Κατώτατος μισθός Ελλάδα 2020: Τι θα γίνει με την αύξηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον  υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στα υπουργικά έδρανα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στα υπουργικά έδρανα

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή και ποια θα είνα η διαδικασία που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση

Κατώτατος μισθός Ελλάδα 2020:Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα του αν και πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2020 και τα επόμενα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι χθες υπήρξε αναλυτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην Βουλή.Σύμφωνα με όσα είπε στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή τον νόμο για τον καθορισμό των κατώτατων αποδοχών που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αυτός ο νόμος ο 4172 θα εφαρμοστεί. Τι προβλέπει ο νόμος; Μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Η Κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτή τη διαβούλευση ο Υπουργός Εργασίας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πότε συμβαίνει αυτό; Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση».Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής ισχύει απόλυτα. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό». Πάντως όταν από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα ρωτήθηκε αν δεσμεύεται για αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αρνητικός. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε αύξηση για αυξήσεις 5,6% όσο δηλαδή είναι το διπλάσιο του φετινού ρυθμού ανάπτυξης. Δηλαδή 2,8 + 2,8%.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην δευτερολογία του πως «εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ το 2022. Αυτή είναι η διαφορά υπευθυνότητας. Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να έρθω εδώ, να πάρω το σφυράκι του κ. Τασούλα και να κάνω πλειοδοσία κατωτάτου μισθού. Πόσο λέτε; 7%. Κυρία Γεννηματά, εσείς πόσο λέτε; 10%; Ο κ. Κουτσούμπας 15%; Κατοχυρώνεται. Τέτοια πλειοδοσία δεν πρόκειται να κάνουμε». Η δήλωση αυτή προφανώς προϊδεάζει για την πιθανότητα να μην υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού για φέτος ίσως και για το 2021.

Τι προβλέπει ο νόμος 4172

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις διατάξεις του νόμου 4172 που ψηφίστηκε το 2013, δηλαδή στην καρδιά της «μνημονιακής» περιόδου προβλέπεται η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού.  Με βάση τις διατάξεις του, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται:

  • Έπειτα από διαβούλευση, που διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας και ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς.
  • Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
  • Για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή
  • Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.