Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis:Σήμερα το βράδυ αναμένεται να ολοκληρώσει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων στην Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, δίχως να αποκαλυφθεί η ταυτότητα τους.

Η εξέταση των μαρτύρων μετά την επιστολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε χωριστές αίθουσες και με αλλοίωση της φωνής. Το κλιμάκιο της επιτροπής που θα μεταβεί στην ΓΑΔΑ θα αποτελείται από τους εισηγητές των κομμάτων, αν και αναμένεται να απουσιάσει το ΚΚΕ που τάσσεται κατά του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων. Παρόλα στην εξέταση θα μετάσχουν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, παρότι είχαν ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα να αποφασίσει η Προανακριτική τον τρόπο κατάθεσης. Η εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» θα γίνει στις 16.00 ενώ η «Αικατερίνη Κελέση» θα δώσει την δική της κατάθεση στις 20.30 σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Συνεδρίαση

Πάντως η επιτροπή έχει κληθεί να συνεδριάσει για σήμερα στις 11.00 το πρωί, Στην συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων αν και όχι για να αμφισβητηθεί ο τρόπος εξέτασης. Επίσης είναι πιθανό να συζητήθει και το ζήτημα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αυτό άλλωστε αναμένεται να είναι το νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην πλειοψηφία και την μειοψηφία της επιτροπής. Ιδίως από την στιγμή που υπάρχουν απόψεις στην πλευρά της πλειοψηφίαςσύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτείται να υπάρξει νέα απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής σχετικά με το αντικείμενο της προανακριτικής. Θυμίζουμε ότι εντολέας των προανακριτικών επιτροπών της Βουλής είναι η Ολομέλεια του Σώματος που αποφασίζει για το αντικείμενο και τα χρονικά περιθώρια για την κατάθεση του πορίσματός τους.Εντωμεταξύ εκκρεμούν και εξετάσεις μαρτύρων αφού στην «ουρά» βρίσκεται η επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και του Σάμπι Μιωνή καθώς και οι εξέταση των εξαιρεμένων μελών της προανακριτικής Παύλου Πολλάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου. Η κατάθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη.

Δηλώσεις

Για το θέμα της προανακριτικής και των προστατευόμενων μαρτύρων θυμίζουμε ότι αρνήθηκε να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρότι ερωτήθηκε για το θέμα την Παρασκευή το βράδυ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.Τις εξελίξεις σχολίασε όμως ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Αλέξης Χαρίτσης. Επισήμανε πως οι εξελίξεις αποτέλεσαν «ισχυρό ράπισμα σε όσους επιχείρησαν να καταστρατηγήσουν το νόμο και να φιμώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες», Μάλιστα εγκάλεσε τη πλειοψηφία της «της Ν.Δ. αλλά και του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ» τονίζοντας ότι «κράτος δικαίου στην Ελλάδα υπάρχει και αυτόεπαληθεύτηκε. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Εμείς λέμε όλα στο φως»

Στο ίδιο μήκος κύματος η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της τόνισε τα εξής: «Οι τελευταίες εξελίξεις, με απόλυτη ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνο εκδικητική, αλλά είναι και αδίστακτη και επικίνδυνη. Επιχειρεί μια ξεκάθαρα αντιθεσμική μεθόδευση, που στρέφεται πρώτα απ’ όλα σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Επιδίωξη της Ν.Δ. ήταν εξαρχής να συγκαλύψει τοσκάνδαλο Novartis και να τιμωρήσει τους προστατευόμενους μάρτυρες γιατί συμβάλλουν στην αποκάλυψή του. Τα μέλη της πλειοψηφίας της επιτροπής επιχειρούν σήμερα, παραβιάζοντας ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, να άρουν το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και να παρέμβουν στη διενεργούμενη έρευνα της εισαγγελέως Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis. Το κύριο, όμως, είναι το πολιτικό μήνυμα, που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά όλες τις μελλοντικές υποθέσεις διαφθοράς. Και το μήνυμα είναι απλό: «Όποιος μιλάει θα το πληρώνει, γι’ αυτό κρατήστε το στόμα σας κλειστό». Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις