Ασφαλιστικό Βουλή: Συσπειρωμένη εναντίον του την αντιπολίτευση, θα βρεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ξεκινά να συζητείται σήμερα στην Βουλή και θα ψηφστει την ερχόμενη Πέμπτη. Κατά πάσα πιθανότητα μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορία για σειρά άρθρων. Παρότι ήταν επιθυμία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που το εισηγείται το νομοσχέδιο δεν θα βρεί ευρεία απήχηση και θα στηριχθεί μόνον στους κυβερνητικούς βουλευτές. Καθοριστική ώς πρός αυτό ήταν η στάση του Κινήματος Αλλαγής που δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο και αθροίζεται έτσι στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 που εξαρχής είχαν δηλώσει την αντίθεσή του.Μάλιστα υπάρχει έντονη φημολοφία σχετικά με το ότι τη Πέμπτη, τελική ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου θα παραβρεθούν στην Βουλή οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί.

Κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα υπέρ του νομοθετήματος είναι το ότι συνοδεύεται απο αναλογιστικές μελέτες που καταδεικνύουν την βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060. Ο Γιάννης Βρούτσης υποστηρίζει επίσης ότι επιτυγχάνεται μείωση εισφορών γεγονός που θα σημάνει έμμεση αύξηση στους ασφαλισμένους. Επίσης προβάλλει την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Κυρίως αυτούς που έχουν πάνω από 30 χρόνια αλλά και όσους έχουν πάνω απο 40 το οποίο όμως λειτουργεί ώς κίνητρο παραμονής στην εργασία. Μιλώντας στην δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε πως«η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας είναι στο μέσο όρο των ευρωπαικών χωρών γύρω στο 12%»και «μεσομακροπρόθεσμα η ανταποδοτική σύνταξη θα καλύπτεται μόνον από τις εισφορές και η βασική σύνταξη θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό»γεγονός που θα επιφέρει εξυγίανση του συστήματος.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάπως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο σηματοδοτεί ουσιαστικά μειώσεις στις συντάξεις για το 90% των ασφαλισμένων. Στηρίζει μάλιστα τον ισχυρισμό του στο κονδύλιο του κρατικού προϋπολογισμού για τις συντάξεις που όπως δηλώνει είναι μειωμένο κατά 200 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια μείωσε το ΚΚΕ αποτιμά σε 220 εκατομμύρια. Σε κάθε περίτπωση εφόσον είναι μειωμένη η ασφαλιστική δαπάνη -τονίζει η αντιπολίτευση- είναι υποκριτικό από την κυβέρνηση να μιλά για αυξήσεις. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε ότι ουδέποτε η κυβέρνηση μίλησε για αυξήσεις σε όλους.

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία δήλωση της Έφης Αχτσιόλγου, αρμόδια για ζητήματα υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ που τόνισε πως «το ασφαλιστικό της ΝΔ διατηρεί μεν τη δομή του ενιαίου φορέα και των ενιαίων κανόνων, αλλά καταργεί την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανεμητικότητας. Στην ουσία επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. για επιβάρυνση των πολλών προς όφελος ελαχίστων». Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι αλλαγές καταργούν τη 13η σύνταξη, μειώνουν το εισόδημα σε 9 στους 10 συνταξιούχους και αυξάνουν τις εισφορές σε 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες».

Οι παραγωγικές τάξεις

Από τις τριτοάθμιες οργανώσεις που κλήθηκαν στην Βουλή να τοποθετηθούν για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Γιάννης Βρούτσης, η μόνη που εντόπισε θετικά στοιχεία στο νομοθέτημα ήταν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθυντής του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ το νομοσχέδιο διαθέτει «πολλές θετικές διατάξεις» τονίζοντας ότι «υπάρχει ένα πρώτο βήμα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους εργασίας κατά 0,9%. Αυτή η μείωση, που είναι αναγκαία για λόγους συνοχής, ανταγωνιστικότητας, καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, ελάφρυνσης της υπερφορολόγησης». Σημείωσε ότι απαιτούνται περισσότερα βήματα στην ίδια κατεύθυνση αναφέροτνας:«Είθε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να συνεχιστεί, για να είναι συμβολή στην ανάπτυξη». Εκπροσωπόντας την ένωση των επαγγαλματικών και των βιοτεχνών (ΓΣΕΒΕ) ο πρόεδρος της Γιώργος Καββαθας είπε πως «οι αλλαγές που φαίνεται στον υπολογισμό των εισφορών των Ελεύθερων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, με την κατάληξη σε ένα μοντέλο ασφαλιστικών κλάσεων – κατηγοριών για ελεύθερη επιλογή από τον ασφαλισμένο, είναι ένα μέτρο που είχαμε προτείνει το 2013 και υπό άλλες συνθήκες, όταν το 50% των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ ήταν εκτός ασφαλιστικού συστήματος. Δεν είχε υιοθετηθεί ποτέ αυτή η πρόταση Με το νέο σύστημα εισφορών που προτείνετε καταργείται η μέχρι πρότινος σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα, αλλά θα πρέπει να σημειώσω ότι πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ ήταν η σύνδεση με το εισόδημα, γιατί εξασφαλίζει καλύτερες προϋποθέσεις για ένα δίκαιο αναλογικό ασφαλιστικό σύστημα».

Αντίθετος δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος επισημάινοντας ότι «το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα». Ξεκάθαρος ήταν και ο Δημήτριος Μπράτης, γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ τονίζοντας πως «είμαστε αντίθετοι με το συγκεκριμένο νόμο και λέμε ότι τον ισχυροποιεί και τον παγιώνει για τα επόμενα πενήντα χρόνια για τους εξής λόγους: Πρώτα απ' όλα διατηρεί τα όρια ηλικίας που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο, χωρίς να κάνει καμία διάκριση σε ανθρώπους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στους εκπαιδευτικούς, που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις με τον ν.3075. Το ΕΤΕΑΕΠ, ένα υγιές ταμείο με αποθεματικό 7 δις ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ με μακροπρόθεσμη ίσως λογική να καταργηθεί η επικουρική σύνταξη. Διατηρείται και δεν δίνει κανείς λόγο για τη διαχρονική λεηλασία που έγινε στα ασφαλιστικά μας ταμεία με τα γνωστά δομημένα ομόλογα, το χρηματιστήριο, το PSI Τέλος, καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης που εφόσον βγήκαμε από τα μνημόνια η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ένα ρητό χρονοδιάγραμμα σταδιακά να επανακαθιερώσει την 13η και την 14η σύνταξη»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις