Προανακριτική Novartis: Ιδιαίτερα κρίσιμη για την περαιτέρω πορεία της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της. Έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 3 το μεσημέρι και δεν πρόκειται να υπάρξει εξέταση μάρτυρα. Αντίθετα τα μέλη της θα συζητήσουν – σύμφωνα με πληροφορίες – για 3 θέματα που θα είναι καθοριστικά για τον χαρακτήρα των εργασιών της από εδώ και εμπρός.

Αναβάθμιση κατηγοριών

Το πρώτο θα είναι το ενδεχόμενο της αναβάθμισης του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εξετάζεται για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας (άρθρο 239 του ΠΚ ), της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 του ΠΚ), και ηθική αυτουργία (άρθρο 186 του ΠΚ) δίχως όμως να έχει οσδιοριστεί κάποιος φυσικός αυτουργός σε αδίκημα.

Έτσι λοιπόν ερώτημα αποτελεί εάν στην πλειοψηφία της επιτροπής, δηλαδή τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα πρυτανεύσει η άποψη της πρόσθεσης στο κατηγορητηρίου του αδικήματος του εκβιασμού. Οι πληροφορίες αυτές προκύπτουν μετά τις συνεχείς ανακοινώσεις από κυβερνητικής πλευράς περί κυκλωμάτων με στόχο τον επηρρεασμό λειτουργών της δικαιοσύνης αλλά και από δημοσιεύματα που τροφοδοτούνται από αντίστοιχες διαρροές.

Να σημειωθεί πάντως ότι η αλλαγή του κατηγορητηρίου δεν είναι απόφαση την οποία μπορεί να λάβει η προανακριτική επιτροπή. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί μόνον από την ολομέλεια της Βουλής που αποφάσισε και την σύσταση της προανακριτικής. Οπότε εφόσον υπάρξει τέτοια απόφαση θα απαιτηθεί νέα συνεδρίαση της Βουλής.

Σε περίπτωση πάντως που δεν κατατεθεί τέτοια πρόταση, μια και υπάρχουν έντονες ζυμώσεις ανάμεσα στους βουλευτές της Ν.Δ, τότε η πορεία της προανακριτικής φθάνει σιγά – σιγά στο τέλος της. Σε εκκρεμότητα θα παραμείνουν λίγες ακόμη μαρτυρίες ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη είτε γίνει αυτοπρόσωπα, είτε με υπόμνημα. Επίσης στην επιτροπή αναμένεται να κληθεί και ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Οι προστατυεόμενοι

Το δεύτερο ζήτημα που θα εξετάσει η Προανακριτική Επιτροπή,αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες -που κατέγραψεκαι χθές το Flash.gr – η πλεοψηφία της επιτροπής θα ζητήσει να έχει αυτοπρόσωπη επαφή με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες. Αυτό παρά το γεγονός ότι ή έχει στην διάθεσή της κατάθεση που έκαναν στις εισαγγελικές αρχές που έχουν παρόμοιο έργο με αυτό της προανακριτικής, δηλαδή την έρευνα για τον τρόπο δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης Novartis.Στην κατάθεση στους εισαγγελείς όμως τηρήθηκαν όλες οι προβλέψεις για να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά των προστατευόμενων μαρτύρων. Αν παρόλα αυτά αποφασιστεί αυτοπρόσωπη εξέταση είναι δυνατόν να ζητηθεί η διαδικασία να γίνει σε ειδικό χώρο και τόπο.

Λίστα μαρτύρων

Το τρίτο ζήτημα αφορά τον κατάλογο της εξέτασης μαρτύρων και τα αιτήματα γιακατ’ αντιπαράσταση εξέταση. Αναμένεται να απορριφθεί το αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ώστε να καταθέσει στην επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος άλλωστε θα σήμαινε ταυτόχρονα και αποδοχή του σκεπτικού του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που ζητά την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού θεωρώντας ότι βρίσκεται πίσω από την διαδικασία δίωξής του. Επίσης αναμένεται να απορριφθεί και η πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των εισαγγελέων Γιάννη Αγγέλη και Ξένης Δημητρίου για τα ζητήματα των παρεμβάσεων στην δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις