ΣΥΡΙΖΑ Πολιτική Γραμματεία: Στις 12 το μεσημέρι συνεδριάζει -ξανά-σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα το συνέδριο και την πορεία διεύρυνσης του κόμματος ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης είναι η λήψη απόφασης για το κείμενο απολογισμού των κυβερνητικών θητειων και τις πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από το προηγούμενο συνέδριό του έως και σήμερα. Η συζήτηση θα γίνει επί του προσχεδίου που εχει προετοιμάσει τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Αριστείδη Μπαλτά. Η συζήτηση αυτή πάντως, κάθε άλλο παρά θα έχει “παρελθοντολογικό” χαρακτήρα. Κυρίως γιατί ο απολογισμός της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά θέτει δύο σημαντικά ζητήματα: Το πρώτο είναι η συζήτηση για τις αιτίες που οδήγησαν στο αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου. Το δεύτερο είναι το θέμα της κυβερνητικής πολιτικής που κατά το μεγαλύτερο μέρος της ασκήθηκε σε καθεστώς εποπτείας από τους δανειστές.Πρόκειται δηλαδή για θέματα που αναμένεται να επιδράσουν στην διαμόρφωση του νέου πολιτικού προφίλ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτευσης.

Η σύνθεση του Συνεδρίου

Στην χθεσινή της συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πάντως, που κινήθηκε σε ήρεμο κλίμα, παρά την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων κατέληξε σε βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο, ενώ συμφώνησε και σε θέματα που αφορούν τηνσύνθεσή του. Όλα αυτά θα αποτελέσουν και την εισήγηση του οργάνου στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επιβεβαιωθούν με την ψήφο των μελών της.

Με βάση τα όσα αποφασίστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία το συνέδριο που θα γίνει στις 14 με 17 Μαίου, θα μετέχουν 5 έως 6.000 σύνεδροι. Για το συνεδριακό σώμα μάλιστα “θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων που δεν θα υπερβαίνει το 5% να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία”. Η διαδικασία εκλογής των συνέδρων θα έχει ολοκληρωθεί στις 4 Μαρτίου.

Το συνέδριο θα εκλέξη την νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα αποτελείται “από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία”. Οι θέσεις του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο απολογισμός και το πρόγραμμα του κόμματος πρόκειται να εγκριθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει στις 23 Φεβρουαρίου. Εξυπακουεται ότι όλες οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε ψηφοφορία στο σώμα του συνεδρίου.

Το όνομα

Αναφορικά με το όνομα του κόμματος, σύμφωνα με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας “θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας” η πρόταση δεν θα αφορά αλλαγή του ονόματος αλλά “προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ”. Εφόσον πάντως κατατεθούν και άλλες προτάσεις το ζήτημα του ονόματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις