Ασφαλιστικό 2020: Με ονομαστική ψηφοφορία ψήφίζεται σήμερα στις 6.30 το απόγευμα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά την τριήμερη συζήτηση του στο κοινοβούλιο.

Απευθείας μετάδοση από τη Βουλή:

Την ονομαστική ψηφοφορία έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου όσο και στο άρθρο που – σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση – καταργεί την 13η σύνταξη. Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε στην Βουλή η αντίδραση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όταν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε το σχετικό αίτημα εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Γιάννης Βρούτσης παίρνοντας τον λόγο υποστήριξε πως η κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά σημαίνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τον νόμο Κατρούγκαλου που έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανταπαντώντας πάντως η Έφη Αχτσιόλγου τόνισε ότι το ΣτΕ δεν νομοθετεί, επισημαίνοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, όπως είχε δικαίωμα, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας. Η τοποθέτηση του κ. Βρούτση, ότι οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική νομοθετική ρύθμιση πέραν της δικής του συνιστά προσβολή του ΣτΕ, είναι μία τοποθέτηση που δείχνει ότι δεν ξέρει ούτε το τι λέει η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ούτε και την ελευθερία της νομοθετικής λειτουργίας να νομοθετεί κατά τον τρόπο που εκείνη ορίζει και να υπάρχει και πολιτική διαφωνία επί του τρόπου με τον οποίο νομοθετεί. Άρα, αυτά που είπε το ΣτΕ δεν οδηγούν σε μία μόνο δυνατότητα ρύθμισης του ασφαλιστικού, ούτε και θα μπορούσε φυσικά".

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει την αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία επειδή "αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβαίνει σε μία βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μειώνοντας παράλληλα τους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα, γι’ αυτό επί της αρχής είμαστε κάθετα αντίθετοι. Από εκεί και πέρα το άρθρο στο οποίο ζητάμε ονομαστική είναι το γνωστό άρθρο περί κατάργησης της 13ης σύνταξης, για το οποίο έχουμε επαρκώς αιτιολογήσει ότι πρέπει να αποσυρθεί".

Στην σημερινή τελευτάια ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου αναμένεται να τοποθετηθούν και πολιτικοί αρχηγοί. Στην συζήτηση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ υπήρξε και έντονη φημολογία για την παρουσία της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα.

Υπερασπιζόμενος χθές το νέο ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι μονόδρομος. Οπως ανέφερε "όποιος υπουργός Εργασίας στο μέλλον, για την όποια αλλαγή που "γαλαντόμα" θα θέλει να κάνει, θα πρέπει να δικαιολογεί στη βάση της αναλογιστικής μελέτης, την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Ποιος θα μοιράζει αυξημένες συντάξεις, όταν θα εκτινάσσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Κανένας. Τελικά, εάν αφαιρέσουμε τις κομματικές μας αναφορές, το νομοσχέδιο αυτό ενώνει και ήρθε για να μείνει". Το νομοσχέδιο πάντως θα καταψηφιστεί σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων από όλη την αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις