Κίνημα Αλλαγής αναταράξεις για το "μορατόριουμ" με τον ΣΥΡΙΖΑ:Αντανακλαστικά … «αντι – Σύριζα» φαίνεται να δημιουργεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής η φημολογία περί αντιπολιτευτικού «μορατόριουμ» ανάμεσα στο ΚΙΝ.ΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστολή που έστειλε η Νάντια Γιαννακοπούλου ζητώντας ξεκαθάρισμα της θέσης του κόμματος από ότι φαίνεται δεν θα είναι η μόνη δημόσια κίνηση στελέχους του Κινήματος Αλλαγής σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτά ενώ διαφαίνεται μια σαφέστατη ένταση της κριτικής του Κινήματος Αλλαγής σε βασικές πλευρές της κυβέρνητικής πολιτικής. Όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό όπου το κόμμα της Φώφης Γεννηματά απορρίπτει την κυβερνητική πολιτική των κλειστών κέντρων και της έμφασης στην αποτροπή. Επίσης στην ξεκάθαρη θέση του ΚΙΝ.ΑΛ ότι θα καταψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εισάγει στην Βουλή η κυβέρνηση.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου

Στην επιστολή της η Νάντια Γιαννακοπούλου, ζητά «ολοκληρωμένη συζήτηση και επεξεργασία των θέσεών μας για τα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην Βουλή» και αναφέρεται σε συγκεκριμένο παράδειγμα μιλώντας για την «τοποθέτησή μας και την αρνητική ψήφο μας στα μέτρα για τις ΜΚΟ. Πρόκειται, για εμένα τουλάχιστον, για μια ακατανόητη πολιτική στάση μετά από χρόνια που καταγγέλλουμε την πλήρη αδιαφάνεια και το πάρτι εκατομμυρίων γύρω από πολλές ΜΚΟ». Πάντως η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ σημειώνει πως «ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η φημολογία για ‘’μορατόριουμ’’ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή, και όχι μόνο, που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής. Η όλη αυτή συζήτηση δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις». Να σημειωθεί ότι η βουλευτής πρόσφατα αρθρογράφησε στην εφημερίδα τα ΝΕΑ αναφέροντας πως «το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια περίεργη συζήτηση περί μορατόριουμ ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ, περί πιθανών συγκλίσεων. Είναι μια συζήτηση άνευ ουσίας, απροσδιόριστης προέλευσης, μια συζήτηση που υποθέτω ότι διαχέεται από τα επικοινωνιακά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όλα αυτά δεν αντιστοιχούν σε καμία απόφαση Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ». Επίσης η Νάντια Γιαννακοπούλου επισήμανε ότι «βρισκόμαστε σε δημοσκοπική στασιμότητα, και ότι σε ένα βαθμό μείναμε πίσω στη μάχη του Κέντρου και εμφανίζουμε και εμείς συμπτώματα ιδεολογικής και πολιτικής ασάφειας».

Ανάλογο δείγμα πάντως θεωρείται και η δήλωση που έκανε στην κρατική τηλεόραση ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στις δομές φιλοξενίας φάνηκε να ενστερνίζεται την πολιτική λογική της Νέας Δημοκρατίας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «το πρώτο που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι όποιος δεν καταλαβαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να λειτουργήσει αποτρεπτικά, όταν καταλάβουν ότι απ’ την Ελλάδα δεν θα μπεις, τότε η πελατεία μειώνεται, και οι ροές, ανεξαρτήτως του τι κάνει ο Ερντογάν». Αντίληψη που προφανώς απέχει από την επίσημη θέση του Κινήματος Αλλαγής υπέρ των ανοιχτών κέντρων

Εξωστρέφεια

Πάντως από την πλευρά της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής δεν καταγράφεται πρόθεση να δοθεί συνέχεια στην επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Άλλωστε για τον λόγο αυτό κύκλοι της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ απαντούν με την φράση «όταν κάποιοι έχουν προσωπικές απόψεις καλό είναι να τις καταθέτουν γραπτώς και ακόμα καλύτερα να είναι επί της ουσίας». Αντίθετα η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ φέρεται να πιστεύει ότι σε τίποτε δεν θα βοηθήσει ένας κύκλος εσωστρέφειας αντίθετα θα βοηθήσουν κινήσεις προσέλκυσης ψηφοφόρων από τον ευρύτερο κεντρώο και προοδευτικό χώρο.

Πάντως αυτά τα ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν ευρύτερα στην Πανελλαδική Διάσκεψη του ΚΙΝ.ΑΛ που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του επόμενου μήνα.