Προστατευόμενοι μάρτυρες ΠροανακριτικήNovartis:Μόνο ως ήττα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝ.ΑΛ, μπορεί να εκληφθεί η εξέλιξη που τελικά υπήρξε με το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων. Μάλιστα αποτελεί ερώτημα το πόσο η εξέλιξη θα επηρεάσει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως τις σχέσεις με το «σαμαρικό» στρατόπεδο.

Θυμίζουμε ότι παρά τον θόρυβο που υπήρξε όλη την εβδομάδα με τους προστατυεόμενους μάρτυρες, τελικά την Δευτέρα ξεκινά η εξέταση του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» με τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία. Δηλαδή σε χωριστό δωμάτιο και με αλλοίωση της φωνής. Η κατάθεση θα γίνει την Δευτέρα στις 16.00 ενώ νωρίτερα, θα συνεδριάσει εκτάκτως η Προανακριτική Επιτροπή.

Αλλαγή ρότας

Η κατεύθυνση που έδωσε ο Άρειος Πάγος, με επιστολήτου εισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ζητώντας να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τον τρόπο που επιθυμούν, δηλαδή με προστασία της ταυτότητας τους, εξανάγκασε τους βουλευτές της πλειοψηφίας της προανακριτικής που ζητούσαν αυτοπρόσωπη κατάθεση να αλλάξουν ρητορική. Από τις δηλώσεις περί του ότι η Προανακριτική και όχι οι μάρτυρες θα αποφασίσει για τον τρόπο κατάθεσης, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛ «πέρασαν» σε δηλώσεις περί μη αντιδικίας με το Άρειο Πάγο και με αναφορές στο ότι τους αρκεί που θα υπάρξει απλά, κατάθεση.

Χαρακτηριστική είναι δήλωση του Αθανάσιου Πλεύρηπου υποστήριξε ότι … «ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση. Εμείς θέλαμε την εξέταση. Κάποιοι άλλοι επιδίωκαν τη μη εξέταση» ή του Βασίλη Κεγκέρογλου που ανέφερε πως η προσφυγή της Προανακριτικής στον Άρειο Πάγο έγινε για «να φροντίσει ώστε να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική Επιτροπή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους νόμους και με τον τρόπο που καταθέτουν στους εισαγγελείς».

Δυσφορία

Πάντως η εξέλιξη των πραγμάτων φέρεται να γίνεται αποδεκτή με μεγάλη δυσφορία στο «σαμαρικό» στρατόπεδο, αλλά και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που παρενέβη αρκετές φορές στην υπόθεση με δημόσιες δηλώσεις του. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτιμάται πως ουσιαστικά υπήρξε «αποχή» της κυβέρνησης από τις εξελίξεις που υπήρξαν και ουσιαστικά τα μέλη της επιτροπής αφέθηκαν να ρυθμίσουν το ζήτημα της εξέτασης των μαρτύρων με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Επιβεβαιωτική αυτής της εκτίμησης ήταν και η άρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όταν στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη Σϋνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις:«Κανένα σχόλιο. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση την δουλειά του» ενώ «η Προανακριτική θα κάνει την δουλειά της» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ευθύνες επίσης επιρρίπτονται στο τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα η Αστυνομία και απευθύνονται φυσικά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν η δυσφορία αυτή θα δρομολογήσει νέες εντάσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΚΙΝ.ΑΛ

Δεν αποκλείεται πάντως η εξέλιξη των πραγμάτων να δημιουργήσει ζητήματα και στο Κίνημα Αλλαγής. Παρά το γεγονός ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου που μετέχει στην επιτροπή θεωρείται άνθρωπος που εμπιστεύεται η πρόεδρος του κόμματος, Φώφη Γεννηματά, δεν λείπουν οι φωνές στο ΚΙΝ.ΑΛ που ζητούν πιο διακριτική παρουσία του κόμματος. Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη να γίνεται φανερή η διακριτή θέση του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με τις συμπεριφορές της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα ένα πρώτο δείγμα διαφάνηκε με την δήλωση που έκανε για το θέμα η Φώφη Γεννηματά προσερχόμενη σε συγκέντρωση του ΚΙΝ.ΑΛ στο Αγρίνιο: Όπως είπε «το Κίνημα Αλλαγής με τα στελέχη του, δίνουν τον αγώνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis. Όλα πρέπει να γίνουν στα πλαίσια της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Η τυφλή γραμμή σύγκρουσης που έχουν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συσκοτίζει την υπόθεση»

Διεύρυνση

Όσον αφορά τη Προανακριτική Επιτροπή, το επόμενο ζήτημα που αναμένεται να συζητηθεί είναι αυτό της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Θυμίζουμε ότι στην πλειοψηφία της επιτροπής έχουν καταγραφεί νομικές απόψεις που θεωρούν ότι είναι ανοιχτό το αν για το ζήτημα αυτό απαιτείται η όχι νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ή μπορεί η προανακριτική να εξαντλήσει τις αρμοδιότητες που της παρέχει ο εισαγγελικός της ρόλος. Να σημειωθεί ότι για την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί οι καταθέσεις των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολλάκη. Οι δύο βουλευτές έχου εξαιρεθεί από την επιτροπή, όμως την απόφαση αυτή δεν αναγνωρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις