Μηταράκης – Κουμουτσάκος συνάντηση με Ζεεχόφερ: Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται από το υπουργείο Μετανάστευσης η συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος με τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χόρστ Ζεεχόφερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης "στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο". Στην πραγματικότητα ο Χόρστ Βεεχόφερ και το σχέδιό του για την αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου που διαμορφώνει την ευρωπαϊκή επιτροπή για το προσφυγικό ζήτημα, είναι η βασική ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ολοένα και πιο οξυμμένου αυτού γεωπολιτικού προβλήματος.

(Ο Χόρστ Ζεεχόφερ από παλιότερη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη)

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild ο Χόρστ Ζεεχόφερ επισήμανε ότι «η προσφυγική -μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ μεγάλη. Γύρω μας βλέπουμε πολλές συγκρούσεις, οι οποίες προκαλούν την φυγή πολλών ανθρώπων». Τόνισε μάλιστα πως «γύρω από αυτό το θέμα υπάρχει στασιμότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε εντατικές συζητήσεις και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελπίζω ότι η πρότασή της για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα μας πάει μπροστά».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, έχει διατυπώσει θέσεις τις οποίες στηρίζει ανεπιφύλακτα η ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα στις πρωτοβουλίες του Χόρστ Ζεεχόφερ η ελληνική κυβέρνηση "ποντάρει" για ευνοϊκή αλλαγή των ευρωπαϊκών κανονισμών και κυρίως την κάμψη των αντιστάσεων που καταγράφονται σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο βασικός πυρήνας των προτάσεων που προωθεί ο Ζεεχόφερ αφορά τις διαδικασίας απόδοσης ασύλου. Προτείνει αλλαγή του Δουβλίνου και την πρόβλεψη ότι οι διαδικασίες αυτές θα πρέπει να ξεκινούν στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποδέχονται τις προσφυγικές ροές όμως θα μπορούν να ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μια τέτοια ρύθμιση θεωρείται θεμελιώδης για την αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών αφού οι ροές θα διαμοιράζονται σε πολλές και διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Η προώθηση του σχεδίου αυτού θεωρείται μία από τις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.