Ελλάδα – Γαλλία – Συμμαχία Συνάντηση Μητσοτάκη – Παρλί: Η συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, ξεχωρίζει στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Η επίσκεψη της Φλοράνς Παρλί, σχετίζεται με την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Παρίσι στο τέλος Ιανουαρίου και στις συνομιλίες που είχε με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Από την συνάντηση αναμένεται να προκύψει ισχυρό μήνυμα ενάντια στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Το κυριότερο όμως είναι πως θα επισφραγισθεί η γεωπολιτική- στρατιωτική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή. Από τα δύο μέρη αυτό περιγράφεται ως «εταιρική σχέση» που μάλιστα έχει ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογής σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Στο περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει με τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε εκτενώς η Φλορένς Παρλί. Θα αφορούν την κοινή στρατιωτική δράση των δύο χωρών στην Μεσόγειο αλλά και την αναβάθμιση των αεροσκαφών τύπου Μιράζ όπως και τα ελικόπτερα τύπου NH-90. Μάλιστα περιγράφει ένα πεδίο στρατιωτικής δράσης που εκτείνεται από την ανατολική Μεσόγειο έως την κεντρική Αφρική και τον Περσικό Κόλπο.

(Από την συνάντηση της Φλοράνς Παρλί με τον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο)

Αμυντικές συμφωνίες

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε σε συνέντευξή της στο Βήμα η υπουργός άμυνας της Γαλλίας «ταξιδεύω στην Αθήνα ακριβώς για να συζητήσω με τον έλληνα ομόλογό μου το περιεχόμενο της μελλοντικής συμφωνίας εταιρικής σχέσης. Η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα πλοία μας συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μια ελληνική φρεγάτα συνοδεύει το “Charles de Gaulle” στις αποστολές του στη Μεσόγειο. Σύντομα οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών μας θα συνεργαστούν σε μια μεγάλη αεροπορική άσκηση με την ονομασία “Ηνίοχος”. Με δυο λόγια, η διαλειτουργικότητα των στρατευμάτων μας προοδεύει. Εξάλλου, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε δύο σημαντικές συμβάσεις για την αναβάθμιση των στόλων των αεροσκαφών Μιράζ 2000 και ελικοπτέρων NH-90, καθώς και μια επιστολή προθέσεων για την προμήθεια δύο φρεγατών στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας».

(Από την πρόσφατη επίσκεψη της Φλοράνς Παρλί στην Κύπρο)

Από την Αφρική μέχρι τον Περσικό

Η Φλορένς Παρλί περιέγραψε το εύρος της γεωπολιτικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλές περιφερειακές προκλήσεις που αφορούν επίσης ολόκληρη την Ευρώπη. Τα συμφέροντά μας σε θέματα ασφαλείας συνδέονται και βρίσκονται παντού, εδώ στη Μεσόγειο, αλλά επίσης στο Σαχέλ (σ.σ λωρίδα στο κέντρο της Αφρικής κάτω από την έρημο Σαχάρα) και στον Περσικό Κόλπο. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και για αυτό η Ελλάδα καλείται να συμμετάσχει στον πρώτο κύκλο της ευρωπαϊκής άμυνας. Η συνεργασία μας πρέπει επίσης να τη βοηθήσει να προοδεύσει προς αυτή την κατεύθυνση. Εάν η Ελλάδα το επιθυμεί, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεών της στο πλαίσιο των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχουμε, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα».

Σε ημερίδα για τον διαβήτη

Να σημειωθεί πως αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Βουλή και σε ημερίδα με θέμα «Ο Νεανικός Διαβήτης». Η εκδήλωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής θα γίνει στις 11:00, στην Αίθουσα της Γερουσίας στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις