Οικονομία – Ελλάδα – Αναγνώριση βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου: Συνεχή τα δείγματα αναγνώρισης της προόδου της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο εκτιμούν στην κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι αυτό που γίνεται αντιληπτό από διεθνείς οίκους, κορυφαία και μέσα ενημέρωσης και φυσικά τους θεσμούς σύντομα γίνει αντιληπτό και στο εσωτερικό. Επισημαίνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην χώρα που την καθιστούν πιο φιλική στις επενδύσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Το κλίμα αυτό αποτιμάται ώς ιδιαίτερα σημαντικό για τον μεγάλο στόχο που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο, που δεν είναι άλλος από το να πειστούν εταίροι και δανειστές για την ανάγκκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από τα σημερινά υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι ένα τέτοιο βήμα θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία και παράλληλα θα δώσει επιπλεόν δημοσιονομικό χώρο. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Οι προβλέψεις της Ε.Ε

Κυβερνητικοί παράγοντες παραπέμπουν στις δηλώσεις του αρμόδιου επίτροπου τη Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως σημείωσε παρουσιάζοντας τις χειμερινές προβλέψεις της Ε.Ε «πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία, που -όπως ξέρουμε- υπέστη ισχυρά πλήγματα, και οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για αρκετά χρόνια, τώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο». Αυτό παρότι επισήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση τα προσεχή έτη. Αλλά τα αποτελέσματα είναι καλά και οι συνέπειες αυτών των αποτελεσμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ξεκάθαρες». Θυμίζουμε ότι με βάση της προβλέψεις της Ε.Ε η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς 2,4% ενώ μνημονεύεται και η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία για το 2021 ο ρυθμός θα αυξηθεί στο 2,5%.

Ο διεθνής τύπος

Παράλληλα επισημαίνουν τον πολύ θετικό τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκε την είδηση της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου κάτω από την μονάδα. Η διεθνούς αναγνώρισης εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε πως πρόκειται για εξέλιξη που ακολουθεί η αναβάθμιση της αξιολόγησης από τον οίκο Fitch ενώ επισημαίνουν ότι σε σημαντικό βαθμό πιστώνεται την εξέλιξη η φίλια προς την επιχειρηματικότητα πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης σημειώνεται το σχόλιο των Financial Times για μια «περίοδο σταθερής ανάπτυξης» την οποία διέρχεται η ελληνική οικονομία.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται η εκτίμηση του πρακτορείου Bloomberg σύμφωνα με την οποία «η επέκταση των ελληνο-γερμανικών ομολόγων δείχνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Το χθεσινό ρεκόρ των ιταλικών ομολόγων που επανήλθαν στα επίπεδα της άνοιξης του 2018, κατέρριψαν τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα πιο ιστορικό ρεκόρ».

Συνάντηση Σταϊκούρα – Χόγιερ

Ανάλογα μηνύματα αναμένεται να δοθούν και στις δηλώσεις που θα γίνουν μετά την σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «η συνάντηση πραγματοποιείται με αφορμή την υπογραφή τριών δανειακών συμβάσεων, για τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών παρέχει τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου».