ΚΙΝ.ΑΛ συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολες ισορροπίες για την Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Παρασκευή στην Βουλή
Η Φώφη Γεννηματά στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Παρασκευή στην Βουλή

Στις αποφάσεις του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία καταφεύγει η ηγεσία του κόμματος ενόψει αντιδράσεων για την πιθανότητα κοινών πρωτοβουλιών στην Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα όμως μένει ανοιχτό.

ΚΙΝ.ΑΛ συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ: Δύσκολες ισορροπίες στον Κίνημα Αλλαγής, αναφορικά με το ενδεχόμενο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο γιατί ενισχύονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του, όσο και γιατί η Κουμουνδούρου είναι πλέον σαφές ότι είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει την τακτική της …επιθετικής φιλίας. Πάντα στο φόντο των επόμενων εκλογών, που όποτε κι αν γίνουν θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Μετά τις δημόσιες αντιδράσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου που ζήτησε από την πρόεδρο του κόμματος να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της με το ζήτημα αυτό, αλλά και με ανοιχτό το ενδεχόμενο και άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ επιλέγει την τακτική της καταφυγής στις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝ.ΑΛ αφήνοντας όμως ουσιαστικά ανοιχτό το ενδεχόμενο. Ήδη φαίνεται πως υπάρχει το υπέδαφος προκειμένου να  εξελιχθούν στο άμεσο μέλλον κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες τόσο για το θέμα της α’ κατοικίας και όπως φάνηκε από την συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Παρασκευή στην Βουλή και για το θέμα του κατώτατου μισθού.

Δεν είναι κρυφό πως ένα τμήμα του ΚΙΝ.ΑΛ θεωρεί ότι το κόμμα δεν έχει τίποτε να κερδίσει εάν επιμείνει στην άρνηση προτάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αντιθέτως διευκολύνει την απώλεια ψηφοφόρων από ένα τμήμα του κέντρου που έχει δυσαρεστηθεί από ακραίες επιλογές της κυβέρνησης. Ένα άλλο τμήμα πάλι επικαλείται την διείσδυση της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο του κέντρου, που όπως σημειώνει προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις και εμμένει στην λογική της καταδίκης του λαϊκισμού τονίζοντας πως κύριος εκφραστής του παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ώρα και μέχρι να πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΚΙΝ.ΑΛ η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως δεν έχει πρόθεση να ανοίξει τέτοια ζητήματα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν αποδέχθηκε χθες στην Βουλή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για κοινή νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με τον κατώτερο μισθό.

Ο διάλογος στην Βουλή

Πραγματοποιώντας σαφέστατη πρόταση διαλόγου για κοινή πρόταση σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ: «Άκουσα με ενδιαφέρον την κ. Γεννηματά να συμφωνεί στην ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού. Απλά, να προτείνει την ευθύνη να την αναλάβουν οι εταίροι μέσα από συλλογικές  διαπραγματεύσεις. Δεν έχω αντίρρηση σ’ αυτό, Αν συμφωνούμε όμως ότι πρέπει να επανέλθουμε τουλάχιστον το 2021 εκεί που ήμασταν το 2010, δηλαδή στον κατώτατο στα 751, τότε είμαι έτοιμος να προτείνω να αλλάξουμε εμείς την πρόταση νόμου μας και να δώσουμε από αύριο, από σήμερα, και όχι το ΄21, την ευθύνη στους κοινωνικούς εταίρους, υπό μία όμως προϋπόθεση: Ότι η αύξηση που θα αποφασίσουν θα έχει ως πάτωμα το 7,5% για το ΄20 και το 7,5% για το ΄21. Αν οι συλλογικοί εταίροι αποφασίσουν για μεγαλύτερες αυξήσεις, θα τις στηρίξουμε. Κι αν αυτό είναι το ζήτημα λοιπόν, να δώσουμε στους κοινωνικούς εταίρους τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν. Υπό αυτόν τον όρο, εμείς λέμε ναι. Κι αν θέλετε, να καταθέσουμε και μαζί αυτή την πρόταση»

Ανταπαντώντας η Φώφη Γεννηματά τήρησε την γραμμή του διμέτωπου, χωρίς να απευθυνθεί αποκλειστικά στον Αλέξη Τσίπρα και την πρόταση που έκανε. Όπως ανέφερε για Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ «έρχονται σήμερα εδώ και δήθεν κονταροχτυπιούνται στην πραγματικότητα κλείνουν διαρκώς ο ένας στον άλλον το μάτι, και για να το καλύπτουν όλο αυτό γιατί συνεχίζουν τις ίδια πολιτικές , τάχα μου λένε και προς τα έξω ότι κάνουν φλερτ σε μας στο Κίνημα Αλλαγής. Λοιπόν μέρα που είναι σήμερα δεν χρειαζόμαστε το φλερτ κανενός σας έχουμε πάρει είδηση και σας έχει πάρει είδηση η ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το χειρότερο και για τους δύο σας. Ο ένας γι’ αυτό έχασε τις εκλογές και επιτέλους καλά θα κάνει να το καταλάβει δεν είναι στο 12, δεν είστε στο 13, δεν είστε στο 14, δεν είστε στο 15 υπάρχουν τα πεπραγμένα σας κ. Τσίπρα και εσείς επιτέλους κ. Μητσοτάκη είστε αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και όταν λέτε γενικότητες και ανακρίβειες δεν είστε σε θέση να λύσετε αποτελεσματικά κανένα απολύτως πρόβλημα».

Ο Παύλος Χρηστίδης

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει νωρίτερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης σημειώνοντας πως τα περί συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «παραμύθια της Χαλιμάς». Σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας έρωτας με κανέναν, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ. Είμαστε βαθιά ερωτευμένοι με την ιστορική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ, με αυτά τα οποία άφησαν πίσω οι κυβερνήσεις του, τους ανθρώπους τους και με τον τρόπο που θα πορευτούμε από δω και πέρα». Όμως παρέπεμψε στην απόφαση του τελευταίου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής «που μιλάει για την αυτονομία της παράταξης μας» και πρόσθεσε πως «όλα αυτά συζητούνται στα όργανα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια των ανθρώπων που πιστεύουν, αγωνίζονται, αγωνιούν και έμειναν σταθεροί στο ΠΑΣΟΚ και στο Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια».