ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝ.ΑΛ – Συνεργασία: Τα παιχνίδια ισορροπιών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝ.ΑΛ συνεχίζονται, στο φόντο των "ανοιγμάτων" της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρός το τρίτο κόμμα της Βουλής. Δείχνουν μάλιστα να προκαλούν νευρικότητα στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής που σπεύδει να οριοθετηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.Κυρίως όμως εξεγείρουν τα αντανακλαστικά της "πτέρυγας" του κόμματος που είναι απολύτως εχθρική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να υφίσταται διαφωνία για την συγκεκριμένη τακτική.

Ο Χρήστος Σπίρτζης

Έτσι μετά τον Νίκο Παππά, που κάλεσε ευθέως σε συμπόρευση το ΚΙΝ.ΑΛ για τα ζητήματα που αφορούν την πρώτη κατοικία, την σκυτάλη πήρε ο Χρήστος Σπίρτζης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου. Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη προοπτική συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής λέγοντας πως "δεν νομίζω ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να εκπροσωπήσει το μεγάλο εύρος της προοδευτικής παράταξης σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί. Και λόγω του ανθρώπινου δυναμικού που έχει και από τις διαφορετικές ομάδες, εκδοχές και πολιτικές θεωρήσεις που περιλαμβάνει. Παρόλα αυτά επισήμανε ότι « θεωρώ ότι με ένα μεγάλο κομμάτι του ΚΙΝΑΛ, και ιδιαίτερα με τον κύριο Παπανδρέου και με τη λογική που είχε ο ίδιος και στελέχη που τον στήριξαν είναι απολύτως λογικό να έχουμε πολλά κοινά, μπορούμε να βρούμε κοινούς δρόμους ανεξάρτητα από τα λάθη που πολλοί από εμάς είχαμε εντοπίσει και ήταν ο λόγος της αποχώρησης μας από το ΠΑΣΟΚ ». Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τον χαρκακτηρισμό "τοξικός" για τον Γιώργο Παπανδρέου. Επίθετικό προσδιορισμό που έχει διατυπώσει στο παρελθόν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης

Τηρώντας την γραμμή των ίσων αποστάσεων από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης επισήμανε σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως "εξακολουθούμε να διαφωνούμε πολιτικά με έναν χώρο που δεν έχει κάνει, ίχνος αυτοκριτικής και δεν έχει αποτινάξει από πάνω του το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Θα μπορούσα να σας πω ότι έχουμε μείζονες διαφορές σε ζητήματα αντίληψης που αφορούν την ηθική στην πολιτική, που αφορούν τη θεσμική λειτουργία και την ποιότητα της Δημοκρατίας". Μάλιστα αναφέρθηκε στην δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τους "αρμούς της εξουσίας" λέγοντας ότι « είναι η απόλυτη αποτύπωση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για τον καθεστωτισμό και την αντίληψη, και της δημόσιας διοίκησης και του κράτους και της εξουσίας, που καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με μία Δημοκρατική παράταξη, η οποία αντιλαμβάνεται το άνοιγμα των θεσμών αυτών προς τον ελληνικό λαό, απέναντι στα κλειστά συμφέροντα που κάποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν ».

Μάλιστα το Κίνημα Αλλαγής φρόντισε χθές με ανάρτησή του στο twitter να θίξει και το θέμα των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή. Ένα ζήτηα που όπως υποστηρίζουν στελέχη του Κινήματος ειναι …ευαίσθητο κυρίως για την Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι στην ανάρτησηεμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δηλώνει πως "δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν στην κρίση" κι αμέσως μετά η φωτογραφία του Κώστα Καραμανλή.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Σε διαφορετικό μήκος κύμματοςκινήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γνωστός για τις "αντι-σύριζα" απόψεις του στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ, συνέδεσε το ζήτημα των κοινών πρωτβουλιών με την υπόθεση Novartis. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σχετικά με την γνωστή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί των αρμών της εξουσίας "δυστυχώς έχω το θλιβερό προνόμιο ενός από τους δέκα πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εκπλήσσονται από τη συγκεκριμένη ρήση. Κι αυτό γιατί με τη σκευωρία Novartis έγινε απολύτως αντιληπτό ότι αυτό ακριβώς που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας απετόλμησαν να κάνουν τα χρόνια της διακυβέρνησής τους. Να ελέγξουν εν προκειμένω τον κρίσιμο αρμό της Δικαιοσύνης". Μάλιστα συμπλήρωσε ότι "ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να κάνει αυτή τη δήλωση την ίδια χρονική στιγμή που αποσβολωμένο το δημοκρατικό πανελλήνιο παρακολουθεί τις αποκαλύψεις της σκευωρίας όπως τις κάνουν ακόμη και εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί. Λίγο πριν δηλαδή την ώρα του καταλογισμού για τα ανοσιουργήματα μελών της προηγούμενης κυβέρνησης ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει και τα επόμενα, εάν βεβαίως του δινόταν μια τέτοια ευκαιρία».

Η παρέμβαση αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που θέλουν την συγκεκριμένη πτέρυγα του Κινήματος Αλλαγής να οξύνει την κριτική της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως όμως πρός την ηγεσία του κόμματος. Επιδιώκοντας συνθήκες που θα βάζουν τέλος σε οποιαδήποτε πιθανότητα όχι απλά συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινοβουλευτικά αντιπολιτευτικά ζητήματα αλλά κυρίως στην προοπτική της μετεκλογικής συνεργασίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις