Συνάντηση Μητσοτάκη με αυτοδιοικητικούς Βορείου Αιγαίου: Πυροσβεστικό ρόλο με εγγυήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο θα επιδιώξει να παίξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 17.00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπρόσωπους της περιφέρειας Βορείου Αιγαίουκαι τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Άγνωστο αν θα παραβρεθεί ο Μουντζούρης

Πάντως η συνάντηση αυτή έχει ήδη προβλήματα μετά την διαρροή κυβερνητικών πηγών σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να συζητήσει με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουζούρη. Αιτία αποτέλεσε βιντεοσκόπηση από κινητό τηλέφωνο που εμφανίζει τον περιφερειαρχη να μιλά απαξιωτικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνομιλώντας στο τηλέφωνο με πρόσωποπου αποκαλεί "κ.Καθηγητά" και όπως προκύπτει από τον διάλογο είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας,πιθανότατα ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο Κώστας Μουντζούρης αναφέρει επι λέξη: "Εγώ λογικός άνθρωπος είμαι μόνος μου βγήκα, δεν με βοηθήσατε, δεν πειράζει Διαβάζω σε σάιτ, ότι είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός με τον Μουτζούρη. Ε λοιπόν κι εγώ σου λέω να κι αν είναι οργισμένος ο πρωθυπουργός μαζί μου. Και τι έγινε;". Στην συνέχεια μιλώντας υποθετικά αναφέρει: "Με κάλεσε αύριο, εγώ δεν έρχομαι αύριο. Τι θα μου κάνει; Θα με κλείσει φυλακή; Ας με κλείσει.". Μετά την δημοσιοποίηση της βιντεοσκόπησης κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως "μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς. Είναι κρίμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης". Με βάση αυτά είναι άγνωστο αν τελικά στην αντιπροσωπεία που θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό θα περιλαμβάνεται ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Η κυβέρνηση

Ανεξαρτήτως αυτών πάντωςηκυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τον σχεδιασμό της για την κατασκευή των κέντρων στις επιλεγμένες τοποθεσίες πλήν όμως ο πρωθυπουργός αναμένεται να εγγυηθεί ότι αυτή θα είναι η πρώτη φάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα αποδώσει άμεσα και θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών στο άμεσο μέλλον. Αλλωστε σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του στην συζήτηση δεν θα τεθεί θέμα αλλαγής του κυβερνητικού σχεδιασμού. Όπως επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας αυτή "είναι η μόνη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι", δεν υφίσταται εναλλακτική, ενώ "ειναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών".

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες από την πλευρά του πρωθυπουργού θα μεταφερθεί το ίδιο περίπου σκεπτικό στους εκπροσώπους της περιφέρειας. Παρόλα αυτά η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα εστιαστεί σε τέσσερα σημεία: Την ύπαρξη συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος σε μεταγενέστερη φάση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα. Δεσμεύσεις για το μέγεθος των δομών μέσω αποτελεσματικής εφαρμογής της φύλαξης των συνόρων και την ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών. Την επισήμανση ότι δεν θα υπάρχει συνέχιση της λειτουργίας των ανοιχτών δομών και την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρξουν στο μέλλον μεταναστευτικές κοινότητες στα νησιά. Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα αναφερθει σε αντισταθμιστικά οφέλη που θα προκύψουν για τα νησιά μέσω των εργαλείων που έχουν προβλεφθεί στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τους δήμους και τις περιφέρειες που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες καθώς και την προσαρμογη των εργαλείων αυτών στις άνάγκες της κάθε περιφέρειας όπως η ίδια η περιφέρεια την αντιλαμβάνεται. Επίσης ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία και να υπάρξει το κατάλληλο δίκτυο υποδομών πρίν το καλοκαίρι, έτσι ώστε να αποφευχθεί νέα ένταξη μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα θα γίνει ειδική αναφορά στην εθνική διάσταση της υπόθεσης και στην αναγκαιότητα διατήρησης της υφιστάμενης συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.

Πάντως την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η πρόταση για την εγκατάσταση κέντρων φιλοξενίας σε νησίδες συνεχίσει να προάγεται απο βουλευτές και στελέχη που φέρονται προσκείμενοι στον Αντώνη Σαμαρά. Ειδικά για την Λέσβο την πρόταση για την μεταφορά των κέντρων στις νησίδες Τουκμάκια φέρεται να συνεχίζει να προωθεί ο Χαράλαμπος Αθανασίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνςη επί Αντώνη Σαμαρά. Είναι άγνωστο αν τέτοιες θέσεις θα τεθούν στην συζήτηση από την πλευρά των εκπροσώπων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αναφορικά με την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από τις περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα κέντρα ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε ότι θα αποσυρθεί μόνον ένα μέρος των δυνάμεων επιβολής της τάξης. Επισημαίνοντας ότι "δεν θα αφήσουμε να νησιά χωρίς αστυνόμευση".

Η κυβέρνηση πάντως αναγνωρίζει την ένταση του προβλήματος καθώς και τους εσφαλμένους χειρισμούς της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε στην Βουλή ο Σπήλιος Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε "πράγματι κάναμε λάθη και αιφνιδιαστήκαμε από τις μεγάλες ροές. Έχουμε όμως σχέδιο. Πέρασαν 4 μήνες και εξαντλήσαμε τον διάλογο". Τόνισε πάντως πως τα κέντρα που προβλέπονται "είναι δομές που θα βοηθήσουν πρώτα τους νησιώτες. Θα διασφαλίσουν την υγεία αφού θα έχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και βεβαίως τη δημόσια τάξη".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις