Γιάννης Στουρνάρας, ανανέωση θητείας: «Κλειδώνει» στην θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας – όπως όλα δείχνουν –ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την επέκταση των καθηκόντων του ως πρόεδρο της Επιτροπής Επιθεώρησης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Γιάννης Στουρνάρας θα διαδεχθεί τον Έντβαλντ Νόβοτνι πρώην διοικητή της Oesterreichische Nationalbank στην θέση του προέδρου της επιτροπής. Να επισημανθεί μάλιστα ότι η θέση αυτή θεωρείται κομβικής σημασία αφού έχει ως αντικείμενο του ελέγχου της ακεραιότητας των χρηματοοικονομικών στοιχείων, την συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους νόμους, κανονισμούς και κώδικες συμπεριφοράς του Ευρωσυστήματος, καθώς και την επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων και η άσκηση των λειτουργιών επιθεώρησης.

Αναβάθμιση

Πρόκειται σαφώς για αναβάθμιση του Γιάννη Στουρνάρα στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μια εξέλιξη που θεωρείται ότι απομακρύνει κάθε σκέψη για την μη ανανέωση της θητείας του στην θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Μάλιστα από την πλευρά της κυβέρνησης πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοια σκέψη και πως ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Γιάννη Στουρνάρα υπάρχει άψογη συνεργασία.

Σενάρια

Σχετικά με το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας, πάντως είχαν καταγραφεί αρκετά σενάρια στους φθινοπωρινούς μήνες.. Ανάμεσα σε αυτά και το ότι η ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφθηκε σοβαρά την μη ανανέωση της θητείας του, προκρίνοντας άλλο πρόσωπο που απολάμβανε περισσότερο της εμπιστοσύνης του. Τα σενάρια αυτά σταμάτησαν ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου ενώ τους τελευταίους μήνες ο διοικητής της ΕΚΤ μιλούσε με θετικά λόγια για την πορεία του κυβερνητικού έργου. Να σημειωθεί ότι φημολογήθηκε έως και το ενδεχόμενο να διοριστεί στην θέση αυτή ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σενάριο που από στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού προκάλεσε μάλλον μειδιάματα.

Την τελευταία φορά που ο Γιάννης Στουρνάρας ερωτήθηκε για το θέμα της ανανέωσης της θητείας του, δηλαδή κατά την παράδοση της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας στον Πρόεδρο της Βουλής, είχε δηλώσει σιβυλλικά πως πρώτα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα του προέδρου της Δημοκρατίας, μια και τότε δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή η πρόταση για την Αικατερίνη Σακελαροπούλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις