Γιώργος ΠαπανδρέουΚίνημα Αλλαγής: Να διαφοροποιηθεί αισθητά από την αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής στα ζητήματα που αφορούν το προσφυγικό φαίνεται πώς επιθυμεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Έτσι λοιπόν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εξέδωσε ανακοίνωση για τα γεγονότα καταγγέλοντας την κυβέρνηση ότι υιοθετεί τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα κάνει ονομαστική αναφορά τόσο στον πρώην πρωθυπουργό όσο και τον πρώην συνεργάτη του Φαήλο Κρανιδιώτη.

Η ανακοίνωση του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ δημοσιοποιήθηκε παρά το γεγονός πως εξέδωσε ανακοίνωση τόσο το τμήμα του ΚΙΝ.ΑΛ που ασχολείται με τα ζητήματα της προστασίας του Πολίτη όσο και το τμήμα νησιωτικής πολιτικής του κόμματος. Γεγονός που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σύνηθες μια και σε γενικές γραμμές οι ανακοινώσεις του κινήματος συνήθως αφορούν τις δραστηριότητες του Γιώργου Παπανδρέου και όχι ευρύτερα πολιτικά θέματα στα οποία παίρνει θέση το Κίνημα Αλλαγής.

Φαίνεται όμως πως σε καμμία από τις δύο ανακοινώσεις που εκδόθηκανδεν αναφέρονται αυτά που ήθελε να πεί ο φορέας του Γιώργου Παπανδρέου. Ιδίως μάλιστα όσα αφορούν τον Αντώνη Σαμαρά.Σε αυτές τις δύο ανακοινώσεις, αν και γίνεται λόγος για ακροδεξιές πρακτικές,η κριτική εστιάζεται σε καταγγελίες για αυτάρχικές πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και σε κατηγορίες για "επιμερισμό του πολιτικού κόστους" με τις νησιωτικές κοινωνίες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ σχετικά με την ενημέρωση που παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος "ο κ. Πέτσας ενημέρωσε σήμερα τους Έλληνες πολίτες πως για εκείνον και την κυβέρνηση, οι πρόσφυγες, πέρα από πολιτισμική απειλή, αποτελούν τάχα και απειλή κατά της δημόσιας υγείας ενόψει κορονοϊού, ταυτίζοντας πλήρως την κυβέρνηση με τον δηλωμένο ακροδεξιό και πρώην πρωθυπουργικό σύμβουλο του κ. Σαμαρά, Φαήλο Κρανιδιώτη και τις απόψεις που αυτός διατύπωσε εχθές".

Μάλιστα η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας ότι "η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο Πρωθυπουργός οφείλει να κατανοήσει πως ο ακροδεξιός κυβερνητικός λόγος που ασπάζεται με κάθε ευκαιρία, όσο κι αν τον βολεύει εσωκομματικά, δημιουργεί αντιδράσεις που δεν μπορούν και δεν θα λυθούν από τα ΜΑΤ, αλλά θα φέρουν νέα δεινά για την κοινωνία". Μάλιστα η ανακοίνωση κλείνει με γενικευμένη αναφορά αφού σημειώνεται πως "όσοι πιστεύουμε στην πρόοδο στην Ελλάδα οφείλουμε να αναλογιστούμε τι θεσμούς και τι κοινωνίες θέλουμε να φτιάξουμε, ειδικά σε καιρούς κρίσης. Να ταχθούμε υπέρ της ευθύνης του καθενός μας μέσα σε ανοιχτές κοινωνίες, με δομές υποστήριξης και αλληλεγγύης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη κριτική περί υιοθέτησης του "σαμαρικού" δόγματος από την κυβέρνηση ασκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμήση που όπως δείχνουν τα πράγματα βρήκε σύμφωνο τον Γιώργο Παπανδρέου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πρίν λίγο καιρό βρέθηκε σε πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν σε συνέντευξή του ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης είχε αποκαλέσει "τοξική" τυχόν υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.