Κόκκινα δάνειαΗρακλής – Βουλή:Εντονότατη κριτική στο θέμα του χειρισμού των κόκκινων δανείων και του ιδιωτικού χρέους μέσω του σχεδίου Ηρακλής άσκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα φθάνει στο σημείο να συγκρίνει την υπόθεση αυτή με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999 επι υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, που απασχόλησε για χρόνια αργότερα την επικαιρότητα και την πολιτική ζωή.

‘Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλης που συνεδρίασε προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το θέμα, ο αναπληρωτής τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Τσίπρας, «μέσω του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗ» θα υπάρξει μια μεγάλη μεταβίβαση πλούτου. Είναι η μεγαλύτερη μετά τα χρόνια 1998-1999 που είχαμε τη λεγόμενη ληστεία του χρηματιστηρίου. Μένω στο ότι και τότε είχαμε μια μεγάλη μεταβίβαση πλούτου»

(Εικόνααπό το χρηματιστήριο – 1999)

Στην συνέχεια ο Γιώργος Τσίπρας αναφέρθηκε στο εύρος του σχεδίου Ηρακλής λέγοντας ότι «με βάση όλη τη διεργασία η οποία θα γίνει, που υποτίθεται ότι δεν μπορούσαν να κάνουν οι τράπεζες μέχρι τώρα, θα υπάρξουν πολύ μεγάλες μεταβολές και σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό κόσμο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπολογίζονται περί τις 50.000 αν και αγνοούμε τι ποσοστό απ’ αυτές θα συμπεριλαμβάνεται μέσα στα 36 δισ. ή 34 δις».Επισης σημείωσε ότι υφίστανται ζητήματα διαφάνειας τονίζοντας πως « για να λειτουργήσει το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗ» δια του νόμου, το Ελληνικό δημόσιο εγγυάται με 12 δις. Άρα λοιπόν είναι αυξημένο το ζήτημα η ανάγκη διαφάνειας κυρίως για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και για τους Έλληνες πολίτες που είναι στην ουσία αυτοί που βάζουν την εγγύηση ως φορολογούμενοι».

Δεσμεύσεις;

Παράλληλα ο Γιώργος Τσίπρας κατέθεσε έντονο προβληματισμό για το «αν υπάρχει σχεδιασμός για δέσμευση των τραπεζών για χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με βάση το γεγονός ότι από την εγγύηση που θα παρέχει το δημόσιο εκτός ίσως και αντί εγγυήσεων ο στόχος είναι να απελευθερωθούν από τα κόκκινα δάνεια ώστε να επιτελέσουν το βασικό ρόλο μιας τράπεζας που είναι χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα πρόκειται για κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα είναι μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί και διεθνώς και μπορούν να αναφερθούν παραδείγματα». Επίσης το αν θα υπάρχει «το δικαίωμα της προαίρεσης δηλαδή, το δικαίωμα να είναι πρώτος ο δανειολήπτης που θα μπορεί να αγοράζει το δάνειό του σε μια τιμή ίσως ψηλότερη αλλά με κάποιο καπέλο από τη τιμή που μεταφέρθηκε». Τέλος «αν υπάρχει σχέδιο αντιστάθμισης του κινδύνου, σε περίπτωση που ανέβουν τα spreads και αναγκαστούν οι τράπεζες να πληρώσουν παραπάνω προμήθειες μελλοντικά. Δηλαδή, αν αλλάξει πολύ το διεθνές κλίμα και έχει επιπτώσεις εδώ πέρα».

Κοινή δήλωση

Θυμίζουμε σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας επισήμαναν πως «ως το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει 3.000 πλειστηριασμοί. Κανένα πλαίσιο προστασίας δεν τίθεται για επιχειρήσεις και πρώτη κατοικία. Η ΝΔ αρνείται να θέσει όρους διαφάνειας στη λειτουργία των εξυπηρετητών και τη διαχείριση των εγγυήσεων των 12 δισ. ευρώ που βάζει το δημόσιο. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εγγυήσεων, αφού δεν υπάρχει δέσμευση από τον SSM για την αξιολόγηση των senior ομολόγων. Καμία υποχρέωση χρηματοδότησης της οικονομίας δεν επιβάλλεται στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα της εκκαθάρισης των βιβλίων τους. Το μέλλον για τους δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και για την ίδια την οικονομία προβλέπεται δυσοίωνο. Σε μικρό διάστημα η καθημερινότητα θα ορίζεται από εξώσεις οικογενειών, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ισοπέδωση επιχειρήσεων».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις