Κυριάκος Μητσοτάκης – Σύνοδος Κορυφής: Δεν είναι σύνηθες να ακούει κανείς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά επικριτικά για την ενιαία αγορά της Ευρώπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά …συνέβη στην συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την λήξη του Συμβουλίου Κορυφής την Παρασκευή το βράδυ.

«Θύμισε …Κουτσούμπα» ήταν το σχόλιο που ακούστηκε για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου, αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε την επόμενη 6ετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το κεντρικό επιχείρημα των «σφιχτοχέρηδων» του Βορρά, περί του ότι είναι οι μόνες χώρες επιβαρύνονται από την συνεισφορά τους στο κοινό ταμείο. Είπε μάλιστα πως η ενιαία αγορά που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τελική ανάλυση βοηθά τις ισχυρές χώρες. Πολιτική θέση που φαίνεται ταιριαστή περισσότερο με τις προσεγγίσεις του …ΚΚΕ παρά της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα με την σημερινή της ηγεσία.

Ωφελημένες οι πλούσιεςχώρες από την ενιαία αγορά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στην συνέντευξη τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που υπήρξε στο έκτακτο συμβούλιο: «Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν και για τις χώρες που παίρνουν πόρους. Έχουμε σκεφτεί, όμως, ότι οι χώρες οι οποίες πληρώνουν είναι οι μεγάλες ωφελημένες από τις πολιτικές της ενιαίας αγοράς, που αποτελούν το άλλο πόδι των πολιτικών Συνοχής; Έχουμε σκεφτεί ότι πολλά από τα χρήματα των πολιτικών Συνοχής, των ΕΣΠΑ, τελικά καταλήγουν να επιστρέφουν πίσω σε αυτές τις χώρες; Έχουμε σκεφτεί ότι με τη λογική της χρηματοδότησης εμείς ως χώρα έχουμε χάσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους τους οποίους τους έχουμε εκπαιδεύσει, τους έχουμε πληρώσει και έχουν καταλήξει να πάνε σε αυτές τις χώρες και να εργαστούν όντας εκπαιδευμένοι και πληρωμένοι από τον Έλληνα φορολογούμενο ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης δυνατότητας σε εγκατάσταση και εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά τα έχουμε συνυπολογίσει; Άρα, αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ των χωρών που υποτίθεται ότι πληρώνουν και είναι οι καλοί και των χωρών που αποδέχονται πόρους και είναι οι κακοί, τα κακά παιδιά που γκρινιάζουν, επιτρέψτε μου να πω, είναι μια πολύ απλοϊκή ανάλυση».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο δεν κατέληξε σε απόφαση και αναμένεται νέα διάσκεψη κορυφής μέσα στον Μάρτιο. Πάντως ο πρωθυπουργός ήταν σαφής σχετικά με την μείωση των κονδυλίων για το προσφυγικό, σε σχέση με τα προσδοκώμενα. Όπως δήλωσε το κονδύλιο «για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων σε σχέση με την αρχική πρόταση είναι μειωμένο. Από τα 31 δισεκατομμύρια πέσαμε στα 21 αλλά είναι σίγουρα πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο είχαμε». Το πεδίο αυτό, αν και η κυβέρνηση δεν το λέει ευθέως, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Να σημειωθεί ότι απο την πλευρά της κυβέρνησης η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μια και για τις δυσκολίες της συνόδου είχε προϊδεάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέροντας ότι η διαπραγμάτευση θα μοιάζει με απόπειρα τετραγωνισμού του κύκλου. Η κυβέρνηση φέρεται να ποντάρει πολλά για την ερχόμενη σύνοδο που θα γίνει τον Μάρτιο (έως τώρα δεν έχει προσδιοριστεί ακριβής ημερομηνία). Κυρίως εξαιτίας του παράγοντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου που πιέζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,ώστε να μήν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό και να διατηρηθούν στα επίπεδα που είναι οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη αλλά και την πράσινη ατζέντα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις