ΚΙΝ.ΑΛ ΣΥΡΙΖΑ συνεργασία: Να δώσει απάντηση στον …ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Μέρα 25 δείχνει να επιχειρεί το ΚΙΝ.ΑΛ για το θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας και της φημολογίας που αναπτύχθηκε για κοινή πρωτοβουλία με του κόμματος της Φώφης Γεννηματά με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η επιστολή της Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, έστειλε επιστολή στον ομόλογό του στο Μέρα 25 Αλέξη Σμυρλή, απαντώντας στην έκκληση του Μέρα 25 για την διαμόρφωση κοινής θέσης της αντιπολίτευσης για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.Ο Δημήτρης Μάντζος αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε η Φώφη Γεννηματά στην οποία ζητά «τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 44 ΚτΒ, με αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της υπερχρέωσης των φυσικών προσώπων και των νοικοκυριών. Μέσα από την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, με τη συμβολή ειδικών εμπειρογνωμόνων, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, θα αναζητήσει τη βέλτιστη λύση για τη δημιουργία ενός νέου, δίκαιου, σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών».

Στην συνέχεια όμως ο Δημήτρης Μάντζος έκανε ένα ευρύτερο σχόλιο λέγοντας πως «με την ευκαιρία αυτή, επιβεβαιώνουμε την πάγια θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι η Βουλή και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες -και όχι οι άτυπες συναντήσεις μεταξύ κομμάτων- είναι το κατ’ εξοχήν πεδίο ανάπτυξης του αναγκαίου θεσμικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπου διατυπώνονται οι θέσεις των κομμάτων, διαπιστώνονται οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις και αναζητούνται οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η τελευταία αυτή δήλωση άρνησης των διμερών επαφών κομμάτων, αν και τυπικά απαντά στην έκκληση του Μέρα 25, θεωρείται απάντηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδίως μετά την τελευταία δημόσια ανακοίνωση του τομεάρχη Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, στην οποία αναφέρθηκε στην πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για σύσταση διακομματικής επιτροπής θετικά, προσθέτοντας όμως ότι απαιτείται κοινή συμπόρευση για το ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Όπως είχε επισημάνει ο Νίκος Παππάς, «η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής εμπίπτει στη διατυπωμένη από καιρό θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο δρόμος της διαβούλευσης και της συζήτησης είναι ανοιχτός. Η κοινή στάση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων είναι αυτονόητη αξίωση της κοινωνίας».

Θα αρνηθεί την διακομματική η κυβέρνηση

Μέσω της πρότασης για διακομματική επιτροπή το Κίνημα Αλλαγής για την ώρα «προσπερνά» την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινές κινήσεις στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Ένα θέμα δηλαδή που δημιουργεί σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του. Κυρίως από μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του που αντιστέκονται σθεναρά σε οποιαδήποτε σκέψη για κοινές πρωτοβουλίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Χαρά Κεφαλίδου.

Παρόλα αυτά το ζήτημα αναμένεται να έρθει ξανά στην ημερήσια διάταξη, αφού από την πλευρά της κυβέρνησης αναμένεται να μην γίνει αποδεκτό το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να παραπέμψει το θέμα στο νομοσχέδιο που θα έρθει πριν τα τέλη Απριλίου και θα αφορά το πτωχευτικό δίκαιο. Εκεί θα καταγράφονται συγκεκριμένες προτάσεις για τις περιπτώσεις κόκκινων δανειοληπτών, είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις. Μάλιστα η κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα επικαλεστεί ως ευκαιρία διακομματικού διαλόγου την επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα γίνει στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις