Προανακριτική Novartis: Σήμερα ξεκινά και θα έχει ολοκληρωθεί έως αύριο – σύμφωνα με πληροφορίες- η περίφημη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis από την Προανακριτική Επιτροπή. Παρά την έντονη φημολογία σχετικά με το πως θα πραγματοποιηθεί η εξέταση, φαίνεται πως στην πραγματικότητα θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο της νομοθεσίας περί προστατευόμενων μαρτύρων.

Η εξέταση

Η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει σε άγνωστο τόπο και χρόνο σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση. Με βάση όμωςπληροφορίες και διαρροές όμως η διαδικασία ξεκινά αύριο στις 16.00και θα πραγματοποιηθεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ). Την εξέταση θα διενεργήσει κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την υπόθεση Novartiς. Θα αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τους εισηγητές των κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή.Δηλαδή όλων εκτός από το Μέρα 25.

Το κλιμάκιο των βουλευτών θα μεταβεί στονχώρο που θα υποδειχθεί από τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές υπηρεσίες. Παρώνθα είναιένας τουλάχιστον αξιωματικός ή αξιωματούχος της υπηρεσίας προστατευόμενων μαρτύρων. Τασυγκεκριμένα πρόσωπαήθα έχουν την ευθύνση για τον τρόπο που θα διενεργηθεί η εξέταση όπως και της εφαρμογής της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με επίσημες πήγες της Προανακριτικής Επιτροπής το κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής δεν γνωρίζει εκ των προτέρων την διαδικασία. Δηλαδή με ποιόν τρόπο θα διασφαλισθεί η ιδιότητα του “προστατευόμενου μάρτυρα” για τους έχοντες τα κωδικά ονόματα “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμος Σαράφης”. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι σε έγγραφο της ΓΑΔΑ πρός την Προανακριτική Επιτρπή σημειώνεται για την κατάθεση των προστατυεόμενων μαρτύρων πως "η υπηρεσία μας προτείνει αυτή να πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που πραγματοποιείεται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων κατα την επ ακροατηρίω διαδικασία, δηλαδή με την κατάθεση των μαρτύρων από την ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της υπηρεσίας μας και την μεάδοση μόνο ήχου στην αίθουσα που συνεδριάζει η επιτροπή με αλλοίωση φωνής. Μοναδική προϋπόθεση για την υλοποίηση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη αίθουσας με υποδομή επίγειας γραμμής διαδικτύου". Στο έγγραφο τονίζεται πως "η ανωτέρω διαδικασία ειναι η μόνη που δύναται να εξασφαλίσει την μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων". Μάλιστα προστίθεται πως "κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι η υπηρεσία μας δεν διαθέτει εξοπλισμό για την απόκρυψη της ταυτότητας των μαρτύρων σε διά ζώσης εξέταση τους καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο νόμο"

Με βάση όλα αυτά εντύπωση προκαλεί το γιατί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας φέρονται πώς έσπευσαν να ερμηνεύσουναπό πρίν πως θα πραγματοποιηθεί τελικά η εξέταση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αθανάσιου Πλεύρη που φέρεται να σημείωσε στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ότι “αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι οτι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά”. Δήλωση στην οποία αντέδρασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας λέγοντας πως οι αρχές είναι σαφείς για τον τρόπο εξέτασης επισήμανε ότι “από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας”. Μάλιστα ο Σπύρος Λάππας, σχολιάζοντας την σύμπνοια Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝ.ΑΛ στην επιτροπή και την πρόθεσή τους, εφόσον είναι δυνατόν να εξεταστούν οι μάρτυρες με τρόπο που θα προδίδεται η ταυτότητά τους σχολίασε ότι η Ελλάδα θα καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο αν κάτι τέτοιο συμβεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις επιστολές που φέρεται να απέστειλαν στην Επιτροπή οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν να αποκαλυφθεί η ταητότητά τους και τονίζουν ότι στην κατάθεσή τους στους εισαγγελείς είχαν αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους και με ειδικά μέτρα προστασίας. Επισημαίνουν επίσης οτι κινδυνεύουν σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και ζητούν την χρήση μέσων ηχητικής καταγραφής για την εξέτασή τους.

Ο Γιάννης Μπουγάς

Να επισημάνουμε πως παρά το γεγονός απόψεις περί κατάθεσης των μαρτύρων αυτοπρόσωπακαταγράφονται στα μέλη της πλειοψηφίας της επιτροπής, όπως και σε μέλη του Κινήματος Αλλαγής, ο πρόεδρός της Γιάννης Μπουγάς, φέρεται να μην στηρίζει κατ' ανάγκηαυτές τις λογικές, όπως έχει επισημανθεί ήδη από την αρθρογραφία του flash.gr. Ο Γιάννης Μπουγάς, ώς γνωστός νομικός, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία, ότι και αν αυτή προβλέπει. Μάλιστα ο πρόεδρος της επιτροπής φαίνεται πώς είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί διαφορετικές προσεγγίσεις από τους βουλευτές που είναι μέλη της επιτροπής καθώς διαφαίνεται ότι υπάρχουν … διαφορετικά επίπεδα έντασης στον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ενδιαφέρον παρουσίαζει και το σχόλιο που έκανε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Σημείωσε αναφορικά με τους προστατευόμενους μάρτυρες πως"έχουν κατονομαστεί, σε σειρά μηνύσεων άλλων προσώπων που ισχυρίζονται ότι τους έχουν δει. Εγώ δεν ξέρω αν είναι αληθινά αυτά τα ονόματα που αναφέρονται ή όχι. Το ένα όμως από τα δύο πρόσωπα που έχουν κατονομαστεί, κατονομάζεται από άλλον μάρτυρα, ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση Novartis, ότι δηλαδή πήρε μίζα".

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και απο κοινοβουλευτικές πηγές του, γίνεται η πολιτική εκτίμηση πως “η ΝΔ δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για να τους εκφοβίσει”. Μάλιστα σημειώνουν ότι “ο κ. Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στο εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς;Από τη μία τα μέλη της ΝΔ λένε δημοσίως ότι θα «βγάλουν τις κουκούλες» από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω «πηγών της» πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές”. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαιρένει πως “η μόνη κουκούλα που σίγουρα έχει ήδη βγει, είναι αυτή της προανακριτικής παρωδίας που στήνει εδώ και μήνες η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ και αποκαλύπτει το αποκρουστικό τους πρόσωπο απέναντι στους θεσμούς και τη νομιμότητα”.

Το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί στο κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής που θα εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να παραμείνει στην εξέταση εφόσον αυτή δεν πραγματοποιηθεί με τρόπο που να είναι γνωστή η ταυτότητα του μάρτυρα. Παρόλα αυτά από την πλευρά του ΚΚΕ, έχει ξεκαθαρίζεται ότι αυτό δεν συνιστά ταύτισή του ΚΚΕ με την τακτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό γιατί το ΚΚΕ, είναι αντίθετο παγίως με τους προστατευόμενους μάρτυρες ώς θεσμό και η θέση του δεν συναρτάται από την συγκεκριμένη επιτροπή και το έργό της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις