ΑνασχηματισμόςΚυβέρνηση: Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αξιολόγησης του κυβερνητικού σχήματος με τις συναντήσεις που είχαν οι ηγεσίες των υπουργείων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντικειμενικά τροφοδοτεί σενάρια ανασχηματισμού. Ιδίως από την στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους – και στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της Κυριακής – ότι το κυβερνητικό έργο συνεχώς κρίνεται. Επίσης δεν κράτησε κρυφό ότι ότι καταγράφονται καθυστερήσεις σε τομείς. Ενδεικτικά ο πρωθυπουργός είπε πως «παρά την δεδηλωμένη προσήλωσή μας- η παραγωγή έργου ίσως -σε ορισμένους τομείς- να φαίνεται πως υστερεί σε σύγκριση με τις ανάγκες».

Τα σενάρια

Ο ανασχηματισμός, λένε οι πληροφορίες, ότι θα πραγματοποιηθεί είτε σε μία, είτε σε δύο δόσεις. Ανάλογα με το σενάριο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις εισηγήσεις που έχουν γίνει από τους στενούς του συνεργάτες. Δεν είναι κρυφό ότι οι δύο βασικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού, δηλαδή ο Άκης Σκέρτσος και ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχουν βαρύνοντα λόγο στην επιλογή του νέου υπουργικού σχήματος όπως και στο χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές που θα επέλθουν στην σύνθεση. Πάντως για τον δεύτερο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να βρεθεί σε υπουργικό θώκο με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Το πρώτο σενάριο θέλει περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πριν το Πάσχα και να υπάρξει μια πιο ριζική αλλαγή αργότερα, ίσως και μετά το καλοκαίρι. Όταν δηλαδή η κυβερνητική πορεία θα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Τότε δηλαδή που θα είναι γνωστά τα δεδομένα για την οικονομία και το αν θα βρίσκεται στην διάθεση της κυβέρνησης πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Κάτι που θα εξαρτηθεί από το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το δεύτερο σενάριο μιλά για έναν ολοκληρωμένο ανασχηματισμό αμέσως μετά το Πάσχα. Τέτοιον που δεν θα αλλάξει τους υπουργούς που θεωρούνται επιτυχημένοι αλλά ταυτόχρονα θα δώσει φρεσκάδα στο κυβερνητικό σχήματα.

Επαναφορές

Πάντως στα κριτήρια του ανασχηματισμού δεν περιλαμβάνονται αποκλειστικά τα κριτήρια των επιδόσεων αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τις εσωκομματικές ισορροπίες στην Νέα Δημοκρατία. Έτσι θεωρητικά η υπόθεση του ανασχηματισμού δεν περιλαμβάνει πρόσωπα όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης που έχουν αυξημένο εσωκομματικό ρόλο. Επίσης γίνεται πολύς θόρυβος σχετικά με την παρουσία στην νέα κυβέρνηση της Όλγας Κεφαλογιάννη λόγω του ειδικού βάρους που διαθέτει το "τζάκι" από το οποίο προέρχεται. Η Όλγα Κεφαλογιάννη θυμίζουμε είχε αρνηθεί να αναλάβει το υπουργείο Τουρισμού τον Ιούλιο, ζητώντας να έχει τους τομείς τόσο του τουρισμού όσο και του πολιτισμού ταυτόχρονα σε ένα διευρυμένο υπουργείο. Ο νυν υπουργός Τουρισμού πάντως Χάρης Θεοχάρης μιλούσε χθες στην Βουλή για νομοθετική ρύθμιση στην οποία προτίθεται να προχωρήσει τους επόμενους μήνες για ζητήματα της αρμοδιότητάς του. Σαφές δείγμα σχετικά με το ότι δεν θεωρεί πως επίκειται απομάκρυνσή του.

Τα υπουργεία

Όσον αφορά τα υπόλοιπα υπουργεία αυτά που φέρονται να έχουν πάρει υψηλή βαθμολογία στο ηλεκτρονικό σύστημα ΜΑΖΙ που επιμελείται ο Άκης Σκέρτσος, φαίνονται να είναι αυτό του Προστασίας του Πολίτη και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, το υπουργείο Εσωτερικών, όπου στον Τάκη Θεοδωρικάκο πιστώνεται και η επιτυχία της νομοθέτησης για την ψήφο του απόδημου ελληνισμού όπως και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Κυριάκο Πιερακάκη. Ερώτημα αποτελεί το υπουργείο Υγείας όπου τα μηνύματα είναι αντιφατικά. Ο Βασίλης Κικίλιας θεωρείται πως έχει επιδείξει έργο σε πολλούς τομείς χρεώνεται όμως αρκετά προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους διορισμούς διοικητών σε νοσοκομεία. Διόλου δεδομένος δεν πρέπει να θεωρείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη και το όνομα του Γιάννη Βρούτση, εφόσον ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι τεχνοκράτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως φέρεται να είχε ποντάρει πολλά σε μια σειρά τεχνοκρατών – μελών της κυβέρνησης, που τοποθετήθηκαν κυρίως ως υφυπουργοί, χωρίς να έχει όμως τα αποτελέσματα και κυρίως του ρυθμούς που ανέμενε. Δεν λείπουν άλλωστε και οι περιπτώσεις που παρατηρούνται δυσαρμονίες ανάμεσα στους υφυπουργούς αυτούς και τους υπουργούς με τους οποίους συνεργάζονται. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης όπως και ο έτερος υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, Γιαννης Τσακίρης το ίδιο ισχύει και για τους δύο υφυπουργούς Οικονομικών Γιώργο Σκυλακάκη και Γιώργο Ζαβό.

Γυναίκες

Επίσης πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει σε υψηλή προτεραιότητα το θέμα της ποσόστωσης γυναικών στην κυβέρνηση και να επιθυμεί περισσότερες γυναίκες υπουργούς. Ανάμεσα στα πρόσωπα που πρόκειται να δοκιμαστούν ακούγεται η Άννα Ευθυμίου βουλευτής Θεσσαλονίκης, ενώ πάντα παίζει το όνομα της εμπειρότατης Μαριέττας Γιαννάκου που θεωρείται λύση χωρίς ρίσκο για πολλά υπουργεία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις