Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis: Το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων θα κυριαρχήσει σήμερα 20/2 στην συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 το πρώι. Στις 13.00 θα ξεκινήσει η κατάθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου που έχει κληθεί να καταθέσει ώς μάρτυρας ενώ για την ερχόμενη εβδομάδα έχει μετατεθεί η κατάθεση του Παύλου Πολλάκη. Θυμίζουμε ότι οι δύο βουλευτές έχουν εξαιρεθεί με απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής από την επιτροπή. απόφαση όμως που δεν αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία της επιτροπής, δηλαδή οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας συνεπικουρούμενες από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, καταθέσουν πρόταση ώστε η επιτροπή να αποστείλει αίτημα προκειμένου να υπάρξει άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο προστευόμενους μάρτυρες με τα κωδικά ονόματα "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης". Θυμίζουμε ότι το κλιμάκιο της προανακριτικής που μετέβει στην ΓΑΔΑ τόσο την Τρίτη όσο και την Τετάρτη δεν εξέτασε τους μάρτυρες εξαιτίας του αιτήματος που κατέθεσε για αυτοπρόσωπη εξέταση και όχι εξέταση σε χωριστή αίθουσα με αλλοίωση της φωνής όπως προβλέπει η νομοθεσία και είχε υποδειχθεί ώς ο πλέον πρόσφορος τρόπος από τις αστυνομικές αρχές. Αμφότεροι οι μάρτυρες δεν δέχθηκαν να εμπλακούν σε μία διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητάς τους. Σε επιστολές τους μάλιστα πρός την Προανακριτική Επιτροπή δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την αποκάλυψη των πραγματικών ονομάτων τους φοβούμενοι τις επιπτώσεις ακόμη και για την ζωή τους. Η πλειοψηφία της προανακριτικής με την υπογραφή των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ ζήτησε και στις δύο περιπτώσεις την βίαιη προσαγωγή που δεν εκτελέστηκε.

Σενάρια

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η άρση του καθεστώτος προστασίας είναι ένα από τα σενάρια που σκέπτεται η πλειοψηφία της προανακριτικής. Το συγκεκριμένο σενάριο πάντως έχει νομικές προεκτάσεις αφού με τα έως τώρα δεδομένα αρμοδιότητα για μία τέτοια απόφαση έχει μόνον η Εισαγγελία Διαφθοράς. Ένα δεύτερο σενάριο που συζητείται προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί είναι να αποδεχθεί η επιτροπή την εξέταση με βάση το πρωτόκολλο για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτυρων. Με την παράμετρο όμως της κατ' αντιπαράστασης εξέτασης με άλλους μάρτυρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Προανακριτική Επιτροπή έχει διαφανεί η θέληση της πλειοψηφίας της να πληροφορηθείτα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων. Μία επιδίωξη στην οποία αντιδρά έντονα η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταγγείλλουν την συγκεκριμένη τακτική ώς παράνομη ενώ ο εισηγητής του κόμματος, Σπύρος Λάππας έχει δηλώσει ότι θα προκαλέσει την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Φυσικά εφόσον υπάρξει καθοριστική παρέμβαση για το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων από τον Άρειο Πάγο αλλάζουν όλα τα δεδομένα.

Ο Γιάννης Ραγκούσης

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε και ο Γιάννης Ραγκούσης τομεάρχης Προστασίας του Πολιτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. Σε αυτήν επισημάινει πως "ενα φρένο στον εκφυλισμό του Ελληνικού κράτους σε Σικελικό κράτος αποτελεί η διαρροή από τον Άρειο Πάγο ότι: “οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες, ούτε αίρεται το καθεστώς προστασίας τους”.Βέβαια, δεν πρόκειται να βάλει τέλος ούτε στις θεσμικές τους αθλιότητες, ούτε στην κακοποίηση της αλήθειας που συνεχώς διαπράττουν".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις