Κίνημα ΑλλαγήςΠροανακριτική: «Πάθημα» θεωρείται από πολλούς στο Κίνημα Αλλαγής η εξέλιξη που υπήρξε με το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή και την κατάληξη που είχε η υπόθεση. Θυμίζουμε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν αύριο Δευτέρα με την διαδικασία που προβλέπει η νομοθέσια για την μη αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Αυτό μετά από γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου που εξέθεσε τις προτάσεις της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝ.ΑΛ ώστε να καταθέσουν οι μάρτυρες αυτοπροσώπως.

Κριτική

Η εξέλιξη πυροδότησε έντονη κριτική εντός του ΚΙΝ.ΑΛ για τους χειρισμούς που κάνει το τελευταίο διάστημα ο βασικός εκπρόσωπος του κόμματος στην επιτροπή Βασίλης Κεγκέρογλου. Οι επικριτές σημειώνουν ότι ο βουλευτής δημιουργεί την εικόνα της πλήρους ταύτισης με την «γαλάζια» πλειοψηφία της επιτροπής. Αυτά ενώ είναι «κοινό μυστικό» στους διαδρόμους της Βουλής ότι ενίοτε προτρέχει, καταθέτοντας προτάσεις που στην συνέχεια στηρίζουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό έχει άμεση αντανάκλαση και στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά αφού ο Βασίλης Κεγκέρογλου θεωρείται πρόσωπο που εκφράζει τις απόψεις της προέδρου.

Η κριτική αυτή φαίνεται πως εξανάγκασε την Φώφη Γεννηματά να κάνει δήλωση για το θέμα από το Αγρίνιο όπου περιόδευε σημειώνοντας πως «το Κίνημα Αλλαγής με τα στελέχη του, δίνουν τον αγώνα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση Novartis. Όλα πρέπει να γίνουν στα πλαίσια της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Η τυφλή γραμμή σύγκρουσης που έχουν επιλέξει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, συσκοτίζει την υπόθεση». Μια δήλωση δηλαδή που σαφώς δίνει έμφαση στην …απόσταση μεταξύ των επιδιώξεων της Νέας Δημοκρατίας και αυτών του Κινήματος Αλλαγής.

Παρέμβαση Βενιζέλου

Στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου – όπως πιστεύεται – να δημιουργήσει αντίβαρο σε μία ενδεχόμενη αλλαγή τακτικής του ΚΙΝ.ΑΛ. Όπως είπε για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων «το ζήτημα της δικαιοδοσίας έχει κριθεί, ανήκει στη Βουλή, όπως λέει και η πάγια σχετική νομολογία», μίλησε όμως παράλληλα για «γκροτέσκα ιστορία με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Συγγνώμη για την κοινοτοπία, αλλά κινούμαστε μεταξύ Ιονέσκο και Κάφκα». Αναφέρει επίσης πως «οι “προστατευόμενοι” μάρτυρες προσήλθαν να καταθέσουν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με φυσική παρουσία στον ίδιο χώρο αλλά αρνούνται να προσέλθουν ενώπιον ενός άλλου εισαγγελέα, δηλαδή ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με τους ίδιους όρους. Προσβάλλουν συνεπώς βάναυσα το κύρος της Βουλής ως δημοκρατικού και δικαστικού οργάνου. Όσα γίνονται σε σχέση με την αναζήτηση των μαρτύρων γελοιοποιούν τους δημοκρατικούς και δικαιοκρατικούς θεσμούς. Ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων αυτών ως “προστατευόμενων” και ως “δημοσίου συμφέροντος” πρέπει να αρθεί αμέσως. Αυτό συνιστά αυτονόητη υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών στο πλαίσιο της αρχής της νομιμότητας και της αρχής της ιεραρχικής δομής της Εισαγγελίας».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις