Οικονομία Ελλάδα: Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΟΙΠ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Η κεφαλαιοποίηση των θετικών εντυπώσεων της ελληνικής οικονομίας με μια απόφαση για μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα στο επίκεντρο. Θα συζητηθεί και το θέμα των "κόκκινων δανείων".

Συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ: Υπό την προεδρία του πρωθυπουργου Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο του θα είναι τα θετικά στοιχεία που η κυβέρνηση εκτιμά ότι καταγράφονται για την ελληνική οικονομία. Επίσης όμως και  ακανθώδη ζητήματα όπως αυτό των “κόκκινων δανείων”. 

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος αναμένεται να υπάρξει νηφάλια αποτίμηση του έως τώρα θετικού κλίματος που φαίνεται διεθνώς να διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία. Δηλαδή τα δεδομένα που σχετίζονται με την θετική απόδοση του 15ετούς ομολογιακού δανείου, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Οίκο Fitch, τις προβλέψεις της χειμερινής έκθεσης της Κομισιόν για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%. Όλα αυτά στην προοπτική της διεκδίκησης της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 που αποτελεί και τον κυρίαρχο στόχο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση εκτιμάται ότι πρέπει να προσαρμοστούν όλοι οι τομείς πολιτικής προκειμένου να παραχθούν τα αντίστοιχα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Στ. Πέτσας: Ζητάμε δημοσιονομικό χώρο

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τα πλεονάσματα και την αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου  “ διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από τρεις πηγές και το έχουμε θέσει ήδη στο τραπέζι. Για φέτος διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο από την αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SNPs, των κερδών δηλαδή των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες. Είναι μεγάλο ποσό αυτό, είναι περίπου 1,2 δισ.  Μιλάμε, επίσης, για μια αλλαγή της καταγραφής των δαπανών για τις μεταναστευτικές ροές, ώστε να εξαιρούνται από τον στόχο του πλεονάσματος. Σε συμφωνία με τους εταίρους μας, οι δαπάνες που γίνονται για το προσφυγικό -μεταναστευτικό να μην λαμβάνονται υπόψη στον στόχο του πλεονάσματος. Και τρίτη πηγή είναι ο λεγόμενος "μηχανισμός εξομάλυνσης", δηλαδή από την υπέρβαση του στόχου 3,5% που καταγράφηκε το 2019 -και πιστεύουμε ότι είναι αρκετή μεγάλη- ένα μέρος της ή το μεγαλύτερό της μέρος να χρησιμοποιηθεί το 2020 για μειώσεις φόρων, σε συνεννόηση πάντα με τους εταίρους μας”.

Πληροφορίες θέλουν να συζητείται στο ΚΥΣΟΙΠ και το φλέγον θέμα των “κόκκινων δανείων”. Ιδίως από την οπτική των προβλέψεων που θα υπάρξουν μετά την 30η Απριλίου, δηλαδή όταν θα λήξει η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Να επισημάνουμε ότι στόχευση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν οι όποιες επιπτώσεις από την τιτλοποίηση των δανείων μέσω του πτωχευτικού κώδικα. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τοποθετούμενος προ ημερών στην Βουλή ανέφερε ότι θα υπάρξουν μία και περισσότερες ευκαιρίες για τους δανειολήπτες. Η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ πραγματοποιείται και ενόψει της επίσκεψης στις αρχές Μαρτίου, του Αντρέα Ενρία επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ο οποίος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα. Αντικείμενο των επαφών θα είναι η πορεία της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και η εφαρμογή του σχεδίου των κρατικών εγγυήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από 1η Ιουλίου 2019 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2020 εχουν εισέλθει στην ειδική πλατφόρμα για τα κόκκινα δάνεια 67.686 ενδιαφερόμενοι χρήστες από το σύνολο των περίπου 130 χιλιάδων συνολικά.Παρόλα αυτά έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες μόλις 2.218 αιτήσεις