Βόρειο Αιγαίο – Επιτάξεις: Διπλό μήνυμα, φαίνεται πως επιθυμεί να δώσει η κυβέρνηση με την απόφαση της να εξαντλήσει τις έκτακτες νομοθετικές δυνατότητες που παρέχει το Σύνταγμα για την ίδρυση των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου. Η κίνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει επιτάξεις χώρων για την δημιουργία των δομών ήταν αιφνιδιαστική αλλά και αποφασιστική. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται – όπως έχει ήδη φανεί – να αντιμετωπίσει τοπικές αντιδράσεις αλλά και τα πυρά της αντιπολίτευσης δείχνει να είναι συνειδητή και σχεδιασμένη..

Σπουδή
Ο πρώτος στόχος που εξυπηρετεί είναι να καταδείξει στην ελληνική κοινή γνώμη την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται ταχύτατα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, δίχως δισταγμούς και καθυστερήσεις. Το μήνυμα αυτό το υπουργείο Μετανάστευσης αλλά και η κυβέρνηση επιθυμούν να φθάσει και εκτός συνόρων προκειμένου να αποδείξει ότι προχωρά στον σχεδιασμό της.

Ο δεύτερος στόχος αφορά την εδραίωση της πεποίθησης ότι ο σχεδιασμός για την δημιουργία των δομών στα νησιά του Αιγαίου αλλά κυρίως για την μετακίνησή τους στην ενδοχώρα θα υλοποιηθεί ανεξαρτήτως των όποιωναντιδράσεων. Θυμίζουμε ότι η κίνηση των επιτάξεωνπραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός πως πρόσφατα ψηφίστηκε σχετικήτροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης, Δηλαδή μια νομοθετική ρύθμιση η οποία διευκολύνει την εγκατάσταση δομών φιλοξενίας και συρρικνώνει τους χρόνους για τον προσδιορισμό των χώρων κατασκευής τους. Παρόλα αυτά επιλέχθηκε ο δρόμος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αξιοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις όταν συντρέχουν λόγοι ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος.

Χαρακτηριστική άλλωστε ως προς αυτό ήταν και η αιτιολόγηση της κίνησης από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη που σημείωσε πως “υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές” τονίζοντας πως “κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος. Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης”. Παράλληλα επισήμανε ότι στόχος είναι “η σωστή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας ασύλου. Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές καθιστούν δυνατή την κράτηση των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, την κράτηση όσων εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και την κράτηση όσων βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής. Με τα ανοιχτά κέντρα δεν είχαμε αυτή τη τεχνική δυνατότητα και γι’ αυτό θα κλείσουν."

Η αντιπολίτευση

Πάντως η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι οι πράξεις της κυβέρνησης “επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει «κλειστό» και την άλλη δήθεν «ελεγχόμενο». Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η «τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα», αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο.Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει λύση, μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες”.

Αναφερόμενος στο θέμα ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης επισήμανε ότι “η κυβέρνηση μετέτρεψε τις αποθήκες ψυχών στα νησιά, σε πυριτιδαποθήκες και τώρα παίζει με τη φωτιά. Επί επτά μήνες κλείνει τα μάτια και τα αυτιά στο πρόβλημα. Και τώρα εγκλωβισμένη κάνει επίδειξη αυταρχισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις, δημοκρατικά εκλεγμένες, αρχές των νησιών. Τα νέα κέντρα, είτε με επίταξη είτε χωρίς, δεν θα λύσουν από μόνα τους το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρύτερο. Δυστυχώς η κυβέρνηση μετατρέπει ένα ευρωπαϊκό ζήτημα σε εθνική τραγωδία”.

Σκληρή κριτική και απο το ΚΚΕ που σημειώνει πως “η μεθόδευση είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το “αποφασίζουμε και διατάζουμε”, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα”. Τονίζει παράλληλα ότι “ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης η καταστολή σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις