ΚΙΝ.ΑΛ Βουλευτές: Διαφωνίες για την αντιπολιτευτική τακτική και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Φώφη Γεννηματά ανακοινώνει την καταψήφιση του ασφαλιστικού
Η Φώφη Γεννηματά ανακοινώνει την καταψήφιση του ασφαλιστικού

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής από βουλευτές που "βλέπουν" χαλάρωση της κριτικής προς το ΣΥΡΙΖΑ και ενίσχυση του αντι-κυβερνητικού προφίλ. Εντείνεται ο προβληματισμός μετά την ανακοίνωση καταψήφισης του ασφαλιστικού που θα φέρει η κυβέρνηση από την Φώφη Γεννηματά.

Kίνημα Αλλαγής - Βουλευτές: Σαφέστατα μηνύματα πρός την κυβέρνηση και την Νέα Δημοκρατία, σχετικά με το ότι το Κίνημα Αλλαγής, δεν θα διστάσει στην αντιπολιτευτική τακτική του, στέλνει η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να καταψηφίσει το ασφαλιστικό που θα φέρει πρός ψήφιση η κυβέρνηση. Μάλιστα το μήνυμα αυτό φαίνεται να έχει προεκτάσεις στο άμεσο αλλά και το μακρινό μέλλον.

Στο Κϊνημα Αλλαγής δεν κρύβουν ότι με αφορμή το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα μπορούσε ακόμη και να υπάρξει κοινή νομοθετική πρωτοβουλία ανάμεσα στο ΚΙΝ.ΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως από την στιγμή που στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα ψήφιζαν την σχετική πρόταση του κόμματος της Φώφης Γεννηματά. Επισημαίνεται πάντως ότι αυτό σε τίποτε δεν μειώνει την κριτική που άσκησε και θα ασκεί το Κίνημα Αλλαγής στην αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε στην αυτόνομη πορεία του. 

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι ένας σαφέστερος αντιπολιτευτικός προσανατολισμός με αιχμές πρός το κόμμα που ασκεί την κυβέρνηση θα ανασχέσουν την αδιαλλαξία και έλλειψη συναινετικής διάθεσης που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση. Σημειώνουν μάλιστα με νόημα πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει μπροστά της εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. 

Στην ανακοίνωση πάντως για την καταψήφιση του ασφαλιστικού που έγινε από την Φώφη Γεννηματά σε ειδική ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ  "κράτησε" τις αποστάσεις. Επισήμανε ότι η βασική αιτία καταψήφισης ειναι πως  ο Νόμος Κατρούγκαλου, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ζει και βασιλεύει, έστω και με μερικές σωστές καθ΄υπόδειξη του Συμβουλίου Επικρατείας ρυθμίσεις. Είναι μακιγιάζ της ΝΔ στο Νόμο Κατρούγκαλου. Μπορούμε να τον λέμε από σήμερα «Νόμο Κατρούγκαλου Βρούτση». Με απόλυτη συνέπεια δηλώνουμε λοιπόν ότι όπως καταψηφίσαμε τον Νόμο Κατρούγκαλου, θα καταψηφίσουμε και το νόμο της κοινοπραξίας. Όπως είχα δηλώσει σε ανάλογη εκδήλωση εδώ στη Βουλή, ο Νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται”. 

Γκρίνιες

Όμως στο φόντο της στροφής της αλλαγής της αντιπολιτευτικής τακτικής του Κινήματος Αλλαγής η δήλωση για την καταψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου δημιούργησε αντιδράσεις σε ...δύο επίπεδα.

Το πρώτο αφορά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας που δηλώνουν πως η ανακοίνωση της στάσης του Κινήματος Αλλαγής έγινε χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Θέση την οποία η ηγεσία του κόμματος απαντά δηλώνοντας πως η στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον μία εβομάδα. Μάλιστα είχαν ενημερωθεί γι αυτό όλα τα στελέχη του κόμματος. Οι αντιδράσεις πάντως φαίνεται κυρίως να αφορούν κοινοβουλευτικά στελέχη που θα επιθυμούσαν μια λιγότερο επιθετική στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών τους αντιλήψεων για τις σχέσεις Νέας Δημοκρατίας και Κινήματος Αλλαγής.

Καταγράφεται όμως και άλλο είδος γκρίνιας. Αυτό που σχετίζεται με τον μειωμένο ρόλο που κάποιοι βουλευτές θεωρούν ότι έχουν παρά το γεγονός ότι είναι φορείς της λαϊκής ψήφου. Μάλιστα συνδυάζουν αυτή την κριτική τους με τον τρόπο που εκπροσωπείται το κόμμα δημόσια. Υποστηρίζουν ότι στα μέσα ενημέρωσης και στις δημόσιες εκδηλώσεις εκφράζουν το κόμμα πρόσωπα που δεν έχουν το “προνόμιο” της νομιμοποίησης δια της εκλογικής διαδικασίας. Υπονοωντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για έναν ξεχωριστό μηχανισμό προβολής των θέσεων της προέδρου του κόμματος. 

Συνδυασμοί

Στην σκέψη των βουλευτών που δεν "βλέπουν με καλό μάτι" την ένταση της κριτικής προς την κυβέρνηση,  το ζήτημα της καταψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αθροίζεται  μια σειρά άλλων κινήσεων που σχετίζονται με το Κίνημα Αλλαγής. Όπως για παράδειγμα την περίφημη συνάντηση του Κώστα Γείτονα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία αν και η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ ξεκαθάρισε ότι αφορούσε την προσωπική τους σχέση Επίσης την παρουσία του Νίκου Μπίστη, στελέχους της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση της Πολιτικής Κίνησης Ανανεωτικής Αριστεράς, που αποτελεί συνιστώσα του ΚΙΝ.ΑΛ  με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις. Δηλαδή με την εικόνα του αντιπολιτευτικού “μορατόριουμ” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής.