Κατατίθεται στην Βουλή το ασφαλιστικό: Την Παρασκευή, αν όχι και νωρίτερα, κατατίθεται στην Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που είσηγείται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Η διαδικασία

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες η κυβέρνηση δεν θα κινηθεί στην κατεύθυνση της εσπευσμένης νομοθέτησης. Αντιθέτως θα τηρηθεί όλη η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Αυτή που περιλαμβάνει την επεξεργασία του στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές του κοινοβουλίου, την ακρόαση των ενδιαφερόμενων φορέων και την αναλυτική συζήτηση τόυ στην ολομέλεια της Βουλης. Στο κυβερνητικό πλάνο στόχος είναι να έχει ψηφστεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Ενημέρωση

Ηδη για το περιεχόμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έχουν ενημερωθεί αναλυτικά τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση. Ανάμεσα στα στοιχεία που επισήμανε στα "γαλάζια" μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας ο υπουργός Εργασίας είναι οι μειώσεις στις εισφορές που θα αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, εφόσον δουλεύουν υπο καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Επίσης την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης της σύνταξης που μπορεί να φθάσουν και έως το 8% για τις κατηγορίες που ξεπερνούν τα 40 χρόνια ασφάλισης. Μέτρο που εκλαμβάνεται και ώς κίνητρο παραμονής στην εργασία. Γι τα τα 35 έτη που είναι η συνηθέστερη ηλικία συνταξιοδότησης πάντως το ποσοστό αναπλήρωσης θα φτάσει το 37,3% ενώ σε αυτό το ποσό προστίθεται και αυτό της εθνικής σύνταξης. Το μέγιστο ποσοστό αναπλήρωσης ειναι το 51%. Από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε ότι οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού θα είναι ευνοϊκές και για τους δημόσιους υπάλληλους λόγω της σταθερής και συνεχόμενης εργασίας τους.

Η αντιπολίτευση

Πάντως η Νέα Δημοκρατία γνωρίζει ότι δεν πρόκειται το νομοσχέδιο να τύχει θετικής υποδοχής στο κοινοβούλιο. Ήδη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει ασκηθεί έντονη κριτική με την αρμόδια για ζητήματα εργασίας Έφη Αχτσιόγλου να έχει επισημάνει ότι "η ΝΔ μικραίνει αδικαιολογήτως την "πίτα" των συντάξεων, μειώνει την κοινωνική παροχή και ταυτόχρονα κάνει μία ανάποδη αναδιανομή μέσα σε αυτή τη μικρότερη "πίτα". Δηλαδή, χρησιμοποιεί ένα μέρος των χρημάτων που θα πήγαιναν στους χαμηλοσυνταξιούχους μέσω της 13η σύνταξης, που καταργείται, για να κάνει μικρές αυξήσεις στα ανώτερα κλιμάκια, σε αυτούς που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Όμως, ακόμα και αυτές οι μικρές και υποτυπώδεις αυξήσεις δεν θα αφορούν τους συνταξιούχους πριν το 2016. Αφορούν μία πολύ μικρή μερίδα και στο τέλος της ημέρας οι εννέα στους δέκα συνταξιούχους θα χάσουν εισόδημα, γιατί θα τους κοπεί η 13η σύνταξη"

Το νομοθέτημα θα καταψηφίσει και το Κίνημα Αλλαγής όπως δήλωσε ξεκάθαρα η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά. Η κριτική του ΚΙΝ.ΑΛ εστιάζεται στό ότι δεν ακυρώνεται ο προηγούμενος νόμος του 2016, γνωστός ώς νόμος Κατρούγκαλου, ενώ θα επαναφέρει την θέση του για την θέσπιση της 13ης σύνταξης.

Κατηγορηματικά αντίθετο είναι και το ΚΚΕ που έχει χαρακτηρισει το ασφαλιστικό "κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ενσωματώνει όλες τις μέχρι σήμερα ανατροπές σε βάρος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση" τονίζοντας πως "παραδίδει το ασφαλιστικό στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών, στο τζόγο και στις τράπεζες". Αρνητική θέση για το νομοσχέδιο έχει λάβει και το Μέρα 25

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις