Κορονοϊός- ΣΥΡΙΖΑ: Μακριά απο φαινόμενα δημαγωγίας προτίθεται να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ παίζοντας τον ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση, στην υπόθεση του κοροναϊού. Αυτή είναι όπως φαίνεται η κεντρική κατεύθυνση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τονίζει ότι δεν σκοπεύει να μιμηθεί την συμπεριφορά της Νέας Δημοκρατίας σε ανάλογες περιπτώσεις την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει πάντως την συνεχή ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξέλιξη του φαινομένου και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη των πραγμάτων. Δίνει μάλιστα σαφή κατεύθυνση προκειμένου να στηριχθεί η διευκόλυνση όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού.

Μάλιστα ο αρμόδιος τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός από νωρίς εξέδωσε ανακοίνωση που ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της Κουμουνδούρου απέναντι στο ζήτημα προκειμένου να υπάρχει σαφείς θέση γνωστή στα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρώην υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός, "η εξελισσόμενη επιδημία με το νέο κοροναϊό και η εμφάνιση κρουσμάτων σε γειτονικές χώρες, απαιτεί εγρήγορση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, διαρκή συνεννόηση και εκτίμηση της κατάστασης από τους ειδικούς επιστήμονες, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από το Υπουργείο Υγείας, ενιαίο κέντρο συντονισμού και εποπτείας και, κυρίως συστηματική οργανωτική προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών ΠΦΥ, καθώς και όλων των επαγγελματιών υγείας, για την αποτελεσματική διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων".

Υπεύθυνα

Όμως ο Ανδρέας Ξανθός ξεκαθαρίζει πως "έχουμε δηλώσει από την αρχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει με ευθύνη και σοβαρότητα και όχι με ανεύθυνη δημαγωγία όπως έκανε συστηματικά η ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση, αυτή τη πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία. Θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του θέματος, θα ζητούμε συνεχή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για τα ενδεικνυόμενα κάθε στιγμή μέτρα που εισηγείται η επιστημονική κοινότητα, θα ελέγχουμε την ετοιμότητα και την επάρκεια του ΕΣΥ και των υπηρεσιών του και θα συμβάλλουμε από τη θέση μας για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στη διασυνοριακή απειλή του νέου κοροναϊού. Μόνο έτσι μπορεί να εμπεδωθεί το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην κοινωνία".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σε δική του ανακοίνωση και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως "επειδή εμείς δεν είμαστε ίδιοι, όπου χρειαστεί θα βοηθήσουμε με κάθε δυνατότητα που έχουμε πολιτική, οργανωτική, συνδικαλιστική, επιστημονικά". Μάλιστα τόνισε πως "το Υπουργείο Υγείας οφείλει να συντονίσει τους εμπλεκόμενους φορείς από τις πύλες εισόδου, μέχρι τα νοσοκομεία. Εμείς τυμβωρυχία και τοξική αντιπολίτευση δεν θα κάνουμε, θα ελέγχουμε όμως την ετοιμότητα και προετοιμασία, την επάρκεια των μέσων και υποδομών με βάση της προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας". Μάλιστα απευθυνόμενος στο ευρύ κοινό ο Παύλος Πολάκης σημειώνει πως "δεν χρειάζεται πανικός από τον κόσμο αλλά απλά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και αποφυγής επαφής που περιγράφονται στις οδηγίες που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας επανειλημμένα για αντίστοιχες επιδημίες όπως της γρίπης".