Προστατευόμενοι μάρτυρες Novartis:Τίποτε καινούργιο δεν φαίνεται να προσθέτουν στα όσα ήταν έως στιγμής γνωστά στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis η πολύκροτη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων που ολοκληρώθηκε από την μαρτυρία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με το κωδικό όνομα "Αικατερίνη Κελέση". Έτσι όλα δείχνουν ότι η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής στρέφει πλέον την προσοχή της στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Οι προστατευόμενοι
Αξίζει να θυμήσουμε ότι στην διάθεση της επιτροπής είναι εδώ και ημέρες η εγγραφή των καταθέσεων τόσο της "Αικατερίνης Κελέση" όσο και του "Μάξιμου Σαράφη" που δόθηκαν στους εισαγγελείς τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε αυτές θυμίζουμε επισήμαιναν πως για τα όσα έχουν καταθέσει σχετικά με τις πρακτικές της φαρμακευτικής πολυεθνικής Novartis δεν δέχθηκαν καμία πίεση και το έκαναν αυτοβούλως. Το ίδιο ακριβώς επισήμαναν και κατά την διάρκεια των καταθέσεων τους στην ΓΑΔΑ, ως εκ τούτου δεν συμβάλλουν με κάποιο τρόπο στο κατηγορητήριο περί σκευωρίας, δηλαδή αυτό που εξετάζει η προανακριτική επιτροπή σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Ακριβώς όπως και ο "Μάξιμος Σαράφης" έτσι και η "Αικατερίνη Κελέση" στην μαρτυρίας της στην ΓΑΔΑ φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να δήλωσε πως "όλα αυτά που κατέθεσα αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της" και πώς "όσα κατέθεσα τα κατέθεσα αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια, δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δικιά μου συνειδητή απόφαση". Μάλιστα διευκρίνισε πως "δεν εμφανίστηκα, δεν εξετάστηκα και δεν κατέθεσα σε καμία αλλοδαπή αρχή εκτός από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής" ενώ "στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου". Θυμίζουμε ότι η "Αικατερίνη Κελέση¨είχε μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο Ανδρέας Λοβέρδος εξυπηρετούσε την ταχεία τιμολόγηση των προϊόντων της εταιρείας και ότι χρησιμοποιούσε μια εταιρεία για τη νομιμοποίηση μέρους από τα χρήματα που λάμβανε. Επίσης για τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι διέθετε στενή επαφή με τον επικεφαλής της Νοvartis Κωνσταντίνο Φρουζή και πως μεσολάβησε για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα ποσό 2 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε ότι αυτές οι δύο υποθέσεις εκκρεμούν ακόμη στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες σχετικά με τις ερωτήσεις που κατέθεσε η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, αντικειμενικός στόχος ήταν να εκπέσουν οι μάρτυρες σε τυχό αντιφάσεις, αλλά κυρίως το να προκύψουν στοιχεία τα οποία να καταδεικνύουν την ταυτότητά τους. Μάλιστα σύμφωνα επίσης με πληροφορίες δεν έλλειψαν οι "ερωτήσεις-παγίδες" σε αυτή την κατεύθυνση η οποίες όμως δεν δείχνουν να απέδωσαν. Τουλάχιστον όχι από τις διαρροές που έγιναν είτε από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είτε από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. Χαρακτηριστικός ώς πρός αυτό ειναι και ο διάλογος που φέρεται να έγινε με τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου:
– Βασίλης Κεγκέρογλου: Πώς νιώσατε όταν είδατε τον κ.Πικραμμένο να κλαίει κατηγορούμενος μόνο από την δική σας κατάθεση;
– Αικατερίνη Κελέση: Δεν σχετίζεται αυτό με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου
Όσον αφορά το ίδιο το αντικείμενο της επιτροπής, δηλαδή την διερεύνηση τυχόν ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δεν προέκυψε κάποια σχέση με τα όσα φέρεται να είπαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Χαρακτηριστικά η Αικατερίνη Κελέση φέρεται να δήλωσε πως "δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι αυτά που τον αφορούν και με ρωτήσετε εξ αρχής". Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κατάθεση του "Μάξιμου Σαράφη" που επισήμανε ότι επίσης δεν γνωρίζει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής στην προσπάθεια διεύρυνσης του κατηγορητηρίου. Μάλιστα υποστηρίζει πως στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθεί ο μάρτυρας Σάμπι Μιωνής ο οποίος καταθέτει σήμερα. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο "ο κ. Μιωνή έχει διωχθεί για απόπειρα κακουργηματικής απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου μαζί με το γνωστό Σταύρο Παπασταύρου, σύμβουλο του κ. Σαμαρά, και σήμερα κατηγορείται για εξαπάτηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Μετά το Noor 1 και τον ισοβίτη καταδικασμένο για ναρκωτικά Γιαννουσάκη εμφανίζεται ένας ακόμη αμφιλεγόμενος μάρτυρας άσχετος με την υπόθεση που ερευνά η επιτροπή. Ευκαιρία να ξεπλύνουν άλλο ένα μεγάλο σκάνδαλο. Χρησιμοποιούν ένα ευφάνταστο πρόσωπο που συγχέει σκόπιμα και κατ’ εξακολούθηση ιδιωτικές υποθέσεις του με διακρατικά ζητήματα.Όσο κυβερνούσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνή επεδίωκε να συνάψει σχέσεις με υπουργούς και στελέχη του και κατηγορούσε ως εκβιαστή το σημερινό υπουργό της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη".
Σε κάθε περίπτωση πάντως το θέμα της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου έχει απασχολήσει την πλειοψηφία της Προανακριτικής με τις απόψεις να διχάζονται σχετικά με το αν απαιτείται νέα απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την επέκταση των υπό εξέταση κατηγοριών. Για το θέμα αυτό αναμένεται να γνωμοδοτήσει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής μετά από αίτημα που της έχει αποσταλεί από το προεδρείο της Προανακριτικής Επιτροπής.