Κατώτατος μισθός 2020 αύξηση: Θα υπάρξουν η όχι απαντήσεις με αριθμούς, από την πλευρά της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού; Αυτό είναι το ερώτημα που έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αφορμή την σημερινή συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εργασιακά. Ιδίως από την στιγμή που έχει κατατεθεί πρόταση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αυξήσεις 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021.

Η συζήτηση

Η συζήτηση στην Βουλή θυμίζουμε προκλήθηκε μετά από δύο διαδοχικές ερωτήσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το θέμα του κατώτατου μισθού και τα εργασιακά ζητήματα. Καμία από τις δύο δεν απάντησε στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ερώτηση για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα κατέθεσε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Έτσι μετά τις πρωτοβουλίες αυτές των δύο πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πραγματοποιήσει συζήτηση με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει την διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής για σημαντικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Η διαδικασία προβλέπει τοποθέτηση από την πλευρά του πρωθυπουργού, ομιλίες και δευτερολογίες από τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων και κλείσιμο της συζήτησης από τον πρωθυπουργό. Αν και σύμφωνα με τον κανονισμό πρόκειται για «σφιχτή» χρονικά διαδικασία κατά παράδοση η συζήτηση σε τέτοιες περιπτώσεις διεξάγεται με χρονική άνεση που διασφαλίζεται από το προεδρείο της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για την σημερινή συζήτηση έχει γίνει συνάντηση προετοιμασίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Μάλιστα σήμερα κατά πάσα πιθανότητα ο συγκεκριμένος υπουργός θα καταθέσει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να αναφερθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στις μειώσεις των εισφορών που προβλέπει ως μορφή αύξησης του εισοδήματος. Επίσης στην ίδια κατηγορία αναμένεται να κατατάξει και τις μειώσεις της φορολογίας που ψηφίστηκαν το περασμένο φθινόπωρο. Παράλληλα θα γίνει αναφορά στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που θέλουν να αποκλιμακώνεται τους τελευταίους 5 μήνες. Σε δήλωσή του ο Γιάννης Βρούτσης μετά την ανακοίνωση των στοιχείων σημείωσε πως η ανεργία «ανήλθε στο 16,5% έναντι 18,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2018».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό πάντως ,ο υπουργός Εργασίας έχει υποστηρίξει ότι με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο προσπαθεί για μία ακόμα φορά να εξαπατήσει τους εργαζόμενους υποσχόμενος αυξήσεις με χρήματα του ιδιωτικού παραγωγικού τομέα, μετατρέποντας την διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού σε προϊόν δημοπρασίας». Ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι στις προτάσεις αυτές «απαντάμε με το μεταρρυθμιστικό έργο μας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης»

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η προσοχή εστιάζεται στην προαναφερόμενη πρόταση που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό 7,5% για το 2020 και το ίδιο ποσοστό, 7,5% για το 2021. Στο σημείο αυτό αναμένεται να εστιάσει την τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να αναδειχθεί η άρνηση του πρωθυπουργού και την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης. Επίσης πιθανότατα θα αναφερθεί στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αλλά και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διαφύγει του ερωτήματος παραπέμποντας το ζήτημα στα αρμόδια θεσμικά όργανα.

Σύμφωνα με την αρθρογραφία της εφημερίδας Αυγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα αναζητήσει σωσίβιο στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, που θα πρέπει να ξεκινήσει διαβουλεύσεις το επόμενο διάστημα για τον κατώτατο μισθό». Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει πως «η διαδικασία επανεξέτασης του κατώτατου μισθού θα πρέπει να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και αφορά περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, περίπου 300.000 λόγω των μισθολογικών τριετιών, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και άλλων επιδομάτων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις κατώτατες αποδοχές». Παράλληλα μνημονεύει ότι «σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Eurostat αναφορικά με τους χαμηλούς μισθούς στις 27 χώρες της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία εμφανίζει κατώτατο μισθό μειωμένο τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010, και μάλιστα κατά 12%, ενώ έχει υπάρξει θετική μεταβολή των ελάχιστων μισθών σε όλες τις άλλες χώρες, ακόμη και σε αυτές που εφάρμοσαν Μνημόνιο, όπως είναι η Πορτογαλία».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, αφού θα δώσει σαφέστερο στίγμα αναφορικά με την φημολογία για «στροφή» της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος με αιχμές προς την κυβέρνηση. Την αντίθεση του ΚΚΕ στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στα εργασιακά τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εκφράσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Κριτική στην κυβέρνηση αναμένεται αλλά και αναφορές στην εσωτερική υποτίμηση λόγω της μη αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους πρόκειται να αναφερθεί ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις