο οι όποιες ανακοινώσεις είτε να αφορούν την επόμενη χρονιά ή ακόμη και την μείωση επιβαρύνσεων στο μισθολογικό κόστος που αφορούν τους εργαζόμενους. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σύμφωνη και με το τυπικό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπει κάποια ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την οποία προκαλείται η συζήτηση.

Βρούτσης – Αχτσιόγλου

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αντέδρασεστην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις 7.5% για τα επόμενα δύο χρόνια που ήδη κατέθεσε στην Βουλή και θα αποτελέσει αντικείμενο της συζήτησης. Όπως είπε ο υπουργός, η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα γίνεται "με αντιεπστημονικό τρόπο" και έτσι"στις αυθαίρετες και ανεύθυνες εξαγγελίες του πρωθυπουργού της μερικής απασχόλησης και των μισθών κάτω από το επίδομα ανεργίας, απαντάμε με το μεταρρυθμιστικό έργο μας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης Είναι ο μόνος ασφαλής και υπεύθυνος δρόμος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία βιώσιμων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με αυξήσεις δίκαιες και ανάλογες των κόπων και των θυσιών των εργαζομένων". Στην δήλωση Βρούτση ανταπάντησε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αναφέροντας πως είναι"Αντιεπιστημονική για τον κ. Βρούτση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% φέτος και 7,5% το 2021. Αντιθέτως, η μείωσή του εν μία νυκτί κατά 22% και κατά 32% για τους νέους βασιζόταν σε πλούσια βιβλιογραφία. Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να καταλάβεις τι εννοεί. Ο κύριος υπουργός μπορεί να άργησε αλλά έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Οι αυξήσεις μισθών είναι αντιεπιστημονικές και οι μειώσεις επιστημονικές. Πόσο πιο τεκμηριωμένα να το πει;"

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις