Νέα Δημοκρατία Επικοινωνία: Το νέο στοιχείο στην πολιτική «γραμμή»

Στο στόχαστρο της Ν.Δ ο ΣΥΡΙΖΑ ώς κατάλοιπο του κρισιακού παρελθόντος
Στο στόχαστρο της Ν.Δ ο ΣΥΡΙΖΑ ώς κατάλοιπο του κρισιακού παρελθόντος

Να συνδεθεί ξανά στην σκέψη των πολιτών ο ΣΥΡΙΖΑ με την περίοδο της κρίσης και η Ν.Δ να εκφράζει την ομαλότητα, βασικός επικοινωνιακός στόχος της ηγεσίας του κόμματος.

Νέα Δημοκρατία – πολιτική «γραμμή» Το να συνδεθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι πολιτικές του θέσεις στα μάτια των πολιτών – ψηφοφόρων με την έννοια αλλά και την πολιτική περίοδο της «κρίσης», της «πολιτικής αστάθειας»  και μέσω αυτών συνολικά με το παρελθόν. Αυτό είναι το νέο ποιοτικό στοιχείο στην πολιτική επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας.

Μέχρι πρόσφατα η κριτική που ασκούσε η Νέα Δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ περί προσκόλλησης στο παρελθόν σχετίζονταν με τις πολιτικές κατηγορίες περί «κρατισμού» και προσωποποιούνταν σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν βρεθεί στις γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εφεξής όμως αυτή η κριτική θα διευρυνθεί στοχεύοντας κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως μάλιστα όταν ο αντιπολιτευτικός του λόγος αφορά ζητήματα εργασιακά (συλλογικές συμβάσεις, μισθοί κλπ), η θέματα που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους και τις δομές της τοπικής  αυτοδιοίκησης. Πρόθεση είναι η Νέα Δημοκρατία να συνδέεται με την «κανονικότητα» και ο ΣΥΡΙΖΑ με την «μη κανονικότητα».

Η ιδέα

Πρόκειται – σύμφωνα με πληροφορίες- για μία «συλλογική επεξεργασία» του περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη που προέκυψε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εργασιακά ζητήματα. Μάλιστα αναμένεται εφεξής να περιλαμβάνεται στα βασικά σημεία της κριτικής που θα ασκείται από τα στελέχη και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Εγκαίνια

Τα «εγκαίνια» της έκανε ο άλλωστε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία αποστροφή του λόγου του στην Ολομέλεια της Βουλής και δευτερολογώντας απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα έδρανα αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αναρωτιέμαι μερικές φορές αν, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, μπορείτε πραγματικά να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν θα πω ότι επέστρεψε στην κανονικότητα αλλά σίγουρα η πορεία της χώρας τους τελευταίους μήνες είναι στη θετική κατεύθυνση. Φοβάμαι ότι ενώ έφυγε η κρίση της χώρας, εσείς μείνατε με τη δική σας εσωτερική κρίση». Μάλιστα πρόσθεσε πως «αν συνεχίσετε σε αυτή τη γραμμή την Κυβέρνηση μπορεί μεν να τη διευκολύνετε, αλλά σίγουρα δεν κάνετε καλό στη χώρα».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Την ίδια επιχειρηματολογία αναπαρήγαγε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που θεωρείται βασικός υποστηρικτής, αν όχι εμπνευστής της προσέγγισης. Σχολιάζοντας την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα εργασιακά τόνισε χαρακτηριστικά: «Πάρα πολλές από τις τοποθετήσεις που έκανε στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό που δίνει την εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να λειτουργήσει πολιτικά σε μια εποχή που έχει χαρακτηριστικά μιας κανονικής δημοκρατικής λειτουργίας. Έχουμε ξεφύγει από τα πολύ δύσκολα πρώτα χρόνια των μνημονίων και εκείνη την πρώτη περίοδο του 2015, την τραγική περίοδο της ανευθυνότητα, της δημαγωγίας, της αντι-μνημονιακής ρητορικής που κατέληξε στο να δεχθεί τα πάντα και να πάει η χώρα πάρα πολλά χρόνια πίσω. Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη σημερινή πραγματικότητα».

Η "χρήση" Γιάννη Βαρουφάκη

Στην ίδια λογική άλλωστε κινούνται και οι συχνές αναφορές της Νέας Δημοκρατίας στον Γιάννη Βαρουφάκη. Παρόλα αυτά το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν επιθυμεί τα θέματα που σχετίζονται με τον πρώην υπουργό οικονομικών να βρίσκονται στην επικοινωνιακή «βιτρίνα» της Νέας Δημοκρατίας. Κυρίως γιατί δεν επιθυμεί την αναζωπύρωση μιας συζήτησης περί εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο της διαπραγμάτευσης του πρώτου 6μήνου του 2015 η οποία απασχόλησε στο πρόσφατο παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα απόφαση της ηγεσίας της ήταν να μην προχωρήσει αυτή η επιλογή εφόσον η Νέα Δημοκρατία κέρδιζε τις εκλογές.