Συνάντηση ΜητσοτάκηΜπορίσοφ: Στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο ΕλλάδαςΒουλγαρίας θα λάβει μέρος σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πραγματοποιεί περιοδεία στην Βόρεια Ελλάδα. Το συμβούλιο θα λάβει χώρα στην Αλεξανδρούπολη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της γειτονικής Βουλγαρίας, Μπόϊκο Μπορίσοφ. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν ζητήματα ενέργειας και επενδύσεων.

Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι διακρατικός θεσμός που βρίσκεται σε ισχύ από το 2010 και έχει πραγματοποιηθεί δύο φορές στην Σόφια (το 2010 και το 2016) και μία φορά στην Αθήνα, (το 2012).

(Από την συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Μπόϊκο Μπορίσοφ το 2016)

Στο τελευταίο συμβούλιο που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2016 στην Σόφια ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του Μπόϊκο Μπορίσωφ είχαν συνυπογράψει κοινή διακύρηξη σχετικά με τους στόχους των δύο κρατών για την ευρύτερη περιοχή. Ανάμεσα σε άλλα εκδήλωσαν την ικανοποίησή τους για την "ουσιαστική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ως αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος διασύνδεσης Ελλάδας–Βουλγαρίας μέσω αγωγού φυσικού αερίου. Δεσμεύονται δε για εντατικοποίηση της συνεργασίας για την υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου αερίου, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές, τόσο μέσω διασυνδετήριων αγωγών όσο και μέσω τερματικών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Liquefied Natural Gas – LNG) και άλλων χώρων αποθήκευσης. Επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να επιταχύνουν την υλοποίηση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Τονίζουν τη βούλησή τους για την προώθηση βιώσιμων πηγών ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, στη βάση της στρατηγικής της Ε.Ε. για την ενέργεια, μέσω υλοποίησης έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of European Common Interest – PCI's), εδραιώνοντας την λειτουργική υποδομή ως πρόκριμα για μια αποδοτική αγορά ενέργειας και βελτιώνοντας την ενεργειακή ασφάλεια καθώς και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών στην περιοχή μας".

Στα ενεργειακά ζητήματα αναμένεται να εστιαστεί άλλωστε και η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπόϊκο Μπορίσοφ. Πιο συγκεκριμένα στις προοπτικές του αγωγού LNG καθώς και στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB του οποίου η κατασκευή προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Θα έχει μήκος 182 χιλιομέρων ξεκινώντας από την Κομοτηνή και καταλήγοντας στην πόλη Στάρα-Ζαγόρα της Βουλγαρίας. Παράλληλα θα συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να καταθέσει ρηματική διακοίνωση στον Μπόϊκο Μπορίσοφ ώστε από την συνοριακή διάβαση της Νυμφαίας στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα να μπορούν να διέρχονται εκτός από φορτηγά και τουριστικά λεωφορεία. Η δίαβαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή της Θράκης αφού διέρχονται κάθε χρόνο 1,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα.,Αμέσως μετά τις συναντήσεις θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου των δύο πρωθυπουργών. Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής αν οι δύο πρωθυπουργοί θα αναφερθούν στα κρούσματα του Κορονοϊου, με δεδομένο ότι η Βουλγαρία από την αρχή του χρόνου έχει σοβαρά προβλήματα με την εποχική γρίπη και το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτο.

(Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομοτηνή)

Στην Θράκη

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Ροδόπη όπου περιόδευσε στο εργοστάσιο της Pharmathen στις Σάπες. Εκεί εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όπως είπε "αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης μας- ότι με το που θα δημιουργήσουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο -κάτι το οποίο εκτιμώ ότι θα μπορεί να γίνει πολύ σύντομα- ότι θα μειώσουμε την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί μία πρόσθετη εξαιρετικά επιβαρυντική φορολόγηση στα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα της μισθωτής εργασίας. Έτσι ώστε και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουν ένα συγκεκριμένο, απτό όφελος στο δικό τους διαθέσιμο εισόδημα, πέρα από τις υπόλοιπες μειώσεις που έχουμε ήδη κάνει στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας".Αργότερα σε ομιλία του σε συγκέντρωση φορέων της Ροδόπης και παρουσία των βουλευτών της Ν.Δ στο Νομό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Θράκη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Σημείωσε ότι αυτό «πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού» και ξεκαθάρισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης προσδιορίζει «με απόλυτη σαφήνεια» το καθεστώς που διέπει τη μουσουλμανική μειονότητα, τα δικαιώματά και τις υποχρεώσεις της. Μάλιστα επισήμανε για τα θέματα που αφορούν την Θράκη παρά τις εντάσεις με την Τουρκίας πως «θα ήθελα πραγματικά τα ζητήματα αυτά που αφορούν τη Θράκη να μείνουν έξω, τελείως έξω, από αυτή την αντιπαράθεση. Να μην δίνονται ερμηνείες που διαστρεβλώνουν την ιστορία αλλά και το νομικό καθεστώς το οποίο διέπει την μουσουλμανική μειονότητα».