Κόκκινα δάνειακυβέρνηση: Νευρικότητα και ανησυχία στην κυβέρνηση φαίνεται πως συνεχίζει να προκαλεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ενόψει της παύσης ισχύος των νόμων 4605/19 όπως και του νόμου 3869/10 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Θυμίζουμε πως κομβική ημερομηνία είναι η 30η Απριλίου οπότε και δεν θα ισχύει πλέον η νομική προστασία των δανειοληπτών και τον λόγο θα έχει εφεξής το σχέδιο Ηρακλής στο οποίο προβλέπονται οι διαδικασίες τιτλοποίησης των οφειλών για κάθε μορφή τραπεζικού δανείου, στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια που αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Για την εφαρογή του νόμου 4605 βρίσκεται σε ισχύ ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου μπορούν να προσφύγουν δανειολήπτες με στόχο την αναζήτηση συμβιβασμών με τα τραπεζικά ιδρύματα από τα οποία έχουν δανειστεί.

Ο Στέλιος Πέτσας

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που σημείωσε ότι με βάση “κάποια στατιστικά στοιχεία που συνελέγησαν, μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τους πολίτες για ένταξη στο πλαίσιο προστασίας, δείχνουν ότι αν και περίπου 120.000 πολίτες δικαιούνται, έχουν μπει για ενημέρωση περίπου 60.000. Πολλοί απ' αυτούς δεν προχωρούν καν σε άρση του απορρήτου των στοιχείων τους. Περίπου το ένα τρίτο δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την πρώτη του κατοικία. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Είμαστε εδώ να άρουμε όποιο πρόβλημα υπάρχει και θα ξεκινήσουμε καμπάνια για να τύχουν οι αδύναμοι και όχι οι πονηροί της εύνοιας του μέτρου”. Αναφέρθηκε δηλαδή στο 20 με 25% περίπου των δανειοληπτών που έχουν χαρακτηριστεί από τη Τράπεζα της Ελλάδας ώς “στραγητικοί κακοπληρωτές”.

Πάντως σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, από τον βουελυτή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, “στην σχετική πλατφόρμα έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα 42.000 χρήστες κι έχει ρυθμιστεί μόλις το 0,64% των δανείων, ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα τραπεζικά ιδρύματα που δάνεισαν αφορούν το 1,62% των περιπτώσεων”.

Σταϊκούρας – Τσακαλώτος

Αίσθηση για το θέμα πάντως δημιούργησε και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που αναφερόμενος στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και τα τραπεζικά ιδρύματα επισήμανε ότι “η αλήθεια είναι ότι, ναι, οι τράπεζες φέρουν ευθύνη οι ίδιες, αλλά έχουν πληρώσει και το μάρμαρο της κρίσης της χώρας”. Μάλιστα σημείωσε ότι οι τράπεζες “έχασαν πολλές καταθέσεις, γιατί οι πολίτες φοβήθηκαν από αυτό που γινόταν στη χώρα επί μία δεκαετία, με επίκεντρο κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015, οπότε υπήρξε μεγάλη διαρροή καταθέσεων: 34 δισ. ευρώ έφυγαν”.

Το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας πάντως προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Οικονομικων, Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος επισήμανε ότι “η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για εκτεταμένους πλειστηριασμούς, αφού αφήνει χωρίς προστασία την πρώτη κατοικία, μας ενημέρωσε σήμερα ότι το μάρμαρο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα το πλήρωσαν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές σε δέκα χρόνια από τον ελληνικό λαό”.

Το Μέρα 25

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων σημαντική δραστηριότητα ανταπτύσσει και το Μέρα 25. Σε συνέντευξη τύπου έχει κοινοποιήσει την θέση του για το ζήτημα ενώ ο γραμματέας του Γιάννης Βαρουφάκης έχει αποστείλει επιστολή στον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη δράση της αντιπολίτευσης. Στην επιστολή του ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει πως "η μαζική πώληση των κόκκινων δανείων δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας ή μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν συνεχιστούν οι πωλήσεις θα ενταθεί απελπιστικά η κοινωνική και οικονομική κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της απαξίωσης των τραπεζών. Συνεπώς έχουμε την υποχρέωση να βρούμε εναλλακτική, ορθολογική λύση που σταματά τις πωλήσεις, εξυγιαίνει τις τράπεζες και παράλληλα προστατεύει τους δανειολήπτες που έχουν πέσει θύματα της κρίσης"

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις