ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτές: Πρωτοβουλίες για κατοικία, εργασιακά, υγεία

Ο Αλέξης Τσίπρας με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με επερώτηση για την αστυνομική βία ξεκινά η εβδομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τελειώνει με συζήτηση πολιτικών αρχηγών για εργασιακά και κατώτατο μισθό.

ΣΥΡΙΖΑ - Εργασιακά, ασφάλεια, υγεία, α' κατοκία: «Από τα έξω …προς τα μέσα». Αυτή  η φράση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναμένεται να επιδείξει έντονη εξωστρέφεια υλοποιώντας την θέση της Πολιτικής Γραμματείας και του Συμβουλίου του για την ανάδειξη συγκεκριμένων κοινωνικών προβλημάτων. Όμως στο τέλος της εβδομάδας θα εστιάσει στα … «δικά του» αφού θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Επερώτηση

Η εβδομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά δραστήρια μια και σήμερα συζητείται η επίκαιρη επερώτηση των 68 βουλευτών του για την αστυνομική βία και συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα της ασφάλειας και της προστασίας του πολίτη. Όπως χαρακτηριστικά άλλωστε σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος για τα ζητήματα αυτά Γιάννης Ρακούσης: «Δευτέρα τελικά, στις 5 το απόγευμα-κι αφού πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από την ημέρα που την καταθέσαμε-θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, η Επίκαιρη Επερώτηση 68 βουλευτών μας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.Μ.Χρυσοχοΐδη, για τα θέματα ασφάλειας»,

 Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερα προσεκτική τακτική. Με στόχο καταρχήν την καταγγελία των κυβερνητικών πρακτικών που αφορούν τον έλεγχο της αστυνομικής βίας, την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Επίσης όμως στο επίκεντρο της κριτικής της αξιωματικής αντιπολιτευσης θα βρεθεί η εσωτερική αναδιάρθρωση της ελληνικής αστυνομίας μετά τις πρόσφατες κρίσεις που οδήγησαν σε παροπλισμό ιδιαίτερα έμπειρα ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιωχθεί να προβληθεί με επιχειρήματα η ολοκληρωμένη πρόταση του για τα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας και το πού υπάρχει η πραγματική διαφορά απόψεων τόσο για την θεωρητική προσέγγιση όσο και για την πρακτική εφαρμογή και τα αποτελέσματα σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική.

Αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη

Η εβδομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα κλείσει εξίσου εντυπωσιακά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι την ερχόμενη Παρασκευή έχει οριστεί να γίνει στην Βουλή  συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα εργασιακά. Αν και η συζήτηση έχει χρονικό περιορισμό λόγω του κανονισμού της Βουλής, κατά κοινοβουλευτική πάγια πρακτική θα είναι αρκετά διευρυμένη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί απέναντι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα πεδίο που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πολιτικά προνομιακό, δηλαδή τα θέματα των εργασιακών σχέσεων και του κατώτατου μισθού.

‘Ήδη άλλωστε στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις 7.5% το 2020 και 7.5% το 2021 δείχνουν ότι η κυβέρνηση νοιώθει άβολα όταν αυτό το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αντιλαμβάνεται το θέμα αυτό ως «δημοπρασία» χαρακτηρίζοντας αντιεπιστημονική την πρότασή του.

Κοινωνικά μέτωπα

Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιωχθεί να υπάρξουν δράσεις σε δύο ακόμη κοινωνικά μέτωπα τα οποία θεωρεί πολύ σοβαρά: Το πρώτο είναι το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας στο οποίο θα επιμείνει αναδεικνύοντας το κυβερνητικό μείγμα πολιτικής εκτιμά ότι θα οδηγήσει σε αδιέξοδο ευρεία λαϊκά στρώματα  που θα βρεθούν σε καθεστώς έλλειψης προστασίας. Ϊδίως εφόσον εφαρμοστούν οι νέες πτωχευτικές διατάξεις που προβλέπουν και διαδικασίες ρευστοποίησης περιουσιών. Επίσης έμφαση θα δοθεί στον τομέα της υγείας και ιδίως στις επιπτώσεις που αρχίζουν να φαίνονται από την πολιτική των συμπράξεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικούς φορείς, σε σειρά τομέων.