Προανακριτική Novartis:Ένα ακόμη ζήτημα που …δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο Novartis βρέθηκε στο επίκεντρο των ερευνών της Προανακριτικής Επιτροπής, με την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή. Μια κατάθεση που είχε ώς αποτέλεσμα κόντρα διαρροών μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ενώ έβαλε στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο ισραηλινής καταγωγής επιχειρηματίας, στην μαρτυρία του,αναφέρθηκε σε συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016 προκειμένου να λυθεί εξωδικαστικά η αντιπαράθεσή του με τον εκδότη Γ.Φιλιππάκη. Υποστήριξε ότι παρών ήταν ο τότε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης έγινε αναφορά σε αίτημα του Γ.Φιλιπάκη ώστε να καταβάλει ο Σ.Μιωνή 350.000 ευρώ για να επέλθει εξωδικαστικός συμβιβασμός στην υπόθεση.Από την πλευρά των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αυτό θεωρήθηκε ώς απόδειξη για την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος. Εικόνα την οποία ενίσχυσαν οι αναφορές του Σάμπι Μιωνή στην πεποίθησή του ότι υπήρχε συνεργασία με την νυν εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Όμως από την εξέταση του μάρτυρα προέκυψε πως ανάλογη διαδικασία είχε γίνει και το 2013 με παρέμβαση μάλιστα του Αντώνη Σαμαρά.

Η δήλωσή Μιωνή

Σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε ο Σάμπι Μιωνή στην κατάθεσή του πραγματοποιήθηκε ανάλογη συνάντηση με τον συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Στ.Παπασταύρου. Ο διάλογος που φέρεται να έγινε στην επιτροπή ειναι ο εξής:

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Όταν ο Παπασταυρου σου μετέφερε την πρόταση συμβιβασμου με Φιλιππακη σε ενημέρωσε ή σου απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρωην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά?Σάμπι Μιωνη: Όχι δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον Σαμαρά στον οποίο απευθύνθηκε ο Φιλιππακης. Μετά από αυτό δέχτηκα να συμβιβαστω με τον Φιλιππακη για πρώτη φορά το 2013.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παρενάβη με δήλωσή του στο θέμα. Αναφερόμενος στα όσα είπε ο επιχειρηματίας Μιωνή χαρακτήρισε "αδιανόητο" το "ότι δύο Υπουργοί «συζητούσαν» με επιχειρηματία για… “εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις”. Κορυφαίοι υπουργοί δηλαδή, συζητούσαν για υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον της δικαιοσύνης". Μάλιστα μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων του Alpha δήλωσε πως αυτό "είναι πρωτοφανές, δεν το έχουμε ξανακούσει". Παρά το γεγονός ότι ανάλογη – όπως αναφέρθηκε – διαδικασία έγινε και το 2013.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως "ο κ. Σαμαράς ήδη από το 2013 παρενέβη για την ίδια ιδιωτική διαμάχη οδηγώντας μάλιστα σε αρχική διευθέτηση της διαφοράς του με τον συγκεκριμένο εκδότη. Εκτός εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει και τον κ. Σαμαρά για «παραδικαστικό». Ας σταματήσει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να ψάχνει δήθεν παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη για να διασωθούν. Οι μόνες παρεμβάσεις που υπάρχουν είναι αυτές που επιχειρούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis μέσα από μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προανακριτικής".

Στο ίδιο μήκος κύμματος κινείται και η ανάρτηση που έκανε στο twitter o Νίκος Παππάς. Όπως ανέφερε «Οι προστατευμένοι μάρτυρες έσκασαν τη φούσκα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis. Οι κύριοι Μητσοτάκης & Πέτσας προσπαθούν τώρα να φουσκώσουν μια αναφορά σε μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο 2013. Ας μας πει ευθέως ο κ.Μητσοτάκης αν καταγγέλλει τον κ.Σαμαρά για παραδικαστικό»

Η συνέχεια

Αυτά ενώ οι εργασίες της Προανακριτικής συνεχίζονται αύριο και αποτελεί ερώτημα να θα προσέλθει στην συνεδρίαση προκειμένου να καταθέσει η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη. Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι φανερό ότι η επιτροπή έχει εκφύγει από την εξέταση θεμάτων που σχετίζονται με την υπόθεση Novartis. Δηλαδή το αντικείμενο που η επιτροπή επιφορτίστηκε να εξετάσει από την Ολομέλεια της Βουλής.

Θυμίζουμε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής σχετικά με το αν απαιτείται απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος προκειμένου να διευρυνθεί το κατηγορητήριο εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Το σχετικό αίτημα έχει υποβάλλει η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής μέσω του προεδρείου της.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις