Νεκτάριος Σαντορινίος για φράγμα στο Αιγαίο: Σκωπτικός μέχρι … «τρολαρίσματος» ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός αναφορικά με το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την εγκατάσταση φράγματος στο Αιγαίο προκειμένου να ανασχεθούν οι προσφυγικές ροές.

Ο τομεάρχης τους ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πώς έχει κάνει και μαθηματικούς – οικονομικούς υπολογισμούς για την «λειτουργικότητα» του δικτυο-φράγματος που προτίθενται να τοποθετήσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ «με μια απλή μέθοδο των τριών καταλαβαίνουμε ότι αν για 2,5 χιλιόμετρα φράγματος θα ξοδέψει η Κυβέρνηση μισό εκατομμύριο ευρώ, τότε για 800 χιλιόμετρα ακτογραμμής θα χρειαστούμε 1,080 δις ευρώ».

(Ο χιουμοριστικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ για το φράγμα που σκέπτεται να εγκαταστήσει η κυβέρνηση)

Μάλσιτα συνέχισε λέγοντας πως Επιπλέον «ιδίως το καλοκαίρι, λόγω τουρισμού, υπάρχει μεγάλη κίνηση νόμιμων σκαφών, από και προς τα νησιά και την Τουρκία. Τότε τι θα γίνει; Θα βάλει θυρωρό η Κυβέρνηση στο φράγμα, να ανοίγει και να κλείνει για τους τουρίστες;».

Πέραν ομως από τις χιουμοριστικές προσεγγίσεις, ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε πως «αναφορικά με το φράγμα στο Αιγαίο θέλω να πω πως αν δεν ήταν τόσο τραγική η ιδέα, θα ήταν απλά γελοίο από όλες τις απόψεις». Πρόσθεσε πως «η τοποθέτηση φράγματος θα δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους για σοβαρά ατυχήματα στη Ναυσιπλοΐα (τάνκερ, δεξαμενόπλοια, αλιευτικά σκάφη, κτλ). Και ρωτάμε, η Κυβέρνηση έχει ενημερώσει τον ΙΜΟ, τον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας για αυτές τις ενέργειες; Τέλος, απόλυτο δείγμα ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρότητα είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που το φράγμα δεν έχει θεμέλια και λόγω κυμματισμού, αναπόφευκτα θα κινείται μέσα στη θάλασσα. Υπάρχει έτσι μεγάλη πιθανότητα να γίνει ναυτικό ατύχημα στα δικά μας χωρικά ύδατα, αλλά από την άλλη πλευρά του φράγματος. Σε αυτή την περίπτωση, με την δικαιολογία της έρευνας και της διάσωσης, θα σπεύσουν οι τουρκικές αρχές να επιχειρήσουν εντός των δικών μας θαλασσίων συνόρων, περίπτωση που θα επηρεάσει σοβαρά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Επίσης ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισήμανε αναφορικά με το προσφυγικό: «Ας μην ξεχνάμε ότι με την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας οι ροές από 15.000 την μέρα, έγιναν 300. Αυτό κατάφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση, με την ΝΔ, τότε, να κάνει τραγική προπαγάνδα ότι δήθεν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που οι ροές έχουν αρχίσει και αυξάνονται ποιος φταίει; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Ερντογάν; Και τι ουσιαστικό κάνει η Κυβέρνηση για να τις αντιμετωπίσει όταν τον πληθυσμό της Μόρια τον παραδώσαμε στις 5.000 και τώρα έχει φτάσει στις 20.000;»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις