Συνάντηση Μητσοτάκη με την ηγεσία του ΥΠΠΟ: Χωρίς την παραμικρή αναφορά στις εξελίξεις στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό μαζί με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της αξιολόγησης του έργου των υπουργείων. Σύμφωνα με πληροφορίες με την υπουργό Πολιτισμού συζητήθηκαν τα θέματα των νέων δράσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών στον τομέα του Πολιτισμού, όμως υπήρξαν και αυστηρές συστάσεις σε ευαίσθητα ζητήματα.

Αθλητισμός δεν είναι μόνο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε ήδη από την προσφώνησή του να ξεκαθαρίσει ότι από την συνάντηση δεν θα προκύψει κάτι σχετικό με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Επιβεβαίωσε έτσι έμμεσα ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δεν έχει ενασχόληση με τα θέματα αυτά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός «το αντικείμενο και η δουλειά του Υπουργείου Πολιτισμού στον Αθλητισμό είναι πολύ ευρύτερη -δεν αναφέρεται μόνο στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο.Έχει γίνει ουσιαστική δουλειά στο Υπουργείο, γιατί είχαμε πει εξαρχής ότι σκοπός μας δεν είναι μόνο τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξυγίανση του Επαγγελματικού Αθλητισμού. Κατ’ εξοχήν δίνουμε έμφαση στον μαζικό, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Νομίζω ότι εκεί έχουμε κάνει πολλά σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση και αναμένουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα εντός του 2020, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας να γίνεται σε έναν μήνα ουσιαστικά από σήμερα».

Οι προτεραιότητες στον πολιτισμό

Αναφορικά με τα ζητήματα του πολιτισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η «αλλαγή θεσμικού πλαισίου και μοντέλου λειτουργίας των μουσείων και νέο θεσμικό πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό και εξυγίανση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων» όπως και η «πλήρης αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την οπτικοακουστική παραγωγή και την κινηματογραφική βιομηχανία στην Ελλάδα» καθώς και η «πολύπλευρη αξιοποίηση πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου». Παράλληλα από την πλευρά του Κυριάκου Μητοστάκη γίνεται αναφορά στο «νέο θεσμικό πλαίσιο και διαμόρφωση σύγχρονων κανόνων για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων». Επίσης αναφέρεται στον απολογισμό του υπουργείο Πολιτισμού ως θετικό στοιχείο η «θέση σε εκκαθάριση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ (ν. 4639/2019 – Α’185) και ορισμός εκκαθαριστή».

Τα δύο αυτά τελευταία ζητήματα πάντως φέρεται να έχουν προκαλέσει την δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου. Στα χέρια των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού φέρεται ότι υπάρχει ογκώδης φάκελος με τα ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟΑ που σχετίζεται με εικονικά δάνεια που φέρεται να έχουν δοθεί με άγνωστους παραλήπτες. Επίσης στα ζητήματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα φέρεται να έγιναν συστάσεις για την δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να μην υπάρξουν νέες «αναταράξεις» στις εξελίξεις που σχετίζονται με την διαχείριση των δικαιωμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπήρξαν συστάσεις σχετικά με οργανωτικά ζητήματα του υπουργείου. Κυρίως όσα σχετίζονται με την προσαρμογή στις λειτουργίες του νόμου για το επιτελικό κράτος. Αυτόν που η κυβέρνηση έχει ψηφίσει εδώ και μήνες και έχει ζητήσει να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές στα υπουργεία για την ένταξη τους στον σχεδιασμό. Στο υπουργείο Πολιτισμού – σύμφωνα με πληροφορίες – καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις. Κυρίως σε όσα σχετίζονται με το δικαίωμα υπογραφής των προϊσταμένων. Μέτρο που ο θιασώτης του σχεδίου Γιώργος Γεραπετρίτης θεωρεί κομβικό για την λειτουργικότητα του μοντέλου.