ΣΥΡΙΖΑ Κεντρική Επιτροπή: Ξεκινά σήμερα με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
Από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

Την Κυριακή θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής με αντικείμενο τον απολογισμό και την πορεία προς το συνέδριο του Μαΐου

ΣΥΡΙΖΑ Κεντρική Επιτροπή: Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ξεκινήσουν με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση που επρόκειτο να γίνει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά τελικά αναβλήθηκε θα έχει ως αντικείμενο ζητήματα που σχετίζονται με την έως τώρα πορεία του κόμματος, αλλά και με στόχο να επεξεργαστεί αναλυτικά την πορεία, τις πολιτικές θέσεις και την διαδικασία που θα οδηγήσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως και τις 17 Μαΐου.  

Απολογισμός

Μεταξύ άλλων αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή το κείμενο των περίπου 80 σελίδων το οποίο συντάχθηκε από τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τους Γιάννη Δραγασάκη, Αριστείδη Μπαλτά και Θοδωρή Δρίτσα. Το κείμενο του απολογισμού έχει καταρχήν εγκριθεί στην τελευταία πολιτική γραμματεία του κόμματος. Στόχος όπως επισημάνθηκε είναι να γίνει συλλογική επεξεργασία του κειμένου «συζητώντας ανοιχτά και δημοκρατικά τα επιτεύγματα, τις ιστορικές κατακτήσεις αλλά με ειλικρίνεια και τις όποιες παραλείψεις ή αστοχίες». Το κείμενο απολογισμού «αφού εμπλουτιστεί μέσα από ευρύ διάλογο στην Κεντρική Επιτροπή, θα αποτελέσει ένα από τα κείμενα συζήτησης κατά τον προσυνεδριακό διάλογο στις Οργανώσεις Μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

Συζητήσεις

Παράλληλα στις τοποθετήσεις των μελών της κεντρικής επιτροπής αναμένεται να γίνουν αναφορές σε όλα τα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τελευταία τον εσωκομματικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίαρχα είναι αυτά της νέας πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος μετά την εμπειρία της διακυβέρνησης δύο θητειών αλλά και στην προοπτική της πολιτικής τους διεύρυνσης. Κεντρικά ζητήματα που αφορούν τα όργανα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και τον ρόλο που θα έχουν αν και θα λυθούν στο συνέδριο θα καταγραφούν επίσης στις τοποθετήσεις των μελών της Κ.Ε. Συζήτηση θα υπάρξει και για το ζήτημα του ονόματος όπου αναμένεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να καταθέσει την πρότασή του ή τις σκέψεις του για το θέμα. Με βάση την εισήγηση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ  «ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, μετά από διαβούλευση και με τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Οδικός χάρτης

Η Πολιτική Γραμματεία θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή να γίνει «συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23.02 όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τόσο το κείμενο απολογισμού και όσο και το πρόγραμμα». Επίσης έχει εκτιμήσει πως «στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι» ενώ «μιας και πρόκειται για Συνέδριο συνέχειας και τομής, θα υπάρξει πρόνοια ώστε ένα μικρό μέρος των συνέδρων που δεν θα υπερβαίνει το 5% να αποτελείται από προσκεκλημένους, προσωπικότητες και εκπροσώπους συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία». Επίσης στην Πολιτική Γραμματεία αποφασίστηκε «ότι η πρόταση για νέα ΚΕ, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία».

Ο Αλέξης Τσίπρας

Στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε την Παρασκευή στην Βουλή απαντώντας σε νύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε απευθυνόμενος στον αρχηγό της Ν.Δ «»υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στη δική σας παράταξη. Στη δική σας παράταξη υπάρχει πάντοτε ένα κλίμα λυκοφιλίας, αλλά είναι σε όλους γνωστό ότι «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Και είναι σε όλους γνωστό πόσες ομάδες, φράξιες και κόμματα υπάρχουν εντός της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας. Μην κάνετε σε εμάς μαθήματα. Εμείς, έχουμε την τόλμη και την παρρησία να κοιτάμε κατάματα και τα σωστά και τα λάθη που κάναμε.Αναρωτιέμαι, ποιο άλλο κόμμα, που κυβέρνησε τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετά, είχε την παρρησία και την τόλμη να πει, έστω σε ένα θέμα, «κάναμε λάθος»».