ΚΚΕ ΠροανακριτικήΠροστατευόμενοι μάρτυρες: Το ΚΚΕ δεν πτοείται από τις υποδείξεις του Άρειου Πάγου σχετικά με το ζήτημα των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Αντιθέτως προβάλλει την δική του θέση που είναι ενάντια στον συγκεκριμένο θεσμό τον οποίο και καταψήφισε στην Βουλή, όταν προτάθηκε η θεσμοθέτησή του. Αυτήν ακριβώς την στάση θα κρατήσουν και αύριο Δευτέρα οι βουλευτές του, Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρίνα Κομνηνάκα, που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Novartis.Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι το ΚΚΕδεν φαίνεται να έχει πειστεί από την έως τώρα διαδικασία της Προανακριτικής Επιτροπής ότι υπάρχει σκευωρία με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την δημόσια τοποθετηση του γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, που επισήμανε οτιη κατηγορία περί σκευωρίας, «πρέπει να αποδειχθεί».

(Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στην Προανακριτική Επιτροπή)

Παράλληλα όμως το ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι δεν συντάσσεται με τις πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά εκφράζει παγίως την θέση του ανεξαρτήτως συγκυριών. Επίσης υποστηρίζει πώς το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων, σχετίζεται συνολικά με το ζήτημα της Δικαιοσύνης. Χαρακτηρίζει μάλιστα υποκριτική τη στάση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που τα δύο κόμματα είναι υπέρ του διορισμού της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Για το θέμα αυτό μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφερόμενος στον νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες επισήμανε πως «από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο κύριος Σημίτης, που ψήφισε τότε τον νόμο για τις «κουκούλες», τους προστατευόμενους μάρτυρες, τον “τρομονόμο”, τον γνωστό νόμο για την τρομοκρατία και μετά που εξελίχθηκε αυτός ο νόμος επί κυβέρνησης του κυρίου Σαμαρά και έβαλε το ζήτημα να επεκταθεί και στα οικονομικά σκάνδαλα, εμείς είχαμε από την αρχή τη θέση ότι έτσι δεν προστατεύονται οι μάρτυρες. Είναι άλλο η προστασία των μαρτύρων που είναι απαραίτητη, αλλά αυτή γίνεται μόνο με την επωνυμία, με τη δημοσιότητα και με την ευθύνη που έχει η αστυνομία, οι υπηρεσίες, οι αρχές να προστατεύουν αυτούς τους μάρτυρες. Γιατί εδώ που τα λέμε τώρα δεν είναι και άγνωστοι. Αυτοί που πλήττονται από τις μαρτυρίες τους, για παράδειγμα πιθανόν τους ξέρουν, όπως τους ξέρουν και οι διάφοροι μηχανισμοί, οι διάφορες υπηρεσίες, αυτά είναι κοινά μυστικά».

Να αποδειχθεί η σκευωρία

Αναφορικά με την δικαιοσύνη ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «η ευθύνη είναι των κυβερνήσεων και των εκάστοτε υπουργών Δικαιοσύνης, οι οποίοι κατά την άποψη του ΚΚΕ είτε ανοιχτά, είτε καλυμμένα παρεμβαίνουν πολιτικά. Κι αυτό ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν δέχονται την πρόταση των Δικαστών, των Εισαγγελέων, των Δικηγόρων να εκλέγουν οι ίδιοι την ηγεσία της δικαιοσύνης. Όταν μια κυβέρνηση διορίζει τη δικαιοσύνη είναι λογικό και επόμενο, να μην έχει καμιά αμφιβολία κανείς που μας ακούει αυτή τη στιγμή εδώ, ότι παρεμβαίνει».

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης Novartis ο Δημήτρης Κουτσούμπας κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας που συνέστησε την προανακριτική. Απαντώντας στο ερώτημα αν υπήρξε σκευωρία είπε πως «αυτό είναι μία πολιτική εκτίμηση, πιθανόν αυτών που την λένε. Το ζήτημα είναι να αποδειχθεί, γιατί βεβαίως σε κάθε περίπτωση ένας υπουργός, φαντάζομαι όλοι μας πιστεύουμε δεν ενεργεί αυτοβούλως ή αν ενεργήσει σε κάποιο ζήτημα αυτοβούλως, θα υπάρχει ένας πρωθυπουργός, ένας πολιτικός προϊστάμενος που θα του τραβήξει το αυτί».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις