Αγροτικοί συνεταιρισμοί Ελλάδα:Ιδεολογική διάσταση θέλησε να δώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στο νομοσχέδιο που εισηγείται στην Βουλή για την είσοδο ιδιωτών στους συνεταιρισμούς. Μάλιστα ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι ιδιώτες να μπορούν να συμμετέχουν με ποσοστό έως 25%, το νομοσχέδιο που τελικά εισήχθη στην Βουλή προβλέπει το ποσοστό αυτό αυξημένο στο 35%. Μάλιστα σύμφωνα με την αντιπολίτευση η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε έλεγχο συγκεκριμένων συνεταιρισμών από ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι ιδέες της ελευθερίας

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε την Πέμπτη ο Μάκης Βορίδης εισηγούμενος στη αρμόδιο διαρκή επιτροπή της Βουλής το νομοθέτημα «το νομοσχέδιο αυτό είναι η μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο».Αναφερόμενος μάλιστα στις διατάξεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι στοχεύει στην «αναίρεση ισχυρών νομικών δεσμεύσεων που υπήρχαν στο προηγούμενο καθεστώς, προκειμένου να αφεθεί στην κρίση των συνεταιριζομένων να διαμορφώσουν με το καταστατικό τους την εσωτερική τους σχέση και λειτουργία. Αυτή είναι η γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου αυτού». Μάλιστα έθεσε το ερώτημα «εμπιστευόμαστε τους συνεταιριστές να το κάνουν αυτό; Οι συνεταιρισμοί δεν είναι ένα κέλυφος ή ένα θεωρητικό οικοδόμημα, είναι άνθρωποι. Είναι άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται ο ένας κοντά στον άλλο για να επιτύχουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο μια συγκεκριμένη οικονομική λειτουργία. Τους εμπιστευόμαστε, να διαμορφώσουν τις σχέσεις έτσι όπως αυτοί νομίζουν;» Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης πρόσθεσε πως«σε μια χρονική στιγμή, στην οποία, είναι σαφές ότι στην πρωτογενή παραγωγή μπαίνουν όλο και περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια, δραστηριοποιούνται ισχυρέςεταιρείες. Ερώτημα. Στους συνεταιρισμούς θα δώσουμε «όπλα» ή όχι; «Όπλα», αν θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Να το πω ανάποδα. Θα σταματήσουμε να τους στερούμε «όπλα»;Να τους στερούμε «όπλα». Διότι, η δυνατότητα που δίνουμε με το 35% του ιδιωτικού επενδυτή, εφαρμόζεται εάν ληφθεί η σχετική απόφαση, με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, από την γενική συνέλευση των ίδιων των συνεταιριστών. Αν θέλουν. Αν δεν θέλουν, δεν παίρνουν την απόφαση».

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης πάντως καταγγέλθηκε πως ουσιαστικά το νομοσχέδιο ευνοεί την «εισβολή» των ιδιωτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Αραχωβίτης το νομοσχέδιο πρέπει «να δούμε ποιους εξυπηρετεί. Έναν υγιή συνεταιρισμό, τον εξυπηρετεί; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί δεν τον εξυπηρετεί; Γιατί ένας συνεταιρισμός ο οποίος στέκεται καλά στα πόδια του και έχει ρευστότητα, κυλάει στην αγορά, δεν έχει λόγο να βάλει μέσα στο μετοχικό του κεφάλαιο – και μάλιστα με ποσοστό 35% – έναν ιδιώτη – επενδυτή. Εξυπηρετεί τους συνεταιρισμούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης; Δηλαδή, τη μεγάλη πλειοψηφία; Όχι, γιατί αυτοί έχουν ήδη μπει στη διαδικασία αυτή, οπότε δεν τους εξυπηρετεί. Εξυπηρετεί μόνο μία μερίδα συνεταιρισμών, που έχουν δεθεί στο άρμα κάποιων επενδυτών της αγοράς και η αγορά, πια, στην ουσία εισβάλλει μέσα στους συνεταιρισμούς χρησιμοποιώντας και «αξιοποιώντας» την περιουσία των συνεταιρισμών αυτών».

Ανάλογη κριτική όμως διατυπώθηκε και από το Κϊνημα Αλλαγής αφού ο βουλευτής του Απόστολος Πάνας δήλωσε ότι το νομοσχέδιο «με πρόσχημα την προώθηση χρηματοδότησης των συνεταιρισμών από ιδιώτες, να περάσει από την πίσω πόρτα τον έλεγχο των συνεταιρισμών από το ιδιωτικό κεφάλαιο χωρίς κριτήρια, χωρίς να προωθεί μια αποτελεσματική σύμπραξη με τον ιδιώτη-επενδυτή». Το νομοσχέδιο αναμένεται μετά την επεξεργασία του στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις